Mediķi lēmumu par "Remdesivir" izmantošanu Covid-19 ārstēšanai pieņems paši, neskatoties uz PVO aicinājumu no nelietot

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Neskatoties uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ieteikumu neizmantot pretvīrusa medikamentu "Remdesivir" hospitalizēto Covid-19 pacientu ārstēšanā, norādot, ka izmēģinājumos ārstēšana ar šo medikamentu nav izradījusies efektīva, Latvijas mediķiem būs iespēja izvēlēties - lietot šīs zāles vai nē, šovakar, 26. novembrī, vēstīja TV3 Ziņas.

Mediķi šo preperātu izmanto kopš novembra sākuma, tas novērtēts kā labs. PVO pētījums pašmāju mediķus nav satraucis, un šīs zāles turpinās izmantot. "Remdesivir" ir pulveris, kuru šķīdina un kopā ar fizioloģisko šķīdumu intravenozi ievada pacienta asinsritē.

Šīs zāles nav lētas - viena ampula izmaksā ap 350 eiro un ārstēšanas kurss - pat vairākus tūkstošus.

Veselības ministrija aicināja ar jautājumiem par šo medikamentu vērsties Zāļu Valsts aģentūrā (ZVA), kas raidījumā uzsvēra -  lietot, vai nelietot "Remdisivir" Latvijā, ir atkarīgs no pašu mediķu lēmumam.

"Būtiski riski nav atklāti, papildus tiek vērtēta nieru toksicitāte, bet tas ir izvērtēšanas stadijā, nav ne apstiprināts, ne noliegts.

PVO ir devusi rekomendāciju nelietot, bet rekomendācija ir pagaidu. Arī viņi atzīst, ka dati nav pietiekami, lai varētu izvērtēt līdz galam, kāds ir zāļu efekts, arī PVO turpina pētīt zāles šajā pētījumā," TV3 Ziņās sacīja ZVA Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska.

Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) pirmos zāļu krājumus saņēma novembra sākumā, un jau toreiz intervijā TV3 Ziņām infektoloģijas centra vadītāja Baiba Rozentāle skaidroja - rezultāti esot labi, bet jārēķinās, ka arī tiem iespējamas blaknes. Zāles nedrīkst izmantot pacienti, kuriem pret to ir alerģija. To, vai alerģija ir gan var uzzināt tikai pēc lietošanas. Tāpat medikamentu nedrīkst lietot, ja ir nopietnas aknu un nieru slimības.

Rozentāle norādīja, ka citos pētījumos uzsvērtas "Remdesivir" pozitīvās īpašības. LIC vadītāja akcentēja, ka PVO pētījums nenozīmē, ka zāles ir sliktas, tur daudz kas pieļauts varbūtības formā. 

"Visur ir lietots vārds "iespējams", ir zema ietekme uz mirstību, tas un tas. Tikai "iespējams"! Tas vien norāda, ka vajag lielāku pierādījumu bāzi. Medikaments ir reģistrēts, un tas ir vienīgais, ar kuru varam nīcināt ārā šo vīrusu," sacīja Rozentāle.

TV3 Ziņās norādīja, ka sabiedrības interese par "Remdisivir" ir ļoti liela. Lai gan parastā aptiekā to nevar iegādāties, interneta melnajā tirgū atrodami daudzi medikamenta pakaļdarinājumi, taču ārsti brīdina - šīs nav brīnumzāles, un patvaļīga to lietošana var radīt ļoti bīstamas sekas veselībai.

Video: TV3 Ziņu sižets

Ko iesaka PVO?

Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien, 20. novembrī, ieteikusi neizmantot pretvīrusa medikamentu "Remdesivir" hospitalizēto Covid-19 pacientu ārstēšanā, norādot, ka izmēģinājumos ārstēšana ar šo medikamentu nav izradījusies efektīva.

Nav skaidru pierādījumu, ka "Remdesivir" izmantošana samazina nāves risku vai nepieciešamību pēc papildu skābekļa ārstēšanā. Izmēģinājumos "Remdesivir" izmantošanai nav arī bijusi acīmredzamas ietekmes uz pacientu atlabšanas tempu, paziņoja PVO.

Organizācijas paziņojumā norādīts, ka nav arī izslēgta iespēja, ka "Remdesivir" izmantošana var nodarīt kaitējumu. Turklāt šī medikamenta izmantošana arī saistās ar salīdzinoši lielām izmaksām un resursu patēriņu, jo medikaments jāiešļircina.

PVO jau oktobra vidū publicēja sākotnējos izmēģinājuma rezultātus, kas liecināja, ka "Remdesivir" nav efektīvs Covid-19 pacientu ārstēšanā.

Taču ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) oktobra beigās apstiprināja "Remdesivir" izmantošanu Covid-19 pacientu ārstēšanā.

Arī Eiropas Savienība (ES) ir apstiprinājusi "Remdesivir" izmantošanu smagi slimu Covid-19 pacientu ārstēšanā.

Pašlaik vienīgās zināmās efektīvās zāles smagi slimiem Covid-19 pacientiem ir kortikosteroīdi, piemēram, deksametazons.

"Pašreiz mums ir vienīgi terapija dzīvības glābšanai," sacīja PVO pārstāve, norādot, ka PVO ļoti rekomendē steroīdu izmantošanu.

Skābekļa izmantošana, laba intensīvā aprūpe un elpceļu terapija arī izrādījušās efektīvas, palīdzot pacientiem izdzīvot, piebilda PVO pārstāve.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu