"Viņš ir īstais varonis." Cauri rasismam un naudas trūkumam - Luisa Hamiltona un viņa tēva ceļš pretim virsotnei

Luiss Hamiltons Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Nav noslēpums, ka F-1 ir ļoti komerciāls sports. Ne vienmēr paši talantīgākie piloti spēj tikt līdz augstākajam līmenim, jo viņiem trūkst finansiālā atbalsta. Tomēr septiņkārtējais čempions Luiss Hamiltons ir dzīvs piemērs tam, ka obligāti nav jāuzaug miljonāru ģimenē, lai sasniegtu F-1 virsotnes.

Luiss Karls Deividsons Hamiltons ir dzimis 1985. gada 7. janvārī Lielbritānijas pilsētā Stīvenedžā. Savas karjeras laikā viņš ir izcīnījis nu jau septiņus F-1 pasaules čempiona titulus, pēdējo no tiem priekšlaicīgi nodrošinot šosezon. Tiesa, pastāv liela iespēja, ka šajā čempionātā Hamiltons vairs trasē neatgriezīsies, jo viņam ir konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

Tomēr Luisa ceļš līdz, iespējams, visu laiku labākā F-1 pilota titulam ir bijis sarežģītāks nekā vairumam viņa amata brāļu. Šeit ir jāsaprot, ka Hamiltons neuzauga nabadzībā, kā piemēram, Krištianu Ronaldu, kurš bērnībā pie vietējā "McDonald's" gaidīja norakstītos burgerus. Tomēr motoru sportā, kur ceļš līdz augstākajam līmenim ir daudz izteiktāk atkarīgs no sportista finansiālā stāvokļa, Hamiltonu varēja uzskatīt par nabadzīgu.

Mīlestība pret autosportu jau no mazotnes

Par saviem panākumiem Hamiltons visvairāk var pateikties savam tēvam, ko titulētais pilots sarunā ar "People" darīja. Hamiltons uzauga šķirtā ģimenē, nedēļas nogales pavadot pie sava tēva Entonija Hamiltona.

Hamiltons vecākais neesot zinājis, ko ar enerģijas pilno puisēnu iesākt. Tomēr Entonijs pavisam ātri atrada sava dēla ceļu nākotnē, uzdāvinot viņam attālināti vadāmās mašīnas rotaļlietu. Tāpat abi Hamiltoni regulāri kopā vēroja F-1 sacīkstes.

Kad Luisam bija tikai pieci gadi, viņš jau sāka startēt kartinga sacensībās, bet astoņu gadu vecumā viņam bija jau pašam savs kartings, ar ko viņš varēja doties trasē.

"Varētu teikt, ka jau piecu gadu vecumā zināju, ka būšu F-1 pilots," sacīja Hamiltons. Tomēr, lai mazais Luiss šo sapni varētu piepildīt, viņa tēvam Entonijam bija jāupurē daudz.

Entonijs Hamiltons bija pārliecināts par sava dēla spējām

Kā atklāj pats F-1 pilots, viņa dzīvē esot bijis laiks, kad tēvs vienlaikus esot strādājis trīs dažādos darbos, kā arī vairākkārt ieķīlājis un atpircis savu mājokli, tikai, lai Luiss varētu turpināt cīnīties trasē.

"Reiz, gada beigās mums bija jāapmeklē pasākumu ar nosaukumu "Autosporta apbalvojumi". Mēs nevarējām atļauties uzvalku, līdz ar to es aizņēmos apģērbu no puiša, kurš uzvarēja pagājušajā gadā," atceras Hamiltons.

Arī pieminētais Luisa personīgais kartings nebija nekas īpašs. To iepriekš bija lietojušas piecas citas ģimenes un vizuāli tas nebūt nebija pašā labākajā stāvoklī. Tomēr Entonijs darīja visu, lai viņa dēlam nebūtu kauns doties trasē ar konkrēto spēkratu, savukārt Luiss rādīja, ko spēja sacīkstēs.

"Es domāju, ka, visticamāk, katrs vecāks saviem bērniem vēlas to labāko. Mans tēvs nekad negāja izklaidēties. Viņš nepirka jaunas drēbes, patiesībā, viņš arī nekrāja nekam jaunam. Viss, tai skaitā mājas vairākkārtēja ieķīlāšana, tika ieguldīta kartingu sacensībās, kas izklausās traki. Tas ir traki, bet viņš manī ļoti ticēja," norāda Hamiltons.

Foto: Reuters/ScanPix

Vienīgā melnādainā ģimene trasē

Hamiltons arī neslēpa, ka skolā un, jo sevišķi, sacensībās viņam nācies sastapties ar rasistisku attieksmi no citiem braucējiem, kā arī viņu ģimenēm.

"Mūsu virzienā daudz kas tika raidīts. Daudz un dažādu vārdu. Bet mans tēvs allaž teica: "Atbildi ar darbībām trasē". Mani apcēla arī skolā. Es bieži vien gribēju cīnīties un aizsargāt sevi, bet tēvs allaž teica: "Atbildi ar darbībām trasē.""

Līdz ar to Hamiltons aktīvi iesaistītās cīņā pret rasismu pasaulē, jo nav šaubu, ka viņš ar "darbībām trasē" jau ir pateicis pietiekami daudz.

"Man ir brālēni un draugi, kuri cieš no rasisma. Patiesībā, teju visi melnādainie bērni pasaulē kādā mirklī no tā cieš. Tāpēc nodomāju, ka man ir jāizmanto pieejamo platformu," sacīja Hamiltons.

Foto: SIPA/Scanpix

Nobeigumā Hamiltons norādīja, ka viņš bez tēva palīdzības nebūtu sasniedzis virstones, kurās viņš atrodas tagad: "Cilvēki redz, ka es uzvaru visus šos titulus, bet, manuprāt, svarīgāks ir šis tēva un dēla stāsts. Mēs to izdarījām kā ģimene. Galu galā uz pjedestāla stāvu es, bet viņš ir īstais varonis."

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu