Latvijā vismaz divi cilvēki ir atkārtoti inficējušies ar Covid-19. Saruna ar vienu no viņiem (8)

Covid-19. Ilustratīvs attēls. Foto: Syuzann/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ja iepriekš medijus pāršalca ziņas par atkārtotiem inficēšanās ar Covid-19 gadījumiem citviet pasaulē, nule kļuvis zināms, ka arī pie mums šādi gadījumi esot. Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāve Ilze Arāja portālam "Apollo" apstiprina, ka Latvijā līdz šim atklātas divas atkārtotas inficēšanās.

Portāls "Apollo" sazinājās ar vienu no šīm personām. Elīna (vārds mainīts) pirmoreiz ar Covid-19 inficējās šī gada martā. Atkārtoti viņa inficējās pagājušonedēļ. Viņa bija kontaktpersona, tāpēc devusies veikt analīzes. Piektdien, 27. novembrī, Elīna saņēma pozitīvu testa rezultātu.

"It īpaši kā manā gadījumā, ja es esmu asimptomātiska... Es varēju nedēļām staigāt apkārt un nenojaust," prāto Elīna. "Paļaušanās uz imunitāti ir ļoti tievs salmiņš."

Simptomu nekādu neesot. "Man sākumā nedaudz kasījās kaklā, bet tās varbūt bija kādas divas dienas. Un tagad viss - nekā nav. Man ir iesnas, bet tas ir tāpēc, ka es staigāju ar plikām rokām, un tas tāpat nav klasisks Covid-19 simptoms."

Elīna pirmoreiz ar Covid-19 inficējās marta vidū, pēc viņas teiktā, tad, kad "visapkārt sākās tas nenormālais stress".

"Es vēl biju Londonā un tas bija pāris dienu jautājums, kad viss mainījās ļoti strauji. Tas laikam bija kāds 15. datums," stāsta Elīna, kas tobrīd studēja Londonā.

"Mans brālis - viņš mācās ASV. Kad sāka viss vērties ciet, skola viņam nopirka biļetes uz Latviju. Un tad es arī sāku prātot, ka man arī jābrauc atpakaļ.

Tajā laikā es sāku just, ka man ir tāda niezoša sajūta kaklā, bet normālā situācijā es nekad nedomātu, ka tas ir kaut kas ar Covid-19 saistīts," atceras Elīna.

"Nu, lūk, tad sanāca tā, ka es nopirku biļetes un atbraucu uz Latviju. Tad bija obligāti, atgriežoties no ārvalstīm, jātaisa analīzes. Nu, un testa rezultāts bija pozitīvs."

Saslimšana noritējusi bez smagiem simptomiem. "Bija neliela temperatūra pirmās divas dienas. Neliels drudzis. Pirmajā saslimšanas reizē man arī pazuda oža un garša, tas arī saglabājās visilgāk - kādas divas vai trīs nedēļas. Galva sāpēja, liels nogurums, klepus - klasiskie simptomi..."

Septiņas nedēļas ilga karantīna

Elīna pavasara karantīnas laiku atceras kā ļoti ilgu un mokošu - izolēta no sabiedrības viņa bija septiņas nedēļas.

"Man vienkārši nepaveicās ar to, ka pirmajā vilnī bija tas noteikums, ka ir jāgaida divi atkārtoti negatīvi Covid-19 testi, atminas sieviete.

"Man laikam bija tāda secība - pozitīvs, pozitīvs, pozitīvs, tad laikam viens negatīvs, tad atkal pozitīvs, tad bija negatīvs un visbeidzot atkal negatīvs.

Kaut kādi septiņi, astoņi testi un pagāja septiņas nedēļas, ko es pavadīju karantīnā."

Tagad "slimošana" esot vieglāka - jānovēro sava veselība un jāizolējas no sabiedrības 14 dienas līdz Elīna vairs nebūs infekcioza.

"Tad tas tā nefunkcionēja. Pie manis katru dienu brauca policija, un pat tad, ja es gribētu "čillot" apkārt, es to nevarēju izdarīt," min Elīna, pasmejoties, ka policisti kādā piektajā nedēļā viņai jau esot jautājuši - "cik tad ilgi vēl pie jums būs jābrauc?".

Jautāta, vai arī šoreiz viņas pašizolāciju kāds uzrauga, Elīna bilst, ka katru dienu zvana ģimenes ārsts un SPKC pārstāvis. Sieviete atklāti pastāsta, ka viņa ik pa reizei iziet pastaigās svaigā gaisā, bet veikalus gan neapmeklē un izvairās no tuviem kontaktiem.

Elīna karantīnā tagad būšot līdz 10. decembrim - neesot ne jausmas vai taisīs atkārtotu testu, bet, ja nebūs vairs nekādu simptomu, tad būšot skaidrs, ka ir droši atgriezties sabiedrībā.

Četru cilvēku kompānija - viens vīrusa pārnēsātājs

Ierobežojumus Elīna ievērojusi - nēsājusi masku, mazgājusi un dezinficējusi rokas. "Noteikti, ka varēju vēl vairāk ievērot, piemēram, vasarā, jo pēc tam, kad es biju jau izslimojusi, man bija tāda sajūta, ka tas viss jau ir aiz muguras. Bet tagad oktobrī, novembrī gan."

Elīna arī atklāti pastāsta, ka viņa tiešām ticēja, ka viņai ir izstrādājušās antivielas. "Īpaši pirmajos mēnešos. Bet pa vasaru baigi neviens par to [Covid-19] tāpat nedomāja, vai ne?

Un tāpēc es arī uzskatīju, ka tās [antivielas] man paliks ilgāk, bet nu ir pagājuši jau cik? Deviņi mēneši. Tas ir diezgan daudz."

Elīna otrreiz inficējās paziņas vārdadienas svinību laikā - gaviļnieks jau bijis vīrusa pārnēsātājs. "Jā, tā bija mājas ballīte un, cik es tagad saprotu, tas arī šobrīd ir tas bīstamākais." Elīna piebilst, ka tas ir ļoti bēdīgi, jo "paši mazākie sociālie kontakti, kas mums ir, tie paši tagad ir bīstami".

Svinības nav bijušas lielas - kopā laiku pavadījuši četri cilvēki, kuri visi tagad arī ir inficējušies. Elīna norāda, ka pārējiem simptomi esot tādi kā viņai bija pirmajā reizē - temperatūra, slikta pašsajūta un nejūt garšu vai smaržu.

Elīna pēc inficēšanās paguvusi satikties vēl ar pāris cilvēkiem - par viņiem gan sieviete zina teikt, ka viņiem nekas nekaiš un jūtoties labi.

Viņa uzsver, ka, visticamāk, kaut kādas antivielas tomēr viņai ir saglabājušās, par cik sieviete šajā reizē nejūt nekādus simptomus. Elīna tāpat arī domā uztaisīt antivielu testu, un cer, ka SPKC varētu viņai palīdzēt saprast, vai tas ir tas pats Covid-19 vīruss, ko viņa bija saķērusi jau pavasarī.

Elīna ir priecīga, ka jūtas labi un nenotika tas, no kā viņa visvairāk baidījās, ka tuvinieki un draugi "sāks rādīt ar pirkstiem", un nopelt viņu. Kā tad tā - "divreiz uz viena un tā paša grābekļa var uzkāpt"?

"Protams, negācijas nedaudz nāca no cilvēkiem, kuri pēc tam izrādījās manas kontaktpersonas," pauž Elīna. "Bet te arī sanāk tāda kā divkosība... Kā būtu, ja viņi paši būtu manā situācijā?

Es domāju, ka sabiedrībai būtu jābūt atbalstošākai un visiem vajadzētu sadoties rokās, protams, ne fiziski, bet mentāli."

Zinātnieki: Pastāv reāla iespēja inficēties ar Covid-19 atkārtoti

Jau šī gada augustā tika ziņots, ka kopš pandēmijas sākuma iespēja atkārtoti inficēties ar Covid-19 kļuvis par realitāti un šādi gadījumi guvuši zinātnisku apstiprinājumu, vēstī zinātniskais izdevums "Science".

Honkongas Universitātes zinātnieku veiktajā pētījumā noskaidrots, ka 33 gadus vecs megapoles iedzīvotājs, kurš martā inficējies ar Covid-19, augustā ceļojis pa Eiropu un pēc atgriešanās viņam veiktais Covid-19 tests atkal bijis pozitīvs.

Šoreiz vīrietim nav bijis nekādu saslimšanas simptomu. Zinātnieki izpētījuši koronavīrusa genomus abos gadījumos un starp tiem konstatējuši 24 atšķirības. Pēc viņu domām, tas apstiprina faktu, ka pacients inficējies atkārtoti. 

"Šis gadījums pierāda, ka vismaz dažiem pacientiem pret šo vīrusu neveidojas imunitāte uz visu mūžu," "Science" sacījis Honkongas Universitātes klīniskais mikrobiologs Kelvins To.

PVO pārstāve Margareta Harisa ANO brīfingā Ženēvā, komentējot Honkongas gadījumu, sacīja, ka, kaut gan ir atsevišķi ziņojumi par atkārtotu inficēšanos, ir svarīgi, lai ir skaidra dokumentācija.

Daži eksperti domā, ka šādi gadījumi sāk parādīties lielāku testēšanas apjomu dēļ, nevis tādēļ, ka vīruss izplatītos citādi.

Jebkurā gadījumā, Ekseteras universitātes pasniedzējs un Lielbritānijas Medicīnas asociācijas dalībnieks Deivids Streins sacīja, ka šie gadījumi ir satraucoši vismaz divu iemeslu dēļ.

"Pirmais ir tāds, ka šis liecina - iepriekšējā inficēšanās nepasargā. Otrais ir tāds, ka tas rada varbūtību, ka vakcīnas nesniegs to cerību, ko gaidījām,"

viņš stāstīja ziņu aģentūrai "Reuters".

Nepilna mēneša laikā Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pieaudzis par 96% 

Pēdējo trīs nedēļu laikā Covid-19 gadījumu skaits Latvijā pieaudzis par kopumā 96%, trešdien preses konferencē atklāja SPKC Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Tikmēr testu skaits šajā laika periodā audzis par 10%. Epidemiologs uzskata, ka pozitīvo gadījumu skaita pieaugumu daļēji var skaidrot ar pieaugumu veikto testu apjomā, tomēr pieaugums gadījumu skaitā ir pārāk liels, tādējādi tas drīzāk būtu skaidrojams ar plašāku Covid-19 izplatību.

Vienlaikus SPKC eksperts atzīmēja, ka novembra vidū situācija sāka stabilizēties, turklāt vienā nedēļā saslimstības pieaugums nokritās līdz 5%, bet pēdējo septiņu dienu laikā atkal novērots straujš pieaugums - 40,7%. 

Līdz šim Latvijā ar Covid-19 inficējušās 18377 personas, bet pēc SPKC apkopotajiem datiem - atveseļojušies 1823 cilvēki. Tikmēr kopumā 16 330 pacientiem ir aktīva slimības gaita.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu