Otro nedēļu pēc kārtas Latvijā nav atklāts neviens gripas gadījums (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Antonio Guillem/shutterstock.com

Otro nedēļu pēc kārtas Latvijā nav atklāts neviens gripas gadījums, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) iknedēļas pārskats par akūtu augšējo elpceļu infekciju un gripas izplatību.

Pirms divām nedēļām ģimenes ārstu prakses bija ziņojušas par diviem gripas gadījumiem, tie abi bija fiksēti Jūrmalā.

SPKC norāda, ka kopš sezonas sākuma, par kuru uzskatāma nedēļa no 28.septembra līdz 4.oktobrim, Latvijā, līdzīgi kā citur Eiropā, gripas aktivitāte saglabājas starpsezonu līmenī.

Līdz šim šajā gripas sezonā joprojām nav ziņots par nevienu nāves gadījumu pacientiem ar apstiprinātu gripas infekciju.

Arī akūtu augšējo elpceļu infekciju gadījumos pacientu vēršanās ambulatorajās iestādēs aizvadītajā nedēļā bijusi zemāka nekā parasti tiek novērots šajā laika periodā. Vidēji tika reģistrēti 793,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir ievērojami mazāk nekā nedēļu iepriekš, kad tika reģistrēti 921,5 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Pagājušajā nedēļā saglabājies salīdzinoši zems atklāto pneimonijas gadījumu skaits - ar pneimoniju ambulatorajās iestādēs vērsušies astoņi pacienti, kas tomēr ir par septiņiem pacientiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Pneimonijas gadījumi reģistrēti gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Vispārējās izglītības iestādes pagājušajā nedēļā apmeklēja 61,1% skolēnu, kas ir par 1,1 procentpunktu mazāk nekā nedēļu iepriekš. Zemais apmeklējums skaidrojams ar attālinātām mācībām skolēniem. Savukārt pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēja 81,1% reģistrēto bērnu, kas ir par 8,1 procentpunktu vairāk nekā nedēļu iepriekš.

Latvijas Infektoloģijas centra laboratorijā pagājušajā nedēļā klīniskajos paraugos gripas vīrusi nav noteikti, taču ir atklāti citi respiratorie vīrusi - rinovīrusi, adenovīrusi un respiratori sincitiālais vīruss.

Pagājušajā sezonā SPKC ir apkopojis informāciju par 26 letāliem gadījumiem, savukārt iepriekšējā - 2018. līdz 2019.gada - sezonā tika reģistrēti 86 gripas slimnieku nāves gadījumi.

SPKC sagatavotajā pārskatā norādīts, ka Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģionā nedēļā no 16.novembra līdz 22.novembrim gripas aktivitāte saglabājās starpsezonu līmenī.

Jau ziņots, ka gripas sezonas sākumā SPKC sociālajā vietnē "Twitter" izplatīja paziņojumu, aicinot iedzīvotājus ievērot distancēšanos ne tikai, lai novērstu inficēšanos ar Covid-19, bet arī ar gripu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu