Ar Andra Buļa fotorobotu tiek aktualizēta reta slimība, kas cilvēkiem liek nepārtraukti augt (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktiera Andra Buļa fotorobots.
Aktiera Andra Buļa fotorobots. Foto: Publicitātes foto

Palielināts žoklis, deguns, lūpas, palielinās pirkstu, plaukstu un pēdu izmērs. Šie ārējie simptomi raksturo akromegāliju – retu, lēni progresējošu un grūti diagnosticējamu slimību, kuru izraisa pastiprināta augšanas hormona veidošanās.

Šī slimība ietekmē ne tikai cilvēka ārējo izskatu, bet arī iekšējo orgānu sistēmas, kas var būt ārkārtīgi bīstami cilvēku veselībai un pat dzīvībai. Laicīgi slimību diagnosticējot un uzsākot ārstēšanu ir iespējams manāmi uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti. Taču akromegāliju atklāt nav vienkārši – simptomi īsā laika posmā nav viegli pamanāmi, un ārsti ne vienmēr ir spējīgi to laicīgi identificēt un ārstēt.

Statistikas dati liecina, ka ar akromegāliju ik gadu no jauna saslimst aptuveni 4,7 cilvēki no miljona.

Akromegālijas biežākais cēlonis ir labdabīgs audzējs galvas smadzenēs - hipofīzē, kas atbildīga arī par augšanas hormona veidošanu. Līdz pubertātes posmam, kad skeleta kauli aug un augšanas hormona līmenis ir pārāk liels, cilvēks proporcionāli izaug garāks. Savukārt pieaugušajiem šī hormona pārbagātība ietekmē tikai mīkstos audus, vairāk mainot ārējo izskatu.

Saslimstību ar akromegāliju var konstatēt pēc vairākām pazīmēm. Pamanāmākās ir ārējās izmaiņas. Pacientam ilgākā laika posmā palielinās deguns, lūpas un mēle; kļūst rupjāki sejas vaibsti un tādējādi cilvēks var izskatīties vecāks kā viņš ir; āda ir izteikti biezāka; ir izvirzīts un palielināts apakšžoklis, par ko liecina nepareizs zobu sakodiens; palielinās pirkstu, plaukstu un pēdu izmērs un tās, neatkarīgi no uztraukuma vai laikapstākļiem, pastāvīgi svīst.

Plaukstu un pēdu izmēru palielinājumu īpaši var novērot, ja regulāri jāpalielina gredzeni, vai cimdi un apavi jāmaina uz lielāku izmēru.

Pacientu balss tembrs paliek izteikti rupjāks un vīrišķīgāks, ir novērojama skaļa un intensīva krākšana, kuras laikā ir pauzes elpošanā un parādās smakšanas sajūta. Paralēli šīm pazīmēm, slimības progresēšanas gadījumā, iespējams, ir novērojamas arī galvassāpes, menstruālā cikla traucējumi un sāpes locītavās. Diemžēl ārsti nereti akromegālijai raksturīgās iezīmes saista ar citām kaitēm, vidēji paejot 5 gadiem, līdz cilvēks saņem pareizo diagnozi.2

Visbiežāk pašiem un līdzcilvēkiem, izmaiņas kolēģa, drauga vai ģimenes locekļa izskatā ir grūtāk pamanīt, jo tās notiek vairāku gadu gaitā, tāpēc apkārtējie pie tām pierod un neuzskata par kaut ko neparastu.

Cilvēkiem, kuri pacientu sen nav redzējuši, akromegālijai raksturīgās izmaiņas ārējā izskatā var būt uzkrītošākas. Tās var ievērot apskatot cilvēka bildes, kas uzņemtas pirms vairākiem gadiem.

Pastāv uzskats, ka akromegālijas pacienti ar laiku vairs nav līdzīgi sev vai saviem tuviniekiem, bet kļūst līdzīgi cits citam. Ja pēdējā laikā ir novērotas kādas no šīm pazīmēm, tad nekavējoties ir jāvēršas pie ģimenes ārsta, kas nepieciešamības gadījumā pacientu nosūtīs pie endokrinologa slimības izmeklēšanai.

Video: Kā akromegālijas dēļ desmit gadu laikā mainītos Andris Bulis?

Endokrinoloģe, Latvijas Endokrinologu asociācijas priekšsēdētāja Dr. Una Gailiša norāda, ka laicīgi saņemot palīdzību, akromegālijas pacientu dzīves kvalitāti iespējams vērā ņemami uzlabot: "Akromegālija ir ārstējama slimība. Pieejamas dažādas metodes - injekcijas, tablešu terapija, staru terapija un neiroķirurģija. Speciālists piemeklē katra pacienta veselības stāvoklim piemērotāko ārstēšanas metodi.

Ārstēšanas mērķis ir augšanas hormona normalizēšana asinīs, lai novērstu slimības izraisītās komplikācijas.

Veicot regulāru izmeklēšanu un akromegāliju ārstējot, pacientu dzīves kvalitāte uzlabojas - samazinās plaukstu svīšana, galvas un locītavu sāpes, kā arī uzlabojas ādas stāvoklis. Turklāt laicīga diagnoze un ārstēšanas uzsākšana aizkavē pacienta sirds un asinsvadu sistēmas bojājumus, mazina sirds nepietiekamības risku un kambaru palielināšanos, kā arī samazina asinsspiedienu. Dzīves ilgums pacientiem, kas ārstējas, ir tāds pats, kā tiem, kurus šī slimība nekad nav skārusi."

Akromegālijas galvenās pazīmes:

· Pieres, deguna un zoda palielināšanās ar izteiktām sakodiena izmaiņām, parādās spraugas starp zobiem un palielinās mēle

· Plaukstu, pēdu un galvas izmēra palielināšanās

· Galvassāpes

· Redzes lauka defekti

· Pārmērīga svīšana

· Sirds un aknu palielināšanās

· Resnās zarnas polipi jeb izaugumi zarnu gļotādā

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu