Pirmoreiz Latvijas vēsturē "paternitātes pabalsts" piešķirts sievietei (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Stavrialena Gontzou/Unsplash

Juriste un cilvēktiesību aktīviste Evita Goša trešdien, 9. decembrī, savos sociālajos tīklos paziņojusi par vēsturisku mirkli - viņa kļuvusi par pirmo sievieti Latvijā, kurai ir apstiprināta paternitātes pabalsta izmaksa.

ST vērtēja kāda pāra pieteikumu, kad bērna bioloģiskās mātes partnerei nebija paredzētas tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Šajā lietā pieteicēja lūdza pārbaudīt Darba likuma 155.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 110.panta pirmajam teikumam.

Darba likuma 155. panta pirmā daļa nosaka, ka bērna tēvam ir tiesības uz desmit kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu, bet Satversmes 110.panta pirmais teikums nosaka, ka "valsts aizsargā un atbalsta laulību - savienību starp vīrieti un sievieti, ģimeni, vecāku un bērna tiesības".

Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka apstrīdētā norma neatbilst Satversmes 110.panta pirmajam teikumam. Pieteikuma iesniedzēja norādīja, ka viņa atrodas stabilās viendzimuma attiecībās ar savu partneri, un pēc kopdzīves uzsākšanas pieteikuma iesniedzējas partnerei piedzima divi bērni.

Sieviete norādīja, ka pēc jaunākā bērna piedzimšanas viņa vēlējusies doties desmit kalendāra dienas ilgā atvaļinājumā. Tomēr apstrīdētā norma paredz, ka tiesības uz desmit kalendāra dienas ilgu atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas ir tikai bērna tēvam, bet neparedzot šādas tiesības bērna mātes partnerei, kas faktiski esot uzskatāma par vienu no bērna vecākiem.

Pieteicēja uzsvēra, ka apstrīdētā norma esot pretrunā ar bērna vislabāko interešu prioritātes principu, jo tā neļaujot personai sniegt fizisku un emocionālu atbalstu savai partnerei un viņas bērnam un tādējādi neaizsargājot bērna intereses pēc iespējas labākajā veidā visās ģimenēs.

Valsts prezidents Egils Levits prognozējis, ka ST paustās atziņas ieviest likumos nebūs vienkārši.

"Noteikt, kas ir faktiskā ģimene, kur iespējamas ļoti daudz un dažādas situācijas, ir diezgan pagrūti, bet tas ir uzdevums, pie kura likumdevējam tagad ir jāpiestrādā," komentēja Levits.

Viņš uzsvēra, ka ar pagājušajā nedēļā pasludināto spriedumu nekādā veidā nav aizskarts vai mainīts laulības jēdziens, bet gan runāts par ģimenes jēdzienu.

"Laulība paliek tā, kā Satversmē ir noteikts - savienība starp vīrieti un sievieti, bet ģimenes jēdziens ST ieskatā ir paplašināms ne tikai uz juridiski noformēto ģimeni, bet arī uz faktisko ģimeni, tātad uz faktisko kopdzīvi," skaidroja valsts pirmā persona.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu