Kas līdz šim zināms par policijas aizturētajiem aktīvistu Jeremejevu un RAKUS feldšeri? (30)

Foto: Edijs Pālens / LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Valsts policija (VP) trešdien, 9. decembrī, aizturējusi Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) feldšeri Marinu Kornatovsku un aktīvistu Valentīnu Jeremejevu saistībā ar viltus ziņām par Covid-19, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Viltus ziņas ir saistītas ar sabiedrības drošības apdraudējumu, un tās izraisījušas sabiedrisko rezonansi, radījušas neizpratni par likumību un ir vērstas pret epidemioloģisko drošību.

Kriminālprocess ir sākts pēc Krimināllikuma panta par huligānismu. Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Patlaban izmeklēšana kriminālprocesā turpinās un izmeklēšanas interesēs policija plašāku informāciju nesniedz, līdz ar to nav zināms, vai personām tiks piemēroti kādi drošības līdzekļi. Likums paredz, ka personu var aizturēt līdz 48 stundām.

Ja nepieciešams, tad var piemērot drošības līdzekļus, no kuriem bargākais ir apcietinājums. Par apcietinājuma piemērošanu lemj tiesa.

Foto: Marina Kornatovska piketē pret ārkārtējas situācijas ieviešanu 

Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma" aizvadītajā nedēļā ziņoja, ka plašu ievērību sociālajos tīklos guvis "skandalozā aktīvista Valentīna Jeremejeva" video. Tajā apkopotas lielākoties jau dzirdētas sazvērestības teorijas par Covid-19. Šajā video sazvērestības teorijas klāstījis cilvēks, kurš tiek pieteikts kā mediķis un RAKUS darbinieks.

Vairāk nekā pusstundu garajā video feldšere Marina Kornatovska lielākoties atstāsta jau vairākkārt dzirdēto sazvērestības teoriju "klasiku" - Covid-19 esot izdomāts, statistika par inficētajiem esot viltota, slimnīcu pārslodze esot mīts, vēl neieviestās vakcīnas patiesībā būšot nāvējošas. Feldšere aizrunājas līdz tam, ka ārsti slimnīcā apzināti kaitējot pneimonijas pacientiem.

"Tajā ārstēšanā, kas tiek nozīmēta pneimonijas slimniekiem, ārstēšanas algoritms ir aizdomīgs un nesaprotams. Es redzu citu klīnisko ainu, bet man ir aizdomas, ka tas nav vīrusa saasinājumu dēļ, bet dēļ tā, kas tiek darīts ar pacientiem ārstēšanas laikā," norādījusi feldšere. Pēc viņas domām, tiek eksperimentēts, kā ātrāk nogalināt vai radīt iespaidu, ka cilvēks ir izārstēts.

Dienu iepriekš sieviete bija izplatījusi audio failu ar citiem izdomājumiem - Ķīpsalā tiekot veidota Covid-19 pacientu slimnīca, bet koronavīrusa vakcīnas būšot nāvējošas.

Kādas viltus ziņas izplatīja Kornatovska un Jeremejevs 

"Re:Baltica" apkopotajā viltus ziņu atspēkojumā vēstīts, ka Marina iepriekš par vakcīnām paudusi: "Visiem veidiem pretojieties šai vakcinācijai. Tā nav izgājusi nekādas fāzes, ne pirmo, ne otro, trešo, lai to varētu potēt pa labi, pa kreisi. Vēl nav zināms, kādus buljonus šeit ievedīs. Ja tā ir "AstraZeneca", tad principā var gatavot sev kapu. Jo tā nav vakcīna, tā ir prolongēta eitanāzija."

"Re:Baltica" norāda: pie Covid-19 vakcīnas izstrādes darbojas vairāki desmiti komandu. Trešās fāzes pētījumus šobrīd veic 13 vakcīnām, bet septiņām dažādās valstīs sniegta atļauja ierobežotai izmantošanai. ASV un Eiropas savienībā reģistrācijas procesu uzsākušas kompāniju "Pfizer", "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnas. Visas no šīm vakcīnām izgājušas trīs pētījumu fāzes.

Sieviete ierakstā atsaucas uz kādu savu draugu, miljonāru no Anglijas, un audioierakstā apgalvo, ka no "AstraZeneca" vakcīnas četri cilvēki esot miruši, bet pārējie kļuvuši par kropļiem:

"Viņš saka: visi ir sakropļoti, četri miruši, tas no 20, tiem, ko viņi… nu, cilvēkiem samaksāja, jā."

"Pfizer" pētījumos piedalījušies 43 tūkstoši dalībnieku, "Moderna" – 30 tūkstoši, bet "AstraZeneca" – 23 tūkstoši. Vakcīnas nav izraisījušas nevienu nāvi. Viens no "AstraZeneca" pētījuma dalībniekiem nomira, taču brīvprātīgais nesaņēma kompānijas vakcīnu, bet bija kontroles grupā, kur saņēma meningīta vakcīnu – tātad viņa nāvei nav saistības ar Covid-19 vakcīnu.

"Īsāk sakot, vakcīna izsauc paralīzi, šī vakcīna izsauc galvas smadzeņu apvalku iekaisumu, nu encefalītu, bļ***, vienkārši encefalītu un muguras smadzeņu iekaisumu. Tātad tas tiek darīts, lai, bļ***, vienkārši kļūtu par dārzeņiem, saproti." 

Nav nekādu pierādījumu un pamata apgalvojumam, ka vakcīna varētu izraisīt paralīzi, encefalītu vai galvas smadzeņu apvalku iekaisumu.

Žurnāla "Science" mājaslapā teikts, ka Pfizer un Moderna vakcīnas ir drošas un ilgtermiņā problēmas neizraisīs. Taču var rasties nepatīkami blakusefekti kā nogurums, drudzis un galvassāpes. Vakcīnu ražotāji ziņo, ka drudzi ar 39 vai 40 grādu temperatūru piedzīvojuši mazāk nekā 2% pētījumos iesaistīto. Pēc Moderna vakcīnas nogurumu izjutuši 9,7%, muskuļu sāpes – 8,9%, locītavu sāpes – 5,2%, bet galvassāpes 4,5% pētījuma dalībnieku. Pēc Pfizer vakcīnas saņemšanas šādus blakusefektus izjutusi mazāka daļa cilvēku – 3,8% juta nogurumu, bet 2% bija galvassāpes. Eksperti pauž bažas, ka šie blakusefekti varētu izbiedēt cilvēkus un radīt nevēlēšanos vakcinēties. Taču abām vakcīnām uzrādīta 95% efektivitāte pret Covid-19.

Nedaudz sarežģītāka situācija ir ar "AstraZeneca" vakcīnu, par kuru runāts balss ierakstā. Eksperti kritizē šīs vakcīnas pētījuma norisi. "The New York Times" raksta, ka eksperti gaida vairāk informācijas par pētījumu, jo izmēģinājumi rāda, ka tā efektīvāka bijusi, kad pirmā no divām devām samazināta uz pusi. Tiesa, samazināto devu kļūdas dēļ saņēma vien ļoti neliela daļa – 2800 no 23 tūkstošiem cilvēku. Vakcīnas ražotāji negatīvu publicitāti arī izpelnījušies, jo diviem cilvēkiem testu laikā radušās neiroloģiskas problēmas. 

Vienai no sievietēm atklāts šķērsvirziena mielīts – viņai bijušas grūtības staigāt, izjutusi sāpes un vājumu rokās. Kompānijai nācās uz brīdi apturēt izmēģinājumus, līdz neatkarīgi eksperti izvērtēja, ka sievietes problēmas nav saistītas ar vakcīnu. Viņai ir iepriekš nediagnosticēta multiplā skleroze, kuras pirmā redzamā pazīme reizēm ir mielīts. Arī otrā gadījumā piedzīvotas līdzīgas problēmas, taču ASV Pārtikas un zāļu pārvalde arī šo gadījumu nesaistīja ar vakcīnu. 

Vēlāk dezinformācijas izplatītājs Valentīns Jeremejevs savā profilā publicēja sarunu ar šo sievieti. Arī tajā viņa norādīja, ka jebkurai vakcīnai ir jāiziet trīs fāzes un apgalvo: "Trešā fāze ir, kad es dzemdēšu un mani bērni parādīs, kādi viņi ir veseli pēc šīs vakcinācijas."

Šis apgalvojums par trešo pētījumu fāzi ir aplams, vēsta "Re:Baltica". Jau skaidrots, ka visas pieminētās vakcīnas ir izgājušas trīs pētījumu fāzes. 

Sieviete arī atkārtoja mītu par masku dēļ it kā mirušiem bērniem un norādīja, ka "jums aizliedza iet ārā un elpot gaisu". "Re:Check" vairākkārt rakstījis, ka maskas neapdraud veselību, ja tās lieto pareizi.

 "Ir pierādīta bērnu nāve hipoksijas dēļ no masku nēsāšanas. Es to neizdomāju. Atveriet internetu, izlasiet!" video saka sieviete. "Re:Check jau rakstīja, ka internetā dažādās platformās izplatīti ieraksti par it kā vairāku bērnu nāvi Vācijā, Austrijā un Ķīnā masku dēļ, taču nevienā no gadījumiem informācija nav izrādījusies patiesa – vai nu nāves nav bijušas saistītas ar maskām, vai nu ierakstos pieminētie bērni ir pilnībā izdomāti.

Vēl viņa "Facebook" video stāstīja, ka paziņām tuvinieka nāves gadījumā esot piedāvāta bēru apmaksa, ja viņi piekritīs, ka "pieraksta” diagnozi Covid-19. Kad sarunu biedrs Jeremejevs viņai jautā, kas to ir piedāvājis, sieviete atbild: "Es nevaru to paskaidrot, es nezinu." 

"Re:Check" jau vēstīja, ka Covid-19 nav iemesls, lai cilvēku apglabātu par brīvu. Arī citos gadījumos, kad cilvēki rakstīja par samaksu un piedāvājumiem diagnozi "pierakstīt", viņi neatsaucās lūgumam sniegt plašāku informāciju. 

Video sieviete arī stāstīja, ka viņai esot "pilnīgi drošticama informācija", ka kādā reģionā Covid-19 paraugu noņemšanas punktos "priekšniecība katru reizi dod pavēli, cik šodien jābūt pozitīvu testu". Konkrētu reģionu viņa gan nenosauc, jo pēkšņi esot aizmirsusi. Arī uz Jeremejeva jautājumiem par to, kāda priekšniecība un kādā formā sniedz šīs pavēles, sieviete saka, ka uz to atbildēt nevar, bet tā notiekot.   

Skaļie paziņojumi, ar kuriem klajā nākusi stacionāra Gaiļezers feldšere, nav pamatoti. Covid-19 vakcīna neizraisa tik nopietnas blaknes, kā apgalvo mediķe. Viņa nespēja pamatot savus apgalvojumus, kā arī izplatījusi citus jau atspēkotus nepatiesus izteikumus, piemēram, par sejas masku bīstamību un to, ka no Covid-19 mirušajiem tiek segti bēru izdevumi, vēstīja "Re:Baltica". 

Kornatovska ir feldšeris-ārsta palīgs RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikā, kur tiek izvietoti Covid-19 pacienti.

Slimnīca publiski paziņojusi, ka kategoriski norobežojas no sociālajos tīklos paustās informācijas par Covid-19 pacientu ārstēšanu. Saistībā ar notikušo arī pašā ārstniecības iestādē sākta dienesta izmeklēšana, lai izvērtētu šo konkrēto gadījumu.

RAKUS mediķi sociālajos tīklos ir sākuši kampaņu ar tēmturi "#APTURIMELUS", lai skaidrotu, kā patiesībā notiek Covid-19 pacientu ārstēšana. Tas skaidrojams ar pēdējā laikā pieaugušo tendenci, kurā atsevišķa sabiedrības daļa aktīvi dalās ar konsiprāciju teorijām un viltus ziņām par Covid-19 izplatību.

Ārstniecības iestādē aģentūrai LETA apstiprināja, ka feldšere joprojām skaitās kā slimnīcas darbinieks. Bet, kā skaidroja Austrumu slimnīcas Juridiskās daļas vadītājs Eduards Broks, darba tiesiskajās attiecībās ir zināma procedūra, kas ir jāievēro. "Starp slimnīcu kā darba devēju un darbiniekiem ir darba tiesiskās attiecības, kas pēc būtības ir privātas attiecības," atzīmē Broks.

Vadoties pēc viņa paustā, Darba likumā ir konkrēta kārtība, kā rīkoties gadījumos, kad tiek konstatēts kāds disciplīnas pārkāpums. Pēc fakta konstatēšanas darbiniekam ir jāiesniedz rakstisks skaidrojums par to, kas izdarīts. Tālāk tiekot vērtēts pārkāpuma smagums un piemērots attiecīgs sods - tā var būt piezīme vai rājiens, bet smagākā gadījumā tā arī var būt atlaišana.

"Parasti tas notiek mēneša laikā, jo šeit ir uzlikti strikti termiņi," piebilda Broks.

Komentāri (30)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu