Dānijas valdība atvainojas Grenlandei par eksperimenta vārdā atņemtajiem bērniem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dānijas premjerministre Mete Frederiksena.
Dānijas premjerministre Mete Frederiksena. Foto: Reuters/ScanPix

Dānijas premjerministre ir atvainojusies 22 cilvēkiem, kuri tikuši atšķirti no savas kultūras un ģimenēm Grenlandē pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Par neveiksmīgo sociālo eksperimentu un tā sekām vēsta portāls "Vice".

Bērni atstāja savas ģimenes 1951. gadā, laikā, kad Grenlande vēl bija Dānijas kolonija. Eksperimenta mērķis bija viņiem sniegt "labāku dzīvi" un, iespējams, atgriezt bērnus dzimtenē kā daļu no jaunās, dāņu valodā runājošās, elites.

Ir dokumentēts, ka bērniem ir bijušas grūtības integrēties audžuģimenēs. No šiem bērniem dzimtajās mājās atgriezās vien 16 un viņi savas bērnības atlikušo daļu pavadīja bērnunamā. Daudzi vairs nekad neredzēja savu ģimeni - šodien no izsūtītajiem bērniem dzīvi ir tikai seši.

Dānijas un Grenlandes varas iestādes otrdien kopīgi publicēja oficiālu ziņojumu par eksperimentu. Paziņojumā Dānijas premjerministre Mette Frederiksena atvainojās bērniem, sakot, ka ir "dziļi aizkustināta par traģēdiju kuru satur atslepenotais ziņojums".

"Šajā gadījumā rūpes par bērniem noteikti nebija prioritāte - viņi zaudēja saikni ar savām ģimenēm un ciltsrakstiem, vēsturi, ar Grenlandi un līdz ar to - saviem ļaudīm," teikusi politiķe.

"Mēs nevaram mainīt notikušo, bet mēs varam uzņemties atbildību un atvainoties tiem, par kuriem mums vajadzēja rūpēties."

Helēna Tīsena ir viena no tikai sešiem no 22 eksperimentā iesaistītajiem bērniem, kuri joprojām ir dzīvi. Tagad viņai ir 75 gadi - sievietei bija septiņi gadi, kad viņa tika atšķirta no savas ģimenes Grenlandē.

"Esmu atvieglota, ka beidzot esam saņemuši atvainošanos," viņa teica Dānijas ziņu aģentūrai "Ritzau". "Tas patiešām ir ļoti svarīgi. Tas nozīmē visu."

Grenlande bija Dānijas kolonija līdz 1953. gadam, un kopš tā laika tā pakāpeniski ir ieguvusi lielāku autonomiju. Tagad tā ir guvusi pašnoteikšanās tiesības gandrīz visās jomās, kas neskar ārpolitiku un valsts aizsardzības jautājumus.

Grenlandes valdības priekšsēdētājs Kims Kīlsens sacījis: "Šodien mēs stāvam kā līdzvērtīgi partneri, kuri kopā atskatās vēsturē, izjūt un redz tā laika politisko lēmumu sekas. Mēs esam mācījušies un vienmēr mācīsimies no savas kopējās vēstures - gan no tās gaišajām, gan tumšajām lappusēm".

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu