Tērvetē noslīkušie vīrieši bija devušies pārbaudīt ledus biezumu, jo plānojuši makšķerēt

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kāja uz ledus. Ilustratīvs attēls.
Kāja uz ledus. Ilustratīvs attēls. Foto: FedBul/Shutterstock.com

Trešdien, 9. decembrī, Tērvetē noslīkušie vīrieši bija devušies pārbaudīt ledus biezumu, jo ceturtdien plānojuši makšķerēt, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Dace Kalniņa.

Pēc plkst. 20 divi vīrieši nolēma doties uz Gulbju ezeru un pārbaudīt, vai ledus ir pietiekami uzsalis, lai nākamajā dienā varētu doties makšķerēt. Viņiem līdzi devās arī sieviete, kura uz ledus nekāpa, bet palika gaidīt vīriešus automašīnā.

Pēc neilga laika, izdzirdot saucienus pēc palīdzības, sieviete neriskēja doties tumsā uz ledus viņai nezināmā teritorijā, bet nekavējoties izsauca glābējus, un aptuveni parādīja viņiem vietu, kur varētu būt noticis nelaimes gadījums.

Kad glābšanas dienesta darbinieki nokļuva līdz ielūšanas vietai, cilvēki virs ūdens vairs nebija redzami. Nedaudz vairāk kā stundas laikā no Gulbju ūdenskrātuves tika izcelti 1972. un 1965.gadā dzimušu vīriešu līķi. Policija par notikušo ir sākusi kriminālprocesu saskaņā ar Krimināllikuma 13.nodaļu par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību.

Likumsargi uzsver, ka nevajadzētu steigties kāpt uz ūdenstilpņu ledus, ja sals ir bijis vien dažas dienas. Jo īpaši to nevajadzētu nedarīt diennakts tumšajā laikā, kad ir apgrūtinoši orientēties vidē. Tāpat policija vērš ikviena iedzīvotāja uzmanību, ka pirms došanās makšķerēt uz ledus noteikti ir jānodrošinās ar glābšanas vestēm, speciālu apģērbu un ekipējumu, kas var palīdzēt izvairīties no traģiskām sekām.

Jau ziņots, ka trešdien plkst.20.40 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma informāciju, ka Tērvetes novadā uz ūdenstilpes ledus atrodas divi cilvēki. Notikuma vietā glābēji satika aculiecinieku, kurš informēja, ka cilvēki ir ielūzuši ledū un parādīja aptuveno notikušā vietu. Glābējiem nokļūstot līdz ielūšanas vietai, cilvēki virs ūdens vairs nebija redzami.

Sākotnēji Dobeles daļas glābēji atrada un no ūdenstilpes izcēla vienu bojāgājušo, bet vēlāk Jelgavas daļas ūdenslīdēji, veicot zemūdenes meklēšanas darbus, atrada otru bojāgājušo. Cilvēki ledū ielūza apmēram 20 metrus no krasta. Darbs notikuma vietā noslēdzās pēc divām stundām.

Bojāgājušais izcelts arī no ūdenstilpes Salaspilī. Visi bojāgājušie nodoti Valsts policijas darbiniekiem.

Savukārt Ludzā ezerā dienas laikā ledū bija ielūzis makšķernieks. Cilvēks nogādāts krastā un nodots Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

VUGD atgādina, ka pašlaik, kad ledus tikai veidojas, uz tā atrasties ir ļoti bīstami. Ledus veidojas pakāpeniski un vietām ir biezāks, bet vietām plānāks. Dienests aicina nedoties uz ūdenstilpju ledus, kā arī pieskatīt bērnus un mājdzīvniekus, lai viņiem nerastos vēlme pārbaudīt ledus biezumu un izturību.

Tāpat VUGD aicina iedzīvotājus nepaiet vienaldzīgi garām, ja tiek pamanīts, ka bērni vai pusaudži slidinās pa nedrošo ledu. VUGD lūdz brīdināt viņus par bīstamību. Bet, ja tiek pamanīts, ka cilvēki jau ir pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, kā arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties jāzvana 112.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu