Latvijā uz Covid-19 pārbauda arī kaķus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock/Astrid Gast

Ar daudz īsāku laiku un ātrāku atveseļošanās procesu nekā cilvēkiem, tomēr ar Covid-19 slimo arī kaķi. Līdz šim pozitīvs kaķis Latvijā nav atrasts, taču atsevišķi testi ir uzrādījuši antivielas. Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātē pēta koronavīrusu izplatību kaķu populācijā, tostarp meklē arī Covid-19 ierosinātāju, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

Galvenokārt pētīti dažādu patversmju iemītnieki, kā arī peļu ķērāji no Covid-19 pozitīvām mājsaimniecībām, kur cilvēki bija inficēti. Līdz šim pārbaudīti 130 kaķi.

No katra kaķa paņem trīs paraugus - uztriepi no rīkles, kur meklē Covid-19 ierosinātāju, fekāliju paraugu, jo vīruss iziet caur zarnu traktu, kā arī asinis antivielu noteikšanai. 

LLU Veterinārmedicīnas fakultātes doktorante Gundega Mūrniece stāsta, ka izdevies secināt, ka ir vairāki kaķi, kuriem ir atklājušās antivielas pret Sars Covid-2 jeb Covid-19 ierosinātāju.

"Tas nozīmē, ka šie kaķi ir bijuši saskarsmē ar vīrusu un ka kaķiem rodas imūnatbilde. Antivielu klātbūtne norāda uz to, ka kaķis, visticamāk, ir izslimojis Covid-19," viņa skaidro.

LLU Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns, profesors Kaspars Kovaļenko atzīmē, ka, visticamāk, kaķi vīrusu izdala ļoti īsu brīdi, jo pat tādos gadījumos, kur kontakts ar inficējušos cilvēku ir bijis ļoti ciešs un kaķiem parādījušās klīniskās pazīmes - augšējo elpošanas ceļu iekaisumi, nav izdevies konstatēt Sars Cov-2 RNS kaķu elpošanas ceļu paraugos.

"Atsevišķos gadījumos ir izdevies konstatēt antivielas, bet lielākoties šī infekcija ir pašlimitējoša, tātad 2-3 dienas kaķim ir šādas klīniskās pazīmes, un pēc tam dzīvnieks diezgan strauji atveseļojas," viņš stāsta.

Pētnieki norāda - pastāv risks, ka kaķi var kļūt par tā sauktajiem infekcijas rezervuāra dzīvniekiem. 

"Ja kaķis pozitīvs un ir jau ieguvis šo vīrusu, un vīruss ir pielāgojies šim konkrētajam kaķim, tad, nonākot patversmē, kur ir vairāki dzīvnieki, šis vīruss var sākt cirkulēt patversmes dzīvnieku vidū un potenciāli var izveidoties atsevišķos gadījumos kā jauns vīruss kaķiem kaķu populācijā. Un, protams, šis apdraudējums, ka atpakaļ šis vīruss var atgriezties no kaķu populācijas. Līdzīgi kā tas ir ar ūdelēm, bet ūdeles, kā mēs zinām, ir uzņēmīgākas nekā kaķi," turpina Kovaļenko.

Pēc Pasaules dzīvnieku veselības organizācijas rekomendācijām būtu jātestē visas uzņēmīgās dzīvnieku sugas. Pagaidām nav zināms, vai notiks arī citu dzīvnieku testēšana. Pasaulē veikti pētījumi pierāda, ka uzņēmīgas pret Sars Cov-2, ir , piemēram, arī cūkas un liellopi.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu