Laikraksts: Omskas slimnīcā kāds vēlreiz mēģināja saindēt Navaļniju (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Augustā saindēto Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju pēc nogādāšanas slimnīcā Omskā mēģināts saindēt vēlreiz, apgalvo Lielbritānijas laikraksts "The Times", atsaucoties uz anonīmiem avotiem rietumvalstu specdienestos. 

Kā liecina laikraksta rīcībā esošā informācija, Navaļniju Omskas slimnīcā otru reizi mēģināts saindēt pirms viņš no Omskas tika pārvests uz klīniku Berlīnē. 

Otrais indēšanas mēģinājums esot īstenots ar mērķi nepieļaut, ka Navaļnijs klīnikā Vācijā tiek nogādāts dzīvs. Arī otrajā indēšanas mēģinājumā izmantota nervus paralizējošā viela "Novičok" apgalvo laikraksts.  

"The Times" norāda, ka gan pirmais, gan otrais Navaļnija indēšanas mēģinājums nav izdevies, jo viņam ārsti iepriekš bija injicējuši atropīnu, kas ir "Novičok" pretinde.

Tikmēr Omskas slimnīcas toksikoloģijas nodaļas vadītājs Aleksandrs Sabajevs "The Times" publikāciju jau nodēvējis par izdomājumu. 

"Tas viss ir izdomāts no sākuma līdz beigām," pavēstījis ārsts, piebilstot, ka nav bijis nedz pirmās, nedz otrās Navaļina indēšanas epizodes. 

Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, pilots veica ārkārtas nolaišanos Omskas lidostā, un Navaļnijs ar saindēšanās pazīmēm nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā. Tur Navaļnijs aizvadīja vairākas dienas, kuru laikā netika dota atļauja komā esošo opozicionāru izvest no Krievijas. 22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite". 

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo atzinumu vēlāk apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas. 

22.septembrī Navaļnijs no Berlīnes slimnīcas tika izrakstīts, taču joprojām Vācijā turpina fizioterapiju. 

Rietumvalstis ir pieprasījušas Krievijai paskaidrojumus, taču Kremlis ir noraidījis jebkādu savu saistību ar šo slepkavības mēģinājumu. 

Krievijas varas iestādes joprojām atsakās ierosināt krimināllietu par Navaļnija saindēšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu