Somijas tirdzniecības gigants "Stockmann" pārdod universālveikalu ēkas Rīgā, Tallinā un Helsinkos (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Universālveikals "Stockmann" Rīgā.
Universālveikals "Stockmann" Rīgā. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Vairāk nekā 40 000 "Stockmann" akcionāru un pastāvīgo klientu pirmdien, 14. decembrī, atviegloti uzelpoja, kad uzņēmums paziņoja par reorganizācijas plānu - tiks pārdoti īpašumi Helsinkos, Tallinā un Rīgā, bet paši universālveikali paliks un tirdzniecība turpināsies, vēstī laikraksts "Postimees".

"Stockmann", kura darbību negatīvi ietekmējusi koronavīrusa pandēmija, restrukturizācijas pieteikumu tiesā iesniedza aprīlī. Restrukturizācijas plānā teikts, ka finanšu grūtības radās saistībā ar pārāk strauju darbības izvēršanu, kā arī ar e-tirdzniecības izstrādes un ieviešanas kavēšanos.

Nekustamo īpašumu pārdošana paredzēta "Stockmann" restrukturizācijas programmā, kas iesniegta Helsinku apgabaltiesā un kurai jānodrošina grupas ilgtspējīga darbība.

Restrukturizācijas programma arī noteic, ka grupas apģērbu tīkls "Lindex" turpinās darbību "Stockmann Group" ietvaros.

Uzņēmums šajā programmā būtisku darbavietu likvidēšanu neplāno.

"Laipni lūdzam pie mums Ziemassvētku iepirkšanās laikā," preses konferencē, kurā tika prezentēts "Stockmann" pārstrukturēšanas plāns, aicināja izpilddirektors Jari Latvanens. "Stockmann" akcijas reaģēja uz jaunumiem tajā dienā ar vairāk nekā 20 procentu pieaugumu.

Aprīļa sākumā Somijas mazumtirgotāja - "Stockmann" universālveikalu grupas bija spiestas pieteikties uz uzņēmuma reorganizāciju un to izdarīja pirmdien, 14. decembrī.

Lai gan Covid-19 pandēmija uzņēmumu noveda pie maksātnespējas robežas, "Stockmann" problēmas sākās jau vairākus gadus iepriekš. Apgrozījuma samazināšanās turpinās gandrīz desmit gadus.

Pandēmija mainīja visu

Biznesa līderi nepamanīja faktu, ka tirdzniecība tiešsaistē kļūst arvien nozīmīgāka. Galu galā tūristi deva priekšroku citām tirdzniecības vietnēm, kas nozīmēja, ka uzņēmuma stratēģija neizdevās.

Vēl nesen uzņēmuma vadība uzskatīja, ka "Stockmann" vairāk nodarbojas ar nekustamo īpašumu, tāpēc lielāko daļu universālveikala iznomāja specializētiem citu zīmolu universālveikaliem. "Pircēji pat nezināja, kurā universālveikalā viņi ienāk," stāsta uzņēmuma pārstāvis Helsingins Sanomats.

Vērtīgie uzņēmuma aktīvi vēlāk tika pārdoti Krievijā, kā arī Somijā - grāmatnīca "Akateeminen Kirjakauppa", pakomātu uzņēmums "Hobby Hall" un gardēžu pārtikas bizness. Ar ieņēmumu palīdzību parādi tika nosegti.

Apģērbu zīmols "Lindex" tika saglabāts, kas uzrādīja labus rezultātus tiešsaistes tirdzniecībā. No otras puses, galvenie pārdošanas apjomi bija tik slikti, ka zīmola vērtība strauji samazinājās. "Lindex" radītā naudas plūsma tika izmantota atlikušā "Stockmann" parāda dzēšanai un nodrošināšanai.

Līdz februārim uzņēmuma īpatsvars bija pieaudzis par 64% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, jo apgrozījums un peļņa bija labāki nekā gaidīts pagājušā gada pēdējā ceturksnī. Janvāra vidū "Stockmann" izdeva tā saukto brīdinājumu par peļņu, kas nozīmē, ka uzņēmums brīdināja investorus, ka pamatdarbības peļņa būs labāka, nekā iepriekš tika prognozēts.

Latvijā "Stockmann" pagājušajā gadā strādāja ar 40,624 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa samazinājās par 25,7% - līdz 940 773 eiro. Kompānija "Stockmann" reģistrēta 1998.gadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2,775 miljoni eiro. "Stockmann" pilnībā pieder 1862.gadā dibinātajai Somijā reģistrētajai "Stockmann".

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu