Pēc 2000 gadu debesīs atkal iemirdzēsies teiksmu apvītā Bētlemes zvaigzne (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: RealCG Animation Studio/Shutterstock

Jupiters un Saturns ir iecerējuši šķērsot ceļus Saulgriežu naksnīgajās debesīs. Ar neapbruņotu aci "šī tikšanās" būs redzama kā "dubultplanēta". Tiek pieļauts, ka šis fenomens bija arī teiksmu apvītā Bētlemes zvaigzne, kas ir viens no Ziemassvētku simboliem, vēstī raidsabiedrība BBC.

Daudzi uzskata, ka pēdējo reizi Jupitera un Saturna "satikšanās" notikusi vien pirms 2000 gadu, ko kristīgajā pasaulē dēvē par Ziemassvētku vai Bētlemes zvaigzni. Bētlemes zvaigzne kristīgajā tradīcijā atklāja austrumu gudrajiem, ka ir dzimis Jēzus Kristus un vēlāk aizveda viņus uz Bētlemi.

Patiesībā šis fenomens noris biežāk - reizi 800 gados, kas nozīmē, ka šī būs mūsu dzīves vienīgā iespēja, to lūkot savām acīm.

Šī debess ķermeņu sinhronizācija sākās jau vasarā, kad Jupiters un Saturns sāka viens otram pietuvoties. No 16. līdz 25. decembrim tos šķirs vien 1/5 daļa no pilnmēness diametra.

Planētas katru nakti decembrī aizvien straujāk tuvojas viena otrai un tuvāko punktu sasniegs 21. decembrī. Lai arī fiziski planētas nepavisam nebūs viena otrai tuvu, no Zemes tās abas izskatīsies kā viens spožs punkts.

Dedzīgiem zvaigžņu vērotājiem būs rūpīgi jāuzrauga laika apstākļi, lai izvairītos no astronomiskas vilšanās. Lai visērtāk un labāk varētu vērot šo īpašo notikumu, tev būs nepieciešams atrasties kaut kur pie ekvatora, tiesa, ja debesis būs gana skaidras, fenomens būs redzams gandrīz no jebkuras vietas pasaulē, rakstīts vietnē "Science Alert".

"Līdzīga veida izkārtojums starp šīm planētām ir reta parādība - tā norisinās reizi 20 gados, tomēr šis fenomens ir īpaši rets, pateicoties tam, cik tuvu viena otrai esam šīs planētas izskatīsies. Pirms tam kaut kas tāds norisinājās 1226. gada 4. martā," komentēja astronoms Patriks Hertigans.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu