ZVA: Ja jaunajai Covid-19 mutācijai atklās citu proteīnu, vakcīnas varēs pielāgot arī tam (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs foto.
Vakcīna. Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Ja jaunajai Covid-19 mutācijai atklās citu proteīnu, pret Covid-19 vakcīnas varēs pielāgot arī tam, otrdien preses konferencē pavēstīja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Zāļu reģistrācijas departamenta vadītāja Elita Poplavska.

Vaicāta, vai "Pfizer" vakcīna dos kādu efektu pret jauno Covid-19 mutāciju, Poplavska skaidroja, ka pagaidām par to ir maz informācijas, tomēr, cik zināms arī jaunajai vīrusa mutācijai ir "S proteīns".

"Līdz ar to "Pfizer" vakcīna būtu efektīva," uzsvēra ZVA pārstāve, piebilstot, ka, ja izrādīsies, ka mutācijā ir kaut kas cits, kas veido proteīnu, tad arī jaunās vakcīnas varēs tam pielāgot. Tas, protams, prasīs kādu laiku, bet ir "šis tas zināms", lai vakcīnu sagatavotu, atzīmēja Poplavska.

Kā vēstīts, ņemot vērā ziņas par jaunu Covid-19 paveidu, Latvija svētdien, līdzīgi kā citas Eiropas valstis, aizliedza pasažieru pārvadājumus uz Lielbritāniju no pirmdienas, 21.decembra līdz 1.janvārim.

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) iepriekš vēstīja, ka atsevišķi gadījumi saistībā ar Covid-19 mutāciju atklāti arī Dānijā, Nīderlandē, Islandē un Austrālijā. Uz jautājumu, vai rekomendēs pasažieru pārvadājumu aizliegumu attiecināt arī uz šīm valstīm, SPKC skaidroja, ka patlaban tie ir tikai atsevišķi, konkrēti gadījumi, turklāt centrs, līdz ar analogām Eiropas Savienības iestādēm, cieši monitorē situāciju.

Pirmdien SPKC arī aicināja izvērtēt un atlikt Latvijas iedzīvotāju plānotos ceļojumus uz Apvienoto Karalisti, kā arī pārrunāt to ar radiniekiem un draugiem, kas plāno svētku laikā ierasties ciemos. Iemesls tam ir saņemtā informācija no Eiropas slimību profilakses un kontroles centra par Apvienotās Karalistes dienvidaustrumu daļā konstatētu strauju Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu, kas saistīts ar jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 varianta izplatīšanos.

Ir pierādīts, ka šis koronavīrusa variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu