Ar sarkanajiem ikriem jābūt uzmanīgiem! Krievu uztura speciāliste atklāj riskus, kurus var radīt delikateses baudīšana

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Bermix Studio/Unsplash

Krievu dietoloģe un uztura speciāliste Aleksandra Noeva ir nosaukusi veselības riskus, kas saistāmi ar sarkano ikru lietošanu un atklājusi pieļaujamo šī produkta daudzumu uzturā, vēsta portāls "News.ru".

Sarkanajos ikros esot ļoti daudz sāls - apmēram 10 grami uz 100 gramiem produkta. Pasaules Veselības organizācija iesaka pieaugušajiem patērēt ne vairāk kā 4,5 gramus sāls dienā.

Noeva stāsta, ka sarkanajos ikros esošais lielais sāls daudzums negatīvi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, kuņģa un zarnu traktu, locītavas un var izraisīt hipertensiju un samazinātu imunitāti.

Turklāt šī delikatese var izraisīt nopietnu alerģisku reakciju, tai skaitā Kvinkes tūsku un anafilaktisko šoku. Sliktas kvalitātes kaviārs, kam beidzies derīguma termiņš, rada īpašu bīstamību veselībai - šāds produkts negatīvi ietekmē nieru, aknu, nervu sistēmas darbību un var izraisīt botulismu, kas bieži rezultējas ar nāvi.

Pirms sarkanā ikru iegādes Noeva iesaka pārbaudīt iepakojuma stāvokli, derīguma termiņu un produkta sastāvu - tajā nedrīkst būt krāsvielas un aromatizētāji. Uztura speciāliste mudina iegādes mirklī dot priekšroku stikla vai plastmasas traukiem, kas ļauj delikatesi no sākuma novērtēt vizuāli. Kaviāra burkas tāpat noteikti jāuzglabā ledusskapī.

"Es iesaku lietot viegli sālītus ikrus. Galu galā, jo vairāk produkta tiek ievietots sāls, jo lielāka varbūtība, ka tas vairs nav pirmais svaigums," stāsta uztura speciāliste.

Ārste iesaka ēst delikatesi ne biežāk kā divas reizes nedēļā un pa pāris ēdamkarotēm. Dienās, kad cilvēks ēd sarkanos ikrus, viņam vajadzētu izvairīties no citiem sāļiem ēdieniem.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu