Vaira Vīķe-Freiberga atklāj, ka plāno vakcinēties (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Latvijas valdības darbs cīņā ar Covid-19 jāvērtē apmierinoši un mums katram ir jāspēj pielāgoties jaunajām dzīves realitātēm, intervijā raidījumā “Viens pret vienu” pauda bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Tāpat bijusī prezidente atklāja, ka plāno vakcinēties.

Eksprezidente uzsvēra, ka valdība savu darbu veikusi pietiekami kompetenti, ņemot vērā pandēmijas neparedzamo gaitu.

"Rezultāts ir apmierinošs no visiem viedokļiem, jo šī pandēmija nav prognozējuma.

Tāda nav pieredzēta, apstākļi un izpausmes mainās no dienas uz dienu."

Prezidente uzsvēra, ka "vīruss ir īpaši viltīgs. Viņš it kā nav dzīvs, un viņam nav sava inteliģence, bet viņš darbojas ar apbrīnojamu izdzīvošanas un pielāgošanās spēju, kas, godīgi sakot, ir diezgan šausminoši."

Viņa arī akcentēja, ka par spīti salīdzinoši smagajai pandēmijai gaitai, Latvija ir skārta mazāk kā vairākas citas turīgākas valstis, kā piemēram Zviedrijā, kur cīņa ar pandēmiju nav vērtējama kā veiksmīga.

"Skaitļi visu laiku lēkā, pandēmija ir ļoti mainīga, tā nāk ar viļņiem. Tā nav prognozējama, jūs nevarat pieprasīt no valdības, lai viņi 6 mēnešus uz priekšu varētu paredzēt pandēmijas gaitu. To nezina neviens, tikai pandēmija pati."

Vīķe-Freiberga pauda bažas par novērotajām vīrusa mutācijām, izsakot cerības, ka vakcīnas būs efektīvas pret dažādām vīrusa variācijām. 

Viņa atklāja, ka pati noteikti plāno vakcinēties.

Viņasprāt, indivīdiem ir rīcības brīvība izvēlēties to, vai vakcinēties vai ne, taču cilvēkiem, kas strādā ar plašāku sabiedrību, būtu jāvakcinējas.

"Pilnas drošības nav, tā ir ilūzija," uzsvēra Freiberga un akcentēja, ka iespējamās blaknes no vakcīnas nav salīdzināmas ar risku, ko sevī ietver Covid-19.

Komentējot salīdzinājumus starp Covid-19 un karastāvokli, Freibergas kundze norādīja, ka paralēles kļūst skaidrākas krīzei attīstoties.

Esošos pulcēšanās un pārvietošanās ierobežojumus viņa salīdzināja ar kara laika ierobežojumiem.

"Bija nemitīgi uzlidojumi un trauksmes, kuru laikā bija jābūt pagrabos. Ja tiki atrasts uz ielas, sodi bija ļoti bargi," atmiņas atstāstīja Freiberga.

"Mums kā kara laikā ir jāmācās paciest un pielāgoties. Par laimi, mēs esam tā radīti, ka cilvēkiem ir lielas pielāgošanās spējas.

Katram ir jāpaļaujas uz saviem resursiem un izdomu, un jāpalīdz citiem, saviem tuviniekiem un sabiedrībai kopumā."

Komentējot augošo Covid-19 noliedzēju skaitu un augošo atbalstu dažādām konspirācijas teorijām, prezidente norādīja, ka krīzes apstākļos šāds fenomens ir izplatīts.

"Nedrošības situācijā, kāda ir pandēmija cilvēkiem rodas stress, tas var radīt agresīvas izjūtas un vajāšanas māniju." Viņa norādīja, ka pati arī cīnās pret savu vajāšanas māniju.

Vīrusa noliegšanu Vīķe Freiberga pielīdzināja Holokausta noliegšanai, norādot, ka abos gadījumos tiek izslēgta racionālās analīzes iesaiste.

Tautiešiem Ziemassvētkos prezidentes kundze vēlēja izjust siltuma un svinīguma sajūtu savās mājās mūzikas pavadījumā.

"Gaisma, mūzika, grāmatas, filmas, televizors – tas viss mums ir pieejams un var sniegt gan nomierinošanos, gan arī prieka brīžus."

"Neļausim vīrusam sabojāt mūsu mūžu! Atceramies, ka katra diena ir daļa no mūsu dzīves," tautu uzmundrināja prezidente.

"Es esmu ziemassvētkus svinējusi vasaras svelmē bēgļu nometnē Marokā.

Toreiz bijām 17 cilvēki vienā istabā un visus ēdienu, kas mums bija izvārījām zupā. To zupu beigās nevarējām ēst, jo tajā peldēja dzelteni tārpi, bet mums tāpat bija sirsnīgi svētki. Attieksme ir svarīgākā," uzsvēra Vīķe Freiberga.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu