Politologs: Navaļnija indēšana ir simbolisks notikums, kas iezīmē Putina ēras beigu sākumu (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock

Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indēšana un tai sekojošie notikumi ir simbolisks notikums, kas iezīmē Krievijas prezidenta Vladimira Putina ēras beigu sākumu, uzskata politologs un drošības eksperts Andis Kudors.

"Bellingcat", "The Insider" un citu piesaistīto mediju veiktā izmeklēšana par Navaļnija indēšanas apstākļiem ir izdarījuši nozīmīgu darbu. Kremļa reakcija un Putina runasvīra skaidrojumi par šādu izmeklēšanu norāda uz Krievijas varas režīma morālo degradāciju, uzskata Kudors.

"Tā vietā, lai skaidrotu, ka Krievijā valda likums un drošības dienesti nenogalina savus pilsoņus, Putins paziņo, ka, ja Krievijas varasiestādes tiešām gribētu noindēt Navaļniju, tās lietu būtu novedušas līdz galam. Tāpat Putins paziņo, ka Krievijas specdienestiem viņš jāpieskata. To var tulkot kā netiešu piekrišanu apsūdzībām," norādīja Kudors.

Putina runasvīrs Dmitrijs Peskovs paziņojumos par Navaļniju pārgājis uz personisko līmeni, kas ir lēta metode, proti, ja nav iespējams oponentu uzvarēt ar argumentāciju, tad oponentam mēģina uzbrukt personiski.

Kudors arī sliecas uzskatīt, ka audioieraksts, kurā dzirdama Navaļnija saruna ar Federālā Drošības dienesta (FDD) darbinieku, kas, kā atklāts minētajā žurnālistu izmeklēšanā, piedalījies Navaļnija indēšanas operācijā, ir autentisks.

"Šī saruna izklausās autentiska, kamēr nav likti nopietni pierādījumi par pretējo. Es neredzu nepieciešamību Navaļnijam nodarboties ar šādas sarunas falsifikāciju, jo risks to falsificēt ir pārāk liels. Navaļnijam jau pietika ar žurnālistu pētījumu par viņa indēšanu. Navaļnijs gadiem ilgi strādājis un pētījis Krievijas korupciju, līdz ar to es neredzu nepieciešamību riskēt un nosvītrot iepriekšējo gadu darbu," norādīja Kudors.

Kudors uzskata, ka Putins reaģējot uz Navaļnija indēšanu, sevi salīdzina ar mafijas bosu, nevis Valsts prezidentu, kuram jāizturas ar cieņu pret jebkuru valsts pilsoni, pat kritizētāju.

Runājot par Krievijas specdienestu darbu Navaļnija gadījumā, Kudors norāda, ka jebkuras valsts specdienesti jāvērtē, nevadoties pēc kino filmām.

Kudors norādīja, ka ir eksperti, kuri uzskata, ka Krievijā notikusi drošības dienestu degradācija. Eksperti to pamato ar to, ka degradācija ir arī citās Krievijas valsts jomās. Ja valstī pastāv korupcija, "blatu" sistēma un amatos tiek paziņas, draugi, radinieki, tad kāpēc, lai šāda kadru atlase un sistēma arī nebūtu specdienestos.

Tālākos attīstības scenārijus attiecībā uz Navaļnija gadījumu patlaban Kudoram ir grūti prognozēt. Iepriekšējā pieredze liecina, ka Kremlis krīzes situācijās rīkojas vienkārši, bet dažkārt arī ļoti radoši. Patlaban nekāds radošums Kremļa reakcijā nav vērojams.

Ņemot vērā visu minēto, Kudors uzskata, ka Krievijas varas režīms daļēji ir saaudzis ar kriminālo pasauli un viņš domā, ka Putinam vairs neizdosies "atmazgāties no šī gadījuma".

"Es domāju, ka vērojam Putina norietu neatkarīgi no tā vai viņš pāries uz kādu citu amatu. Navaļnija indēšana ir simbolisks notikums, kas iezīmē Putina ēras beigu sākumu," uzsvēra Kudors.

Latvijas Juristu apvienības valdes priekšsēdētājs un Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzējs Rihards Bunka aģentūrai LETA komentējot Navaļnija noorganizēto sarunu ar FDD darbinieku, norādīja, ka pēc šīs sarunas, konkrētais darbinieks tiks atbrīvots no darba dienestā, tāpat kā vairāki šī dienesta struktūrvienību priekšnieki.

Bunka gan neuzskata, ka Navaļnija sarīkotais telefona zvans liecina par to, ka Krievijas drošības dienestos strādātu tikai muļķi. "Varu apgalvot, ka Baltijas sektorā Krievijas dienesti tieši tāpat vāc informāciju par mūsu slepeno iestāžu personālu. Ja Krievijas dienesti ļoti gribētu "iespringt", arī šeit viņi varētu izvilkt nepatīkamā gaismā kādu no Latvijas amatpersonām," uzsvēra Bunka.

Tāpat Bunka vērsa uzmanību, ka arī Latvijas drošības dienestu darbā "ik pa laikam gadās dažādi kāzusi", taču tiem netiek pievērsta uzmanība šo notikumu mazā lokālā apmēra dēļ.

"Krievijas drošības dienesta darbinieka izgāšanās ir konspirācijas principa nepienācīga ievērošana operatīvajā darbībā. Katrs no 11 Latvijas operatīvās darbības iestāžu darbiniekiem, kurš būs vieglprātīgi izturējies pret konspirācijas prasībām, potenciāli var nostādīt Latviju tikpat smieklīgā situācijā," norādīja Bunka.

Jau ziņots, ka 44 gadus vecajam Navaļnijam 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Kā secināts izmeklēšanā, ko veicis starptautiskais pētnieciskās žurnālistikas projekts "Bellingcat" un Krievijas izdevums "The Insider" sadarbībā ar ASV televīzijas kanālu CNN un vācu žurnālu "Der Spiegel", atentātu pret Navaļniju Tomskā īstenoja slepena Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) vienība, kas darbojusies FDD Kriminālistikas institūta aizsegā.

Tāpat Navaļnijs šonedēļ publicējis audioierakstu, kurā dzirdama viņa saruna ar, kā noprotams, FDD darbinieku Konstantīnu Kudrjavcevu, kas, kā nule atklāts žurnālistu izmeklēšanā, piedalījies Navaļnija indēšanas operācijā.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu