Zinātnieki domā, ka atraduši tālāko un vecāko galaktiku visumā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Astronomi kārtējo reizi ieskatījušies plašajā un melnajā telpā virs mūsu galvas un tagad domā, ka ir pamanījuši tālāko un vecāko galaktiku, kas jebkad novērota.

Galaktika "GN-z11" varētu patiešām būt tālākā un vecākā galaktika, kas jebkad ir novērota. Astronomi Tokijas universitātes profesora Nobunari Kašikavas vadībā sāka misiju, lai noskaidrotu, kā un kad šī galaktika ir veidojusies. 

“No iepriekšējiem pētījumiem ir zināms, ka galaktika “GN-z11” no mums atrodas 13,4 miljardus gaismas gadu tālu, tomēr izmērīt un apstiprināt tik lielu attālumu nav viegli," paziņojumā teica Kašikava. 

Lai noskaidrotu, cik tieši tālu šī galaktika atrodas no Zemes, Kašikava ar pētnieku komandu izpētīja planētas "sarkano nobīdi" jeb to, cik daudz tās gaismas ir nobīdījies uz krāsu spektra sarkano pusi. Jo tālāk kosmiskais objekts atrodas no Zemes, jo sarkanīgāks tas būs. Turklāt pētnieki arī aplūkoja "GN-z11" ķīmiskās pazīmes, kas novērojamas galaktikas izstarotajā gaismā. 

Izpētot šīs pazīmes, pētnieku komanda spēja izskaitļot, cik lielu attālumu šī gaisma ir pieveikusi. Rezultātā varēja noskaidrot, cik tālu no Zemes atrodas šī galaktika. 

"Īpaši mēs aplūkojām ultravioleto gaismu, jo tā ir elektromagnētiskā spektra daļa, kurā mēs sagaidījām ieraudzīt "sarkanās nobīdes" ķīmiskās pazīmes," teica Kašikava. 

Izmantojot īpašas tehnoloģijas, pētnieku komanda spēja apstiprināt to, ka šī tiešām ir tālākā novērotā galaktika visumā. 

Jaunais pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature Astronomy".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu