Pirmā epizode - iepazīšanās ar klitoru un G punktu. RSU studenti izveidojuši seksualitātei veltītu podkāstu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Emiliano Vittoriosi/Unsplash

Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) studentu medija "Skaļāk" paspārnē nupat startējis podkāsts "K punkts", kura mērķis ir skatīt stereotipus par cilvēka seksualitāti. Sarunās ar nozares profesionāļiem - pētniekiem, docētājiem un doktorantūras studentiem - tiks apspriesti jautājumi un šķetināti sabiedrībā iesakņojušies priekšstati par cilvēka seksualitāti. 

Populārzinātnisko podkāstu veido RSU studentu un mācībspēku grupa, un jauns saturs tajā gaidāms ik mēnesi.

"K punkta" mērķis ir veicināt izpratni un izglītot par šķietami pašsaprotamo tēmu - cilvēka seksualitāti. Ārsti un veselības aprūpes speciālisti bieži pauduši bažas, ka Latvijas sabiedrībā, jo sevišķi starp jauniešiem, ir nepietiekamas zināšanas par seksuālo veselību, par ko liecina pusaudžu grūtniecību skaits vai dati par saslimšanu ar seksuāli transmisīvajām slimībām (STS).

Piemēram, HIV izplatības ziņā Latvija, diemžēl, ir Eiropas līdere. Raidījumi veidoti, lai aktualizētu zemūdens akmeņus seksuālajā veselībā, un podkāstā plānots apspriest tādas tēmas kā kontracepcija Latvijā un pasaulē, sievietes un vīrieša seksualitāte, erotiskā literatūra un citas.

Podkāsta vadītāja ir RSU Komunikācijas fakultātes docētāja un pētniece Diāna Kiščenko. Diāna ir ieguvusi sociālās un kultūras antropoloģijas maģistra grādu Amsterdamas Brīvajā universitātē (2012) un Latīņamerikas studijās Amsterdamas Universitātē (2013).

Video: Noskaties podkāstu!

Patlaban Diāna RSU izstrādā promocijas darbu par reproduktīvajām praksēm Melnkalnē, un viņas pētnieciskās intereses ir saistītas ar dzimti, dzimumu un seksualitāti.

Pirmajā epizodē "G punkts un klitors" podkāsta vadītāja uz sarunu aicinājusi ginekoloģi, RSU Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras docētāju un pētnieci Ievu Briedīti. Ārste skaidros sievietes orgānu anatomisko uzbūvi un funkciju, atbildot uz studentu iepriekš uzdotajiem jautājumiem.

"Latvijas skolām ir problēma ar seksuālo izglītību.

Jauniešu zināšanu trūkums par šiem šķietami pašsaprotamajiem jautājumiem raisa lielu uztraukumu gan man, gan nozares kolēģiem.

Skolās nelielā apmērā ir aptvertas menstruāciju, kontracepcijas un STS tēmas, bet tādā jautājumā kā baudas gūšana seksuālajās attiecībās valda pilnīgs informācijas vakuums," uzsver ārste.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu