Kā darbosies depozītsistēma un cik centus varēs saņemt par katru nodoto vienību?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Namitha Hebbar/Shutterstock

Pēc 20 gadus ilgušām diskusijām Latvija tuvojas tam, lai praktiski ieviestu dzērienu taras depozītsistēmu. Valsts vides dienests paziņojis konkursa rezultātus, no kuriem izriet, ka sistēmu veidos uzņēmums ar nosaukumu SIA "Depozīta iepakojuma operators". To izveidojuši Latvijas lielākie dzērienu ražotāji. Depozītsistēmai jāsāk darboties pēc nedaudz vairāk kā gada, vēstī TV3 ziņas.

Depozītsistēmas mērķis ir būtiski samazināt dzērienu iepakojuma nonākšanu dabā. Cilvēki būšot finansiāli motivēti nevis kaut kur nomest plastmasa, stikla, skārda iepakojumu, bet gan nodot specializētajos taras pieņemšanas automātos vai atpakaļ veikalos. Par katra dzēriena iepakojuma nodošanu varēs saņemt 10 centus. Šī summa sākotnēji būs pieskaitīta katra dzēriena plaukta cenai.

"Šo nedrīkstētu uzskatīt par sadārdzinājumu. Sadārdzinājums tas ir vienīgi tajā gadījumā, ja mēs šo iepakojumu izvēlamies neatgriezt, bet izmest sadzīves atkritumos vai vēl sliktāk – kaut kur dabā. Tad mēs par to samaksājam," saka "Depozīta iepakojuma operators" vadītājs Miks Stūrītis.

"Jau pēc septiņiem, astoņiem gadiem mēs sagaidām, ka vidē vairs neredzēsim mētājamies PET pudeles, skārdenes, noteikti arī stiklu daudz mazāk,"

norāda Valsts Vides Dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga

Konkursā izvēlētā sistēmas ieviesēja, SIA "Depozīta iepakojuma operators", dibinātāji ir Latvijas lielākie dzērienu ražotāji, kuru tirgus daļa ir lielāka par 80%.

"Līdz ar to ražotāji paši ir visieinteresētākie, lai šīs sistēmas izmaksas būtu optimālākās, jo pretējā gadījumā nāktos sadārdzināt produktu. Protams, neviens ražotājs nav ieinteresēts sadārdzināt savu produktu," apgalvo "Depozīta iepakojuma operators" vadītājs.

Depozītsistēmas ieviesējs iecerējis visā Latvijā izvietot 694 taras aparātus. Veikalos, kur fiziski nav iespējams izvietot automātus vai iedzīvotāju skaits neliels, iepakojumu manuāli pieņems un depozītu izsniegs veikalu pārdevēji.

"Cilvēkam būs iespēja vai nu saņemt atlaidi no tajā pašā veikalā izdarītā pirkuma vai arī saņemt atpakaļ skaidrā naudā," saka Stūrītis.

Depozītsistēmai jāsāk darboties no 2022. gada februāra. Šodien par ieviesēju paziņotais operators vēl tik sāks sarunas ar veikalniekiem, degvielas uzpildes stacijām, kur izvietot taras automātus vai īstenot manuālo pieņemšanu. Valsts vides dienestā saka – gads laika to varot paspēt izdarīt, bet, ja SIA “Depozīta iepakojuma operators” radīsies būtiskas problēmas, dienests varot viņiem atņemt sistēmas ieviešanas tiesības.

"Ņemot vērā, ka mums bija divi pretendenti, kas atbilda minimālajām prasībām joprojām pastāv iespējamība otram pretendentam, SIA "Nulles depozīts", ja uzvarējušais pretendents nespēs ieviest sistēmu, saņemt tiesības slēgt līgumu un nodrošināt sistēmas ieviešanu," norāda Valsts Vides Dienesta ģenerāldirektore.

SIA "Nulles depozīts" plāno izvērtēt iemeslus, kāpēc Valsts vides dienests noraidījis viņus pieteikumu, un tad lems, vai konkursa rezultātu apstrīdēt.

Video: Raidījuma "TV3 ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu