"Tie laiki, kad gada nogalē maksā prēmijas, sen aiz muguras," taču vairākās ministrijās pie prēmijām tikuši simtiem darbinieku (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Bartolomiej Pietrzyk/Shutterstock

Gada nogalē vairākās ministrijās pie prēmijām tikuši simtiem darbinieku. Valsts budžetam tas izmaksājis vairāk nekā pusmiljonu, vēsta "TV3 Ziņas".

"TV3 Ziņu" apkopotā informācija liecina, ka dažādās ministrijās prēmēšanas prakse ir bijusi ļoti atšķirīga.

Apkopojot visu 13 ministriju sniegto informāciju, izgaismojas atšķirīga situācija darbinieku prēmēšanā. Mazākumā ir ministrijas, kurās prēmijas netiekot maksātas.

Savus darbiniekus neprēmējot Tieslietu ministrija, Labklājības ministrija un Zemkopības ministrija. Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā prēmijas maksā, taču ne decembrī. Tās gaidāmas pavasarī.

Tikmēr lai gan Iekšlietu ministrijā un Ekonomikas ministrijā norāda, ka gada nogalē prēmiju nav bijis, neviena no tām tā arī neatbildēja, vai prēmijas pērn nav maksātas vispār.

Zināms, ka gada izskaņā prēmijas saņēmuši darbinieki septiņās ministrijās. Kultūras ministrijā norāda, ka izmaksāta viena prēmija. Ar teju 1000 eiro prēmēts Informācijas un tehnoloģiju atbalsta nodaļas darbinieks. Kopumā gandrīz 4,3 tūkstošus eiro trīs darbinieku prēmēšanai algas apmērā piešķīrusi Satiksmes ministrija.

"Trīs IT speciālisti, kuriem ir bijis ievērojams papildu darba apjoms, lai nodrošinātu attālināto darbu ministrijai. Un vairāk arī nevienam citam," norāda Satiksmes ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Gulbe.

"Tie laiki, kad gada nogalē maksāja prēmijas, ir sen aiz muguras," saka Veselības ministrijā. Tomēr prēmiju vietā četriem darbiniekiem decembrī piešķirtas naudas balvas – kopumā 5,2 tūkstoši.

Finanšu ministrija decembrī prēmējusi 29 darbiniekus, kopumā izmaksājot 15 000 eiro.

Vēl trīs ministrijas prēmējušas ievērojami vairāk darbinieku. Aizsardzības ministrijā informē, ka novembrī  108 000 eiro atvēlēti, lai prēmētu 194 darbiniekus, kas ir 76% no visiem ministrijā strādājošajiem.

"Novembrī tika veikta ikgadējā amatpersonu darbības un rezultātu novērtēšana (..) un tiem darbiniekiem, kuri saņēma pozitīvu novērtējumu, tika izmaksātas prēmijas," informē Aizsardzības ministrijas runasvīrs Kaspars Galkins.

Izglītības un zinātnes ministrijā prēmijas oktobrī izmaksātas 162 darbiniekiem jeb 70%. Tām atvēlēti vairāk nekā 152 000. Ministrijā prēmēti tie, kuru darbs novērtēts ar "teicami", "ļoti labi" vai "labi".

Bet visvairāk – gandrīz 300 000 eiro prēmijās izmaksājusi Ārlietu ministrija, kas decembrī prēmēja 300 darbiniekus. Tie ir 86% no ministrijas centrālajā aparātā strādājošajiem.

Kā skaidro ārlietu resorā, prēmēti gandrīz visi darbinieki, jo Covid-19 dēļ būtiski pieauga darba apjoms, piemēram, organizējot valsts vēsturē lielāko repatriācijas operāciju, kad pandēmijas dēļ tika paralizēta aviosatiksme.

"Piemaksas piešķirtas par darbu, ārkārtējā un steidzamības režīmā risinot valstij un sabiedrībai nozīmīgus jautājumus lielākoties virsstundu režīmā bez brīvdienām un pastiprinātas slodzes apstākļos, vienlaikus pilnībā nodrošinot ārpolitisko funkciju nepārtrauktību," skaidro Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Beķeris.

Kopumā gada nogalē prēmijās izmaksāti vairāk nekā 580 000 eiro. Cik pamatoti tās piešķirtas, vērtēs Valsts kontrole.

Valsts kontroles padomes locekle Ilze Grīnhofa norāda: "Protams, mēs arī tam pievērsīsim uzmanību un attiecīgi skatīsimies, jo šeit, mūsuprāt, ir jāraugās ne tikai uz gada pēdējo mēnesi, bet, teiksim, uz visu pēdējo ceturksni. Un tas, kas mums šķistu tiešām nepareizi, ja tiešām tā būtu tāda masveida rīcība, faktiski, raugoties no tā, ka ir palicis pāri finansējums. Un ir šī vēlme šo finansējumu maksimāli izlietot."

Un Valsts kontroles līdzšinējās revīzijas liecina, ka valsts pārvaldē prēmijas ne vienmēr maksā pamatoti.

"Šī prakse, ko pieļauj šobrīd Atlīdzības likums, ka, faktiski, atkarībā no tā, kāds finansējums ir iestādēm, tas tiek izmantots kā būtībā atlīdzības palielināšanas instruments tādā veidā. Un tas, mūsuprāt, nav pareizi," skaidro Grīnhofa.

Savus darbiniekus prēmēs arī Valsts kontrole. Prēmijas parasti piešķir pavasarī. Vai pamats izmaksāt prēmijas, vēl lems Valsts kancelejā. Bet premjera birojā un Saeimā norāda, ka prēmijas nemaksā. Savukārt Valsts prezidenta kanceleja nesniedza atbildi par prēmēšanu.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu