Somijā saņemts pirmais ziņojums par Covid-19 vakcīnas blakusparādībām (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock.com

Somijas Zāļu aģentūra "Fimea" saņēmusi pirmo ziņojumu par blakusparādībām no vakcīnas pret Covid-19. Eksperti gan min, ka tas nav nekas ārkārtējs, ziņo laikraksts "Postimees".  

Kā somu medijam "Yle" pastāstīja "Fimea" galvenā ārste Maija Kaukonena, konfidencialitātes apsvērumu dēļ, saņemtā pieteikuma saturs netiek atklāts.

"Kad mēs saņemsim vismaz piecus ziņojumus, mēs informēsim par viņu norādītajām blakusparādībām," piebilda Kaukonena. 

"Pfizer" un "BioNTech" vakcīna pret Covid-19 ir izraisījusi smagu alerģisku reakciju aptuveni vienam no 100 000 vakcinētajiem cilvēkiem no visas pasaules. Citu vakcīnu gadījumā šis rādītājs parasti ir viens no miljona, ziņo "Postimees".

Kaukonena intervijā "Yle" atzīmēja, ka vakcinācija ir tikai agrīnā stadijā, un, visticamāk, būs vairāk ziņu par blakusparādībām, alerģiskām reakcijām, pieaugot vakcinēto skaitam, taču aģentūra sniegs papildus informāciju, tiklīdz būs iespējams.

Galvenā ārste gan izteicās, ka nav pārsteigta par šo pirmo ziņojumu par blakusparādībām un saka, ka tas nav nekas ārkārtējs. 

"Jauno vakcīnu gadījumā ziņojumu "slieksnis ir zemāks" un pieteikumi ir "pieticīgāki". Runājot par vakcīnām, kas lietotas jau ilgāku laiku, ziņojumi attiecas tikai uz nopietnām blaknēm," turpina Kaukonena.

Somijā pirmie medicīnas darbinieki tika vakcinēti 27. decembrī. Līdz šim Somijas veselības aprūpes darbinieki ir vakcinējušies piecos lielākajos slimnīcu rajonos - Helsinkos, Tamperē, Turku, Kuopio un Oulu. 

Kā Latvijā ziņo Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā - visām zālēm, tostarp vakcīnām, var būt blakusparādības (blaknes) jeb nevēlama organisma  reakcija. Vakcinācijas kontekstā blaknes mēdz saukt arī par nevēlamiem notikumiem pēc imunizācijas.  

Svarīgi nošķirt, ka blaknes var būt būtiskas un mazāk būtiskas. Blaknes uzskata par būtiskām, ja tās ir dzīvībai bīstamas, rada nepieciešamību cilvēku hospitalizēt vai paildzināt esošo hospitalizāciju, izraisa paliekošu vai būtisku darbnespēju vai invaliditāti. 

Taču parasti sastopamies ar nebūtiskām blaknēm, kas ir sagaidāmas, veselībai nekaitīgas reakcijas, kas var parādīties jebkuram cilvēkam, jebkurā vecumā, pēc jebkuras vienas vai vairāku vakcīnu saņemšanas. Šīs mazāk būtiskās vakcīnu blaknes sauc arī par vakcīnizraisītām reakcijām.

Sagaidāmas un paredzētas mazāk būtiskas vakcīnu blaknes ir:

vispārzināmas reakcijas pēc vakcinācijas: apsārtums, pietūkums, sāpes vakcīnas injekcijas vietā. Apsārtums un pietūkums var izplesties pat līdz tuvākajām locītavām (rokā – no pleca līdz elkonim; kājā – no augšstilba līdz ceļa locītavai). Šīs lokālās reakcijas parasti parādās pāris stundu laikā pēc injekcijas, ir viegli noritošas un pašlimitējošas (izzūd pašas no sevis). Lai gan bieži tās uzskata par t.s. hipersensitivitātes reakcijām, tām NAV alerģiskas izcelsmes, bet gan ir augstu antigēna titru vai tiešas vakcīnas komponentu ietekmes radītas, un šādu reakciju smaga izpausmes dēļ nav aizlieguma  saņemt turpmākās vakcīnas devas vai citas vakcīnas, kas satur tos pašus antigēnus.

vispārēji jeb sistēmiski traucējumi: drudzis, nogurums, slikta pašsajūta, reibonis, galvassāpes, slikta dūša, vemšana. Parasti šie simptomi izzūd dažu dienu (vienas līdz trīs) laikā un ārstēšana nav nepieciešama. 

Būtiskas blaknes pēc vakcinācijas mēdz rasties ārkārtīgi retos gadījumos, un to rašanās risks nav salīdzināms ar sekām, kas rodas, sastopoties ar sabiedrībā un dabā cirkulējošiem infekcijas slimību izraisītājiem un slimībām, kas pēc tam attīstās.

Latvijā pacienti tiek aicināti ziņot par blaknēm Zāļu valsts aģentūrai (ZVA) elektroniski interneta vietnē www.zva.gov.lv, klikšķinot uz izvēlnes "Ziņot par zāļu blaknēm, negadījumiem ar ierīcēm, biovigilanci" un izvēloties "Pacientiem". 

Foto: Veselības ministrija
Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu