Kraukļu pavēlniece. Meiteni ASV gadiem ilgi apdāvina putni

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Gabija Manna 2015. gadā.
Gabija Manna 2015. gadā. Foto: Lisa Mann

Lai arī daudzus priecē mūsu spārnainie draugi, reti kurš var teikt, ka šīs jūtas ir abpusējas. Gabija Manna no Sietlas pilsētas ASV ir pazīstama kā "putnu vārdotāja" - meitenei ir izveidojušās īpašas attiecības ar vietējiem kraukļiem, kuri viņai nes dāvanas, vēsta BBC.

Meitene pasaules atpazīstamību guvusi 2015. gadā, kad BBC publicējis attēlus ar kolekciju, kura veidojusies no dažādajām putnu "dāvaniņām". Toreiz astoņus gadus vecā meitene reportierim ir parādījusi savu krājumu, kas sakārtots pērlīšu uzglabāšanai paredzētā kastē.

Dāvanas ir sakārtotas shematiski - maisiņam, kurā atrodas saplēsta spuldzīte, klāt ir zīmīte ar uzrakstu "Melnais galds pie barotavas. 2014. gada 9. novembris, 14:30 ". Pie ūdens nogludināta stikla gabaliņa rakstīts - "alus krāsas stikliņs".

Manna stāstījusi, ka cenšas savu dārgumu saglabāt pēc iespējas labākā stāvoklī - starp eksponātiem ir arī tādi dārgumi, kā maza sudrabota lodīte, zila papīra saspraude, melna putuplasta gabaliņš un LEGO konstruktora "klucītis". Meitene atklājusi, ka viņas vismīļākais objekts ir perlamutra krāsas sirsniņa.

Gabijas attiecības ar kraukļiem ir sākušās netīšām, 2011. gadā. Viņa, kā daudz četrgadnieki, bieži vien ēda ne pārāk kārtīgi un aiz sevis atstāja pusappēsta ēdiena gabaliņus. To ir ievērojuši vietējie kraukļi.

Ar laiku putnu izsalkumu un interesi ir pamanījusi arī pati Gabija un viņas brālis - bērni ir sākuši izbarot savas pusdienas putnie, un pēcpusdienās kraukļi jau ir pulcējušies, lai sagaidītu meitenes skolas autobusa pienākšanu.

Gabijas māte, Liza Manna, atklājusi, ka viņu nav uztraukusi neparastā draudzība: "Mani priecē, ka viņiem patīk dzīvnieki, kā arī tas, ka viņi ir gatavi dalīties".

2013. gadā ģimene ir nolēmusi, ka putnu barošana ir jāpadara par ikdienas rituālu - Gabija ar ģimene palīdzību ir izveidojusi putnu vannu un vairākas barotavas. Spriežot pēc kraukļu izraisītās aktivitātes un daudzuma netālu esošajos komunikāciju vados, putni par šādu soli ir bijuši tikai gandarīti.

Pēc kāda mirkļa gan Manni pamanījuši, ka putnu barotavās parādās mazi objekti - nopulēs akmentiņš, kāka krelle vai pat auskars. Viens no interesantākajiem atradumiem ir bijis metāla gabaliņš ar uzrakstu "labākais".

Vaşinqtonda yaşayan 8 yaşlı Gabi Mann 4 yaşından bəri bağçadakı qarğaları yemləyir. Qarğalar isə bunun əvəzində yoldan...

Posted by QARIŞQA on Saturday, 2 January 2016

"Es nezinu, vai pie viņiem gadījumā nav palicis gabaliņš, uz kura būtu rakstīts "draugs"," jokojusi meitene.

Džons Marclufs, Vašingtonas universitātes dabas pētnieks, BBC atklājis, ka izveidot draudzību ar kraukļi ir samērā vienkārši - tiem regulāri jādod kāds našķis.

"Labākais pārtikas produkts, ar kuru pievilināt kraukļus, ir zemesrieksti apvalkā - tie putniem sniedz daudz enerģijas, turklāt labi klab, kas kraukļiem signalizē par maltītes ierašanos," stāstījis eksperts.

Image credit: LISA MANN

Posted by COPAL कोपल on Thursday, 17 October 2019

Viņš tāpat ir minējis, ka kraukļi veido personīgas attiecības ar cilvēkiem, kas viņiem ir iepatikušies - to varot manīt gan pēc viņu uzvedības, gan gaitas un pat tā, kur putni izvēlas apsēsties. Lai arī dāvanu nešana nav garantēts šādas draudzības blakusprodukts, tas tomēr notiek gana bieži.

Bieži vien kraukļi "saviem cilvēkiem" atnes arī objektus, kas nav nemaz tik patīkami, piemēram, mirušus dzīvniekus vai ēdiena atliekas. Gabija atklāj, ka reiz viņai šādā veidā ir uzdāvināta veca krabja spīle.

Gabijas māte ir atklājusi neticamu gadījumu - viņa ir fotografējusi putnus netālu esošā alejā un tur pazaudējusi fotoaparāta objektīva vāciņu. Kad sieviete ir atgriezusies mājās un pamanījusi pazaudēto objektu, viņa ir atklājusi, ka vāciņš atrodas putnu barotavā. Novērošanas kameru materiāls ir apstiprinājis Lizas aizdomas - videomateriālā ir redzams, kā ar atlido krauklis, kura knābī ir plastmasas vāciņš.

"Esmu pārliecināta, ka tā nebija vienkārša nejaušība. Viņi mūs visu laiku vēro un noteikti izlēma, ka jāatgriež man pazaudētais," stāsta Manna.

Taisnības labad jāpiebilst, ka par pēkšņo putnu populācijas palielinašanos nemaz tik laimīgi nav bijuši ģimenes kaimiņi - medijos tiek ziņots, ka apkaimes iedzīvotāji ģimeni pēdējos gados ir vairākas reizes iesūdzējuši tiesā par miera traucēšanu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu