Kurā no Baltijas valstīm jauniešiem ir lielākās iespējas iegādāties pašiem savu mājokli?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Maria Ziegler/Unsplash

Luminor bankas veiktā pētījumā noskaidrots, ka Baltijas valstu iedzīvotāji vecuma grupā no 20 līdz 30 gadiem visbiežāk ir gatavi par sava mājokļa kredītu maksāt aptuveni 300 eiro, vēsta portāls "Postimees".

Gandrīz puse jauniešu, kas piedalījušies aptaujā, nākamajos piecos gados vēlētos iegādāties paši savu mājokli (Igaunijā 50%, Lietuvā 54% un Latvijā - 42%). 23% jauniešu Igaunijā, 25% Lietuvā un 20% jauniešu Latvijā 20% ir gatavi mājokļa kredīta ikmēneša maksājumam piešķirt 201-300 eiro mēnesī.

"Luminor" Igaunijas filiāles kreditēšanas nodaļas vadītājs Heiki Raadiks norāda, ka tas ir ļoti labs rādītājs - gandrīz puse Baltijas valstu jauniešu tuvākajos gados plāno iegādāties savu nekustamo īpašumu, jo tas ir labs ieguldījums nākotnē.

Viņš tāpat atzīmējis, ka jauniešu iespējas atmaksāt aizdevumu dažādās valstīs nedaudz atšķiras.

15% Lietuvas un 14% Igaunijas jauniešu ir gatavi maksāt līdz 400 eiro mēnesī, savukārt  to var atļauties to varētu atļauties tikai 9% cilvēku vecuma grupā 20-30 gadiem.

"Šīs atšķirības izskaidrojamas ar nedaudz atšķirīgiem ienākumu un ietaupījumu līmeņiem dažādās valstīs," sacījis Raadiks.

Tajā pašā laikā pētījums arī parādīja, ka daudzi Baltijas valstu jaunieši šobrīd nevar atļauties ņemt mājokļa kredītu, jo viņiem nav līdzekļu tā nomaksai. Visbiežāk tie ir jaunieši vecumā no 20 līdz 25 gadiem, kuri vēl studē vai arī tikko ir sākuši strādāt. Pašlaik gandrīz 20% jauniešu trijās valstīs nevēlas ņemt kredītus.

Pēc Raadika domām, ir ļoti prātīgi pirms mājas kredīta ņemšanas rūpīgi izvērtēt savas ilgtermiņa finansiālās iespējas, taču, nevajadzētu aizmirst, ka, lai arī mājas aizdevums no pirmā acu uzmetiena var šķist biedējoša apņemšanās uz visu mūžu, tā ne vienmēr ir taisnība.

"Atmaksas termiņus var viegli un elastīgi pielāgot ienākumu izmaiņām, un bieži gadās, ka aizdevuma atmaksa izmaksā mazāk nekā ikmēneša īres rēķins," sacīja Raadiks.

Aptauju veica pētījumu kompānija SKDS, izmantojot tiešsaistes aptaujas metodi. Dalībnieki bija meitenes un zēni vecumā no 20 līdz 30 gadiem no Baltijas valstīm, un dalībnieku skaits katrā no Baltijas valstīm bija aptuveni 400.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu