"Godīgi sakot, mēs pat vairs necerējām..." Kā karavīrs Smiltenes pusē ledainā ūdenī izglāba slīkstošu suni (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Latvijas armija/Facebook/"Apollo.lv" kolāža

Sestdien, 9. janvārī, pēc tam, kad izdzirdējis kaimiņienes palīgā saucienus, glābt ūdenī slīkstošu suni steidzās Zemessardzes 27. kājnieku bataljona karavīrs kaprālis Emīls Ripa. Tieši pateicoties viņa drosmīgajai rīcībai, suņu meitene Ringla ir dzīva, bet viņas saimniece – pateicīga, sociālajos tīklos ar izglābšanas stāstu dalās Latvijas armija.

Pats karavīrs stāsta, ka viņa dzīves vietā – Smiltenes novada Variņos – caur pagalmu skrējusi kaimiņiene, kura asarām acīs saukusi pēc palīdzības, jo viņas suns pastaigas laikā norāvies no siksnas un ielūzis ledū. Kaprālis Ripa, izdzirdot vārdus "Ringla slīkst", sapratis, ka jāsteidz palīgā, lai suni pēc iespējas ātrāk izglābtu.

Viņš uzreiz uzvilka apavus un steidzās uz tuvumā esošo upi, kas bija aizsalusi, taču ledus nav bijis pietiekami biezs, lai izturētu 70 kilogramu smagā Aļaskas malamuta svaru.

"Bez liekām domām un emocijām vienkārši rīkojos, kad biju pie upes, uzreiz devos iekšā ūdenī, izsitu ledu un izvilku suni ārā," stāsta kaprālis Ripa.

Viņš saka, ka suni izdevies izglābt arī, pateicoties kaimiņiem Aldim un Modrim, kuri nākuši palīgā. Vīri strādājuši kā vienota komanda, lai pēc iespējas ātrāk dabūtu suni ārā no ledainā ūdens.

Kaprālis vienmēr uzskatījis, ka jāpalīdz tam, kurš nonācis nelaimē. Šoreiz izdevās izglābt četrkājainā drauga dzīvību. "Mēs esam ļoti labi kaimiņi, un es priecājos, ka izdevās palīdzēt kaimiņienei, izglābjot viņas mīluli," saka kaprālis.   

Izglābtās suņu meitenes Ringlas saimniece Antra atklāj – karavīrs Ringlu izglābt paspējis pēdējā mirklī, kad virs ūdens bijusi vien viņas galva.

"Godīgi sakot, mēs pat vairs necerējām, ka tas beigsies ar laimīgām beigām, jo Ringla aukstajā ūdenī bija apmēram 20 minūtes.

Es pati to neredzēju, bet Modris teica – tiklīdz abi ar Emīlu piebraukuši upes otrā krastā, no kurienes bija iespējams piekļūt Ringlai, Emīls uzreiz ar visām drēbēm bija upē un veiksmīgi Ringlu izglāba. Mums ir laimīgas beigas, pateicoties tieši Emīla drosmei un ātrai reaģēšanai," norāda Antra.

Viņasprāt, veiksmīgs rezultāts bijis arī pateicoties tam, ka Emīls ir karavīrs un zinājis, kā šādā situācijā pareizi rīkoties. Ja ledainajā ūdenī būtu meties cilvēks, kurš nav apmācīts, situācija varētu izvērsties daudz sliktāka.

"Upe, kurā slīka Ringla, ir diezgan dziļa. Ja ūdenī būtu meties cilvēks bez vajadzīgajām zināšanām, kā rīkoties ledainā ūdenī, pieļauju, ka rezultāts varētu būt daudz traģiskāks. Tāpēc tas, ka Emīls ir Zemessardzē un viņam ir profesionālā dienesta pieredze, noteikti ļoti palīdzēja.

Pats galvenais, ka viņam bija drosme – lai to darītu, tā ir vajadzīga. Viņa paveiktas ir nenovērtējams," uzsver Antra.

Viņa arī piebilst – Emīls noteikti būtu steidzies palīgā jebkuram nelaimē nonākušajam. "Emīls šādi rīkotos jebkurā gadījumā – vienalga, kura cilvēka sunītis būtu nonācis nelaimē. Arī, ja viņš to nepazītu personīgi. Zinot Emīlu, viņa raksturu – viņš ir ļoti izpalīdzīgs un dzīvniekus mīlošs cilvēks. Es domāju, ka viņš nevienu nepamestu nelaimē," saka suņu meitenes Ringlas saimniece.

Pēc negadījuma bijis manāms, ka Ringlai ir šoks, tomēr tagad suņu meitene jūtoties labi. Vetārsts sacījis – suni no plaušu karsoņa izglābis biezais kažoks. Viņa gan vēl ir jānovēro, vai neparādās saaukstēšanās pazīmes. Tajā pašā laikā saimniece satraukusies arī par karavīru, kuram nav Ringlas biezā kažoka, kas viņu pasargātu. Par laimi – visi ir veseli.

Viņa arī uzsver – ja nebūtu kaimiņu palīdzības, arī suņu meitenes vairs nebūtu. Viņasprāt, to saprot arī pati Ringla.

"Gan Ringlai, gan mums 9. janvāris vienmēr paliks atmiņā. Tā ir viņas otrā dzimšanas diena. Viņa arī zina savu glābēju un ir pateicīga.

Nākamajā dienā gājām pastaigā un satikām Emīlu. Viņa tik ļoti priecīga pie viņa pieskrēja un piegrūda klāt savu slapjo degunu, it kā teikdama lielu paldies," saka Antra.

Viņa izsaka lielu pateicību kaprālim Emīlam Ripam, kā arī Modrim un Aldim, kuri piedalījās Ringlas glābšanā, uzsverot – brīnišķīgi, ka ir tik jauki un atsaucīgi kaimiņi, kuri grūtā brīdī nepamet nelaimē.

Izlēmīga rīcība glābj ledū ielūzuša suņa dzīvību. “Bez liekām domām un emocijām vienkārši rīkojos, kad biju pie upes,...

Posted by Latvijas armija on Monday, January 11, 2021
Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu