Sveika, Hjūstona! Jauns sākums Kuruca karjerai vai arī vecais stāsts ar jaunu noformējumu?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rodions Kurucs
Rodions Kurucs Foto: AFP/SCANPIX

Latviešu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) basketbolists Rodions Kurucs maiņas darījumā ir nonācis Hjūstonā. Šī uzbrucējam ir jauna iespēja. Tomēr ir vērts uzdot jautājumu - vai tiešām visu izdosies sākt no jauna, vai arī stāsts paliks nemainīgs, tikai sarkani, nevis melni baltā kreklā.

Trešdien NBA satricināja četru komandu mega darījums, kura rezultātā superzvaigzne Džeimss Hārdens "Rockets" kreklu nomainīja pret "Nets". Klusiņām šajā maiņas darījumā tika iekļauts arī latviešu uzbrucējs Rodions Kurucs, kurš turpmāk par mājām varēs saukt Hjūstonu.

Par to, cik labi vai arī ne tik veiksmīgi izdosies saspēlēties "Nets" jaunajam supertrio, varēs spriest tikai pēc kāda laika, tāpēc šoreiz pievērsīsimies Rodiona Kuruca potenciālam Hjūstonas "Rockets".

Maiņas darījums bija vienīgā izeja

Pirms šīs sezonas bija neliels pamats optimismam, ka Kurucs varētu tikt pie jaunas iespējas, jo tomēr bija nomainījies komandas stūrmanis, Keniju Atkinsonu (un pēcāk Žaku Vonu) aizstājot Stīvam Nešam. Tomēr šāds optimisms pavisam ātri izgaisa, redzot, ka Kurucs netiek pie teikšanas pat spēlēs, kad "Nets" pieteikumā nebija iekļāvuši vairākus no pamata rotācijas vīriem.

Pirms sezonas "Nets" aizmainīja līdzīgā situācijā nonākušo Džananu Musu. Tas bija darījums, kura rezultātā komandas apmainījās ar rotācijas apakšgala spēlētājiem, lai gan pretim saņemtais Brūss Brauns spēles laiku redzēja biežāk nekā Musa.

Uzreiz pēc tam "Pistons" Musu atbrīvoja, un tagad viņš ir devies atpakaļ uz Eiropu. Šis piemērs spilgti parāda, ka darījumā "viens pret vienu" Kurucs, visticamāk, ieņemtu kāda cita spēlētāja vietu rotācijas pašā apakšā vai pat ārpus tās. Vienīgais variants bija cerēt uz apjomīgāku maiņas darījumu, kurā būtu iesaistīta kāda zvaigzne. Un šoreiz cerības piepildījās. 

Ja "Nets" vēlētos atlaist Kurucu, tas jau sen būtu izdarīts. Līdz ar to Bruklinas vadība latvietī saskatīja vērtību nevis kā spēlētājā, kas viņiem var palīdzēt laukumā, bet gan jaunā basketbolistā, kuru var iekļaut potenciālajā Hārdena maiņas darījumā, par ko tika mēļots jau pirms sezonas.

Darījums ir noticis, un Kurucs ir "Rockets" sastāvdaļa. Tagad paliek jautājums - vai Hjūstonā latvietim saskatīs vērtību laukumā?

Šaubīga uzbrucēju rotācija

Īsā atbilde uz iepriekš uzdoto jautājumu ir - visticamāk. Parasti tik apjomīgos darījumos spēlētāji galvenajām "sastāvdaļām" (šajā gadījumā Kariss Leverts) tiek pievienoti divu iemeslu pēc:

  1. Tie ir jauni un perspektīvi spēlētāji, kurus komandas vēlas redzēt savā sastāvā, gatavojoties iespējamai pārbūvei.
  2. Šo spēlētāju līgumi ir nepieciešami, lai maiņas darījums būtu sekmīgs no finansiālā aspekta.

Ņemot vērā, ka Kuruca alga nākamajā sezonā ir vien nieka 1,78 miljoni dolāru (salīdzinot ar Hārdena 44 miljoniem), var noprast, ka uz latvieti attiecināms pirmais no augstāk minētajiem variantiem.

Kurucs savas karjeras laikā pārsvarā ir spēlējis vieglā un spēka uzbrucēja pozīcijās. Pamatā latvietis vairāk uzskatāms par spēka uzbrucēju, bet mūsdienu basketbolā šīs abas pozīcijas vairs nav tik izteikti atšķiramas, kā tas bija pirms gadiem desmit. 

Ja runājam par "Rockets" rotāciju uzbrucēja pozīcijās, optimistiskākajā variantā latvietim pat var saskatīt vietu sākuma sastāvā. Katrā ziņā par minūtēm konkurējošie uzvārdi nav tik iespaidīgi, kā tas bija Bruklinā.

Piezīme - zemāk redzamie statistikas vidējie rādītāji ir no 2020./2021. gada sezonas.

 

Vēl sastāvā ir atrodams bijušā NBA spēlētāja Kenjona Martina dēls Kenjons Martins jaunākais, bet viņš laukumā ir devies tikai trīs mačos, kas nozīmē, ka "Rockets" rotācijā viņam īsti vietas šobrīd nav. Līdz ar Hārdena darījumu "vilka pase" tika izrakstīta Bruno Kaboklo, jo sastāvā bija nepieciešams atbrīvot vietu. Tāpēc uzbrucēju rotāciju šobrīd veido augstāk redzamie vīri.

Protams, ir skaidri redzams, ka "Rockets" sastāvu joprojām rotā iepriekšējā modeļa filozofija - daudz perimetra spēlētāju un maz priekšējās līnijas vīru. Līdz ar to vieglā uzbrucēja pozīciju, visticamāk, dalīs arī uzbrūkošie aizsargi, piemēram, Ēriks Gordons, Viktors Oladipo, Deivids Nvaba, Stērlings Brauns un arī augstāk redzamie kungi.

Bet kā ar spēka uzbrucēja pozīciju? Vairāki NBA apskatnieki ziņo, ka par Takeru, kurš šobrīd aizņem šo vietu, interesējas vairākas komandas. Visticamāk, "Rockets" pretim prasīs kādu drafta izvēli, kas nozīmē, ka "ceturtā numura" pozīcijā iestāsies absolūts vakuums.

Pēc Demarkusa Kazinsa un Kristiana Vudsa (abi 208 cm) Kurucs (206 cm) ir komandas trešais garākais spēlētājs, līdz ar to viņš ir kā radīts potenciāli vakantajai spēka uzbrucēja pozīcijai. Optimistiskā variantā - pat starta pieciniekā.

Pēdējā iespēja?

Kurucs savu vietu zem NBA saules nav pilnībā apliecinājis. Tāpēc latviešu uzbrucējam pavisam noteikti būs jāizmanto otrā iespēja, jo pagaidām viņš nav pierādījis, ka būtu pelnījis vēl trešo.

"Rockets" galvenais treneris šosezon ir NBA aprindās atzītais Stefens Sailass, kurš uz NBA komandtiltiņa atrodas jau kopš 2000. gada un pagājušajā sezonā asistēja Rikam Kārlailam, "Mavericks" uzbrukumu padarot par efektīvāko līgas vēsturē.

Līdz ar to nav šaubu, ka Sailass atradīs veidus, kā palīdzēt Kurucam attīstīties uzbrukumā, jo neaizmirsīsim, ka Rodionam ir vien 22 gadi un priekšā vēl ir pietiekami daudz vietas izaugsmei. Savukārt aizsardzībā latvietim ir visas fiziskās dotības un, šķiet, arī vēlme būt kvalitatīvam aizsardzības spēlētājam.

Tāpat, vismaz pagaidām, rādās, ka "Rockets" nebūs izslēgšanas spēļu komanda. Ja ieņemtais kurss turpināsies (trīs uzvaras, seši zaudējumi un 14. vieta rietumos), tad aptuveni pussezonā hjūstoniešu cerības uz izslēgšanas spēlēm reālistiski jau būs zudušas, kas allaž nozīmē vairāk minūšu jaunajiem basketbolistiem.

Kurucs ir saņēmis otro iespēju un, kā jau minēts, nevar izslēgt arī viņa vietu starta pieciniekā. Tālākais jau būs atkarīgs no paša spēlētāja attieksmes, gribasspēka un darba ētikas. Ja pēc mēneša runāsim par Kuruca mazo vai neeksistējošo spēles laiku, tad būs skaidrs, ka pievīlusi attieksme pret darbu un trenera norādēm.

Ir skaidrs, ka NBA rotācijas spēlētājs Kurucs var būt, un tagad viņam atkal ir iespēja to pierādīt.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu