Raidījums: Prestiža Latvijas pansionāta nolaidība noved pie pensionāres nāves

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ruad/shutterstock.com

Brāļi Raimonds un Aivars savai mammai Annai mēģinājušu sameklēt pansionātu, kurā viņai būtu iespējama vislabākā aprūpe. Izvēle kritusi uz prestižo aprūpes namu "Dzintara melodija", kurā par pakalpojumiem ir jāmaksā vidēji 1000 eiro mēnesī.  Aptuveni gadu ģimene bija apmierināta ar aprūpi, taču ārkārtējās situācijas dēļ situācija strauji mainījās un notika neiedomājamais, ziņo raidījums "Bez Tabu".

Brāļi bieži mammu esot apciemojuši. 30. novembrī bijis pēdējais klātienes apmeklējums, pēc tam tas esot bijis liegts. Mammai sava tālruņa neesot bijis, visa saziņa notikusi ar pansionāta darbinieku starpniecību, kas decembra nogalē vairs neesot bijusi sekmīga.

Bijuši gadījumi, kad aprūpes nama darbiniecēm ilgstoši nav izdevies pamodināt sirmgalvi, lai parunātos ar dēliem. Viens no dēliem aicinājis veikt medicīniskas pārbaudes, lai noskaidrotu, kāds ir mammas veselības stāvoklis. Tā vietā saņēmis atbildi, ka "visi vecīši Ziemassvētku laikā ir noskumuši, jo nevarot tikties ar ģimeni", kā arī brāļi stāsta, ka tā arī nav saņēmuši atbildi par mammas veselības stāvokli.

"Trešajā janvārī saņēmu zvanu no ”Dzintara melodija” darbinieces, kura pateica, ka no mammas var atvadīties, viņa vairs neesot starp mums, viņai tā būšot labāk. Sēdēju kā apliets ar ūdeni. Uzdevu māsiņai jautājumu, vai mamma ir dzīva vai mirusi. Māsiņa atbildēja, ka mamma vēl elpo," stāsta dēls Raimonds.

Abi brāļi 15 minūšu laikā ieradās pansionātā un pieprasīja iespēju tikties ar mammu. Kad ieraudzījuši, kādā stāvoklī ir mamma, viņi nekavējoties zvanījuši 113 un mamma stacionēta Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā. Tur mammai konstatēta inficēšanās ar koronavīrusu, kas novedusi pie abpusējas pneimonijas un 1. tipa elpošanas nepietiekamības. To visu pavadījusi arī dehidratācija, kā arī izgulējumi uz krustiem un papēžiem.

"Kad bijām pie mammas, vaicājām ”Dzintara melodijas” māsiņām, cik ilgi mamma jau ir šādā stāvoklī. Viena māsiņa teica, ka no rīta, otra teica, ka jau trīs dienas. Mammai nebija pietiekamā daudzumā dots ūdens, viņai bija grūtības elpot. Mums neviens nepiezvanīja, neinformēja, ka ir kādi veselības sarežģījumi. Kā kaut kas tāds var notikt?" vaicā dēls Aivars.

"Bez Tabu" rīcībā esošā informācija liecina, ka gada sākumā prestižajā pansionātā katrs sestais klients, kopskaitā 30, ir inficējies ar Covid-19. No 90 darbiniekiem testēts tikai 31, un rezultāti visiem esot bijuši negatīvi.

Otrajā janvāra nedēļā testēti tikai astoņi klienti, no tiem četros gadījumos uzrādīta inficēšanās ar Covid-19. Kā liecina Veselības inspekcijas dati, neviens no 90 darbiniekiem nav testēts.

Zināms, ka brāļu mammai Covid-19 tests veikts decembra beigās, tas bijis negatīvs. Rodas jautājums, kā sirmgalve varēja saslimt ar Covid-19, ja viņa nepameta pansionāta telpas, pie viņas nebija apmeklētāji?

"Dzintara melodijas" direktors Matīss Pudāns atsakās klātienē vai attālināti atbildēt uz "Bez Tabu" jautājumiem, sola atbildes atsūtīt rakstveidā, taču gala rezultātā atsūta vien vispārīgu komentāru.

"Iestāde ir organizēta trīs zonās: Covid-19 pozitīvā nodaļa, izolācijas zona un no Covid-19 brīva zona. Mūsu komanda saņem papildu apmācības par piesardzības mēriem, higiēnu un slimības būtību.

Sākoties pandēmijai, esam ieviesuši papildu aizsardzības pasākumus: komandai ir piesaistīts ģimenes ārsts, kurš nodrošina pastiprinātu visu iemītnieku veselības kontroli, sadarbībā ar citiem medicīnas darbiniekiem. Mēs sekojam starptautiskām medicīniskām rekomendācijām," skaidro "Dzintara melodija" direktors Matīss Pudāns.

Brāļi ar iesniegumiem vērsušies gan Veselības inspekcijā, gan Labklājības ministrijā. Abas iestādes uzsākšot pārbaudi, lai noskaidrotu notikušā apstākļus.

Pēc sešām slimnīcā pavadītām dienām Anna devās mūžībā.

Video: "Bez Tabu" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu