Darba devējs nav tiesīgs pieprasīt darbiniekam veikt Covid-19 testu, norāda tiesībsargs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 tests. Ilustratīvs foto.
Covid-19 tests. Ilustratīvs foto. Foto: Valenty/Shutterstock

Darba devējs ir tiesīgs darbinieku nosūtīt tikai uz obligāto veselības pārbaudi, bet ne Covid-19 testu, izriet no Valsts darba inspekcijas (VDI) sniegtā skaidrojuma tiesībsargam Jurim Jansonam.

Kā liecina paziņojums Tiesībsarga biroja mājaslapā, tiesībsargs e-pastā saņēma personas vēstuli par darba devēja tiesībām pieprasīt darbiniekiem veikt Covid-19 testu, ko saskaņā ar VDI teikto, darba devējs nav tiesīgs.

Tiesībsargs norāda, ka papildu izmeklējumus veseliem cilvēkiem jāveic pēc epidemiologu norādījumiem, kuri vērtē šo nepieciešamību atbilstoši konkrētajai situācijai un epidemioloģiskajām indikācijām. Darba devējam ir jāpaļaujas uz ģimenes ārsta lēmumu par darbinieka veselības stāvokli.

Ja ģimenes ārsts, piemēram, ir noslēdzis darbnespējas lapu pēc izslimošanas ar Covid-19, darbinieks var atgriezties darbavietā un darba devējam nav pamata pieprasīt veikt kontroles testus, uzsver Jansons.

Tiesībsargs atzīmē, ka informāciju par darba drošības pasākumiem Covid-19 pandēmijas laikā, darbinieka un darba devēja tiesībām, pienākumiem un iespējamiem pārkāpumiem iespējams iegūt vēršoties VDI - ne tikai rakstveidā, bet arī saņemt telefoniskas konsultācijas, tajā skaitā anonīmas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu