FBK: "Putina pils" tika pārdota tālāk caur Latviju (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Frederic Legrand - COMEO/shutterstock.com

Darījumu ķēdē par Vladimira Putina pili pie Melnās jūras, par kuru tika publicēta sensacionālā Krievijas pretkorupcijas fonda (FBK) izmeklēšana, regulāri tika mainīti īpašnieki un iesaistīta Latvijas SMP banka, Latvijas Radio 4 raidījumā "Doma laukums" atklājis Navaļnija līdzgaitnieks Georgijs Alburovs.

Galvenā iestāde, caur kuru nauda tika nodota Putina pils celtniecībai, bija banka "Rossija", tomēr shēmā tika iesaistīta arī Latvija.

Alekseja Navaļnija kolēģis Georgijs Alburovs sacīja: “Uzņēmums, kam piederēja pils, samaksu par objekta pārdošanu citam uzņēmuma veica savā kontā, kas bāzējās Latvijā.”

Pils pārrakstīšanas process no viena uzņēmuma uz otru bija regulārs, un, kad tas izgāja cauri Latvijas jurisdikcijai, tā bija SMP banka, kas saistīta "Rossija" banku.

Pēc tam, kad parādījās nopietni sankciju draudi, visi ārzonas uzņēmumi, kas tika iesaistīti šīs Putina pils finansēšanā, mainīja darba shēmu – viņi sāka reģistrēt bankas kontus nevis Eiropā vai Karību jūras reģionā, bet gan Krievijas bankās. Tas bija nepieciešams, lai neviens ārvalstu finanšu regulators tos nevarētu sasniegt.

Putina draugs un bankas "Rossija" īpašnieks Jurijs Kovaļčuks ir Putina korumpētās impērijas sadarbības partneris, skaidroja Alburovs.

"Mums jāsaprot, ka Vladimirs Putins, būdams pie varas gadu desmitiem, izstrādāja ļoti vienkāršu formulu. Formāli Vladimiram Putinam nav nekā cita. Bet tas nenozīmē, ka viņš nevar reģistrēt savu īpašumu citām personām. Uzņēmums, kuram pieder pils, ir reģistrēts noteiktā akciju sabiedrībā, kuras īpašnieki parasti nav zināmi," sacīja Alburovs.

Viņš uzsver, ka nekad nebūs iespējams atrast dokumentus, kuros dārgā īpašuma īpašnieks ir norādīts Putins.

Tāpēc simtiem advokātu strādā pie tā, lai to atmaskotu. Tomēr daudzi fakti norāda, ka, izņemot prezidentu, neviens Krievijā "pat nevar pietuvoties šīs pils īpašumtiesībām".

Otrdien, 19. janvārī, Alekseja Navaļnija YouTube kanālā tika ievietota izmeklēšanas filma "Pils Putinam. Stāsts par vislielāko kukuli", kas stāsta par Vladimira Putina nākšanu pie varas, viņa krāpnieciskajām shēmām negodīgai peļņai un par milzīgu pili miljardu dolāru vērtībā.

Šobrīd filma jau ir savākusi vairāk nekā 40 miljonus skatījumu.

Jau ziņots, ka Navaļnijs svētdien tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok".

Maskavas Himku tiesa pirmdien Navaļniju apcietināja uz 30 dienām līdz 15. februārim.

Kremlis otrdien noraidīja Rietumu aicinājumus atbrīvot Navaļniju un brīdināja, ka Navaļnija aicinājumi uz masu protestiem ir "satraucoši".

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu