JKP aicina rīkot atklātas valdības sēdes par Covid-19 krīzes vadību

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai nodrošinātu atklātāku komunikāciju ar sabiedrību, Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valde aicina turpmāk atklātās sēdēs Ministru kabineta (MK) sēdēs skatīt jautājumus, kas saistīti ar epidemioloģisko situāciju valstīt.

JKP līderis, tieslietu ministrs Jānis Bordāns uzskata, ka atklātās sēdes veicinātu labāku un caurspīdīgāku komunikāciju ar sabiedrību. Tāpat, iespējams, ministri ar lielāku atbildību izturētos gan pret šīm sēdēm, gan pret to, kas tajās tiek pateikts. Politiķa ieskatā tam ir arī juridisks pamatojums, jo ārkārtējās situācijas laikā, kad ir ierobežota arī parlamenta darbība, sabiedrībai ir jāredz, kā norisinās ministru diskusijas un kā tiek pieņemti lēmumi.

"Esmu novērojis ārvalstu parlamentu praksi, kur arī notiek atklātas debates. Mums ir jārada iespēja atklātākai komunikācijai ar sabiedrību, ja ārkārtējās situācijas laikā parlamenta debates nav iespējams nodrošināt, savukārt lēmumus pieņem MK," piebilda Bordāns.

JKP valde uzskata, ka ārkārtējā situācija valdībai piešķir ārkārtas pilnvaras, taču no sabiedrības interešu viedokļa nav saredzams ieguvums un pamatojums lēmumu pieņemšanas slepenībai. "Pēdējo trīs mēnešu laikā notikušais neparāda šādu lēmumu kvalitāti, vakcinēšanas plāna esamību, krīzes vadības efektivitāti utt.. To apliecina pat veselības ministres demisija, kas sabiedrībai nāca tik pēkšņi, bet tagad atklājas, cik patiesībā liela bijusi viņas nolaidība iepirkumos. Pie šādiem rezultātiem novedusi vāja komunikācija ar sabiedrību un necaurspīdīgums," uzsvēra partijā.

Patlaban jautājumi saistībā ar Covid-19 izplatību un pandēmijas ierobežojumiem valdība skata slēgtās sēdēs.

Jau ziņots, ka ministri ceturtdien neatsaucās Bordāna aicinājumam valdības diskusijas par ārkārtējo situāciju rīkot atklāti.

Ceturtdien valdības sēdes slēgtajā daļā pieņēma lēmumu, kas paredz līdz 7.februārim pagarināt ar Covid-19 pandēmiju noteiktos ierobežojumus.

Valdības sēdes sākumā Bordāns aicināja ministrus par ierobežojumiem diskutēt atklāti, tādējādi uzlabojot komunikāciju. Tieslietu ministrs pauda bažas, ka ārkārtējās situācijas laikā valdība ir tā, kas pieņem visus lēmumus, nevis Saeima, tādējādi "dubultā tiek ierobežotas tiesības".

"Lēmumu pieņemšana slēgtās sēdēs rada ne tikai komunikācijas problēmas, bet arī juridiskas," uzsvēra Bordāns, piebilstot, ka sabiedrības neizpratni rada slepena lēmumu pieņemšana par tādiem jautājumiem kā, piemēram, precēm, kuras ārkārtējās situācijas laikā var vai nevar tirgot veikalos.

Tieslietu ministrs aicināja kolēģus jau šodien jautājumus par ārkārtējo situāciju pārrunāt atklāti. Tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka par Bordāna priekšlikumu ir iespējams diskutēt, bet ne vakardienas sēdes kontekstā.

Vienlaikus Kariņš atzina, ka atklātas diskusijas par ārkārtējo situāciju viņam kā valdības vadītājam nāktu par labu, jo tad sabiedrība redzētu, cik "interesanti argumentējis" katrs ministrs.

Tajā pašā laikā, premjera ieskatā, šādas atklātas diskusijas raisītu vēl lielākas neskaidrības, turklāt Kariņam svarīgs ir valdības sēdes beigās panāktais ministru kopīgais lēmums, nevis valdības sēdēs paustās atsevišķās pozīcijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu