Maksts skalošana - vai no tās ir kādi ieguvumi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Johannes W/Unsplash

Lai arī mēs dzīvojam informācijas laikmetā, daudzi jautājumi, kas ir saistīti ar intīmo veselību, joprojām tiek nepietiekami apspriesti un šajā jomā valda ne mazums mītu. Viena no šādām praksēm ir maksts skalošana, kas, pēc ginekologu domām, bieži var radīt visai nepatīkamas blaknes.

Kā liecina ""Mana Aptieka" un "Apotheka" Veselības indekss", ceturtā daļa sieviešu ginekologu apmeklē retāk nekā ieteicams. Sertificēta ginekoloģe Vija Plūme aicina būt vērīgām par savu intīmo veselību un regulāri apmeklēt ārstu, kā arī atklāj patiesību par biežākajiem sievietes intīmās veselības mītiem.

Sabiedrībā pastāv maldīgs uzskats, ka maksts skalošana ar ūdeni labvēlīgi ietekmē veselību, taču patiesībā tas ir vēsturisks mīts. Patiesībā ir tieši pretēji - skalojot maksti, tiek izskaloti labie mikrobi un radīti piemēroti apstākļi iekaisumiem un infekcijām.

Senatnē uzskatīja, ka maksts skalošana palīdz izvairīties no grūtniecības, vēlāk gan saprata, ka tas nav efektīvs līdzeklis.

Sievietes arī mūsdienās mēdz izmantot šo metodi, jo tā rada šķietamu tīrības sajūtu. Infekciju gadījumā skalošanas metode uz mirkli tiešām var uzlabot pašsajūtu, taču ātri vien tiks panākts pretējs efekts.

Vēl jo vairāk - šāda pašrocīga procedūra ilgtermiņā samazina maksts dabīgās aizsargspējas.

"Maksts skalošana ir pieļaujama tikai atsevišķos gadījumos, kad ārsts ir noteicis ūdenī šķīstošos ārstnieciskos preparātus lokālai lietošanai," stāsta daktere V. Plūme.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu