Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Paņem mani ar varu un "pret manu gribu"... Psihologs skaidro brutālu gultas spēļu dinamiku

Apollo.lv
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Artem Labunsky/Unsplash

Jau sākotnēji jānorāda, ka neeksistē tāda lieta kā "izvarošana pēc vienošanās" - fantāzijas, kurā viens partneris spēlē padevīgo (upuri), bet otrs - dominējošo (uzbrucēju), tāpat jābalsta abpusējā piekrišanā, kas ir skaidri komunicēta no abām pusēm, vēsta portāls "Psychology Today".

Termini "izvarošanas fantāzija", "piespiedu seksa fantāzija" vai "izvarošanas spēle" ir kļūdaini nosaukumi. Ja indivīds piekrīt seksuālai uzvedībai, tā nav uzskatāma par piespiedu seksu, kas ir krimināli sodāma un ļoti traumatizējoša pieredze.

Pat ja kādam uzbudinoša šķiet ideja par piespiedu seksu, viņi patiesībā nevēlas tikt izvaroti.

Ņemot vērā to, ka gultas dzīves dinamikā mēdz būt visai daudz dažādu apstākļu un dinamikas spēles, ir svarīgi apsvērt dažas lietas, pirms partnerim tiek atklāta vai piedāvāta brutalitātes ienešana gultas dzīvē.

Cik izplatīta ir "piespiedu seksa" fantāzija?

Tā noteikti ir izplatītāka, nekā daudzi nojauš. Bivona, Critelli un Clark pētījums (2012) atklājis, ka 62 procenti dalībnieču, kuru sastāvā bija 355 sievietes no divām štata universitātēm Amerikas Savienoto Valstu dienvidrietumos, atklājušas, ka viņas ir fantazējušas par "piespiedu seksu" .

Lehmillera (2018) aptaujas rezultātos, kuros piedalījās 4175 pieaugušie ASV, viņš atklāja, ka šāda rakstura fantāzijas ir divām trešdaļām pētījumā iesaistīto sieviešu un pusei aptaujāto vīriešu.

Fantāziju veidi

Šīs fantāzijas nebūt nav vienādas. "Vieglākos gadījumos" šī fantāzija sevī ietver tikai pārsteiguma elementu, piemēram, kad pārnākat no darba, jūsu partneris jūs paslēpies jau gaida aiz mājas durvīm.

Ekstrēmos fantāzijas gadījumos dalībnieki var vēlēties tikt spiesti iesaistīties seksuālās darbībās, kuras citos apstākļos nebūtu viņiem pieņemami un pat var vēlēties, lai viņiem nedaudz nodara pāri - atstāj vieglu nobrāzumus, zilumus, gultas spēlēs iesaista žņaugšanu un citas netradicionālas prakses.

Abpusēja piekrišana ir pats svarīgākais

Apsverot šāda veida seksa lomu spēles, nekas nav svarīgāks par absolūti skaidru komunikāciju un nepārprotamu piekrišanu no abu partneru puses rotaļas laikā. Pirms jebkura šāda veida lomu spēles sākšanas partneriem ir jānosaka, kādas ir robežas.

Ja šīs robežas nav noteiktas - nevar runāt par pilnasinīgu piekrišanu visam, kas notiek.

Tikpat svarīgi ir definēt to, kas atrodas aiz robežām - varbūt šāda veida rotaļas ir pieļaujamas tikai konkrētā vidē, teiksim, mājās vai mašīnā. Iespējams, robeža ir jānosprauž tur, kur rodas risks aizrīties vai gūt asiņojošus ievainojumus.

Stigmatizācija

Tāpat kā visu veidu seksuālo vēlmju gadījumā, pastāv cilvēki, kuri stigmatizēs ikvienu, kuru seksuāli uzbudina "piespiedu seksa" fantāzija. Tie, kuri šajā fantāzijā neatrod uzbudinājumu, bieži vien nevar saprast, kāpēc tas citiem tas var likties patīkami un tas, diemžēl, daudziem var likt vēlēties aktīvi kaunināt vai pat pazemot cilvēkus, kas ir atklāti par savām vēlmēm.

Neņemot vērā sabiedrības tabu, pats svarīgākais ir tas, ka partneris vai potenciālais partneris skaidri zina, ka jūs uzbudina "piespiedu seksa" rotaļas. Ja šis partneris nevēlas iesaistīties šajās fantāzijās, tas ir jārespektē. Slikta komunikācija par šo tēmu var pārtraukt attiecības vai novērst to sākumu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu