"Es tak esmu pilsonis, kādas problēmas?" Iedzīvotāju attaisnojumi, pārkāpjot komandantsundu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Komandantstunda Rīgā. Ilustratīvs attēls.
Komandantstunda Rīgā. Ilustratīvs attēls. Foto: Jānis Škapars/TVNET

Iedzīvotāju, kuri bez attaisnojoša iemesla atrodas ārpus savas dzīvesvietas komandantstundas laikā, vēstīja LTV raidījums "Panorāma".

Naktī uz sestdienu, 30. janvāri, LTV filmēšanas grupa devās uz Kurzemi, lai pievienots reidā Liepājas un Saldus Valsts policijai.

Sākoties komandantstundai, Liepājas ielās devās 12 patruļas. Pirmajā pusstundā cilvēki tika brīdināti un vairums bija aizpildījusi pašapliecinājumus.

Katru nedēļas nogali samazinās pārkāpēju skaits, LTV norādīja dežūrējošie policisti. Viņuprāt, tas tāpēc, ka pilsētā dežurē ap 12 patruļu un cilvēki ievērojuši pastiprināto policijas klātbūtni.

Pārkāpēju skaits audzis, tuvojoties pusnaktij, viņu attaisnojumi bija dažādi. Piemēram, kāds ciemojoties aizgulējies un tagad dodas mājās.

"Es tak esmu pilsonis, kādas problēmas? Es kaut ko sazadzies? Kaut ko izdarīju? Es tak neko neizdarīju. Es normāli eju uz savu vietu un viss,"

pret policijas jautājumiem protestēja kāda persona. Uz norādījumu, ka valstī ir izsludināts ārkārtas stāvoklis un pēc pulksten 22 nedēļas nogalēs bez attaisnojošas iemesla uz ielas atrasties nedrīkst, atbildēja, ka viņam "neviens nav to teicis".

Visiem apturētājiem tiek pārbaudīti dati. Vairākkārt izrādījies, ka cilvēks dodoties, piemēram, uz darbu ar aizpildītu pašapliecinājumu, ir policijas meklēšanā. Arī naktī uz 30. janvārī tika aizturēta kāda persona, kam bija jāizcieš sešu mēnešu cietumsods, skaidroja Liepājas Valsts policijas satiksmes uzraudzības rotas komandieris Leonīds Tarabans.

Liepājas centrā tika apturēts vēl kāds vīrietis, kuram pašapliecinājums bija aizpildīts - devies uz darbu. Taču deklarētās dzīves vietas gan nav.

"Es esmu lasījis likumu, par to, ka nevar izrakstīt protokolu par to, ka nav deklarēta dzīves vieta," bilda vīrietis, tomēr policija norādīja, ka viņš kļūdās un lika parakstīt protokolu.

LTV žurnālisti pievienojās arī Saldus Valsts policijai. Tur gan pārkāpēju ir maz kopš pirmās "mājsēdes" nedēļas nogales, atklāja policija - bijuši vien daži starpgadījumi, kad iedzīvotāji cīnījušies par savu taisnību.

"Ar domu, mēģināt pierādīt, ka viņam tas nav jāievēro, viņš uzskata, ka tie noteikumi nav pareizi," pastāstīja Saldus Valsts policijas satiksmes uzraudzības vecākais inspektors Uldis Plācis.

Dežūrējošais policists atklāja, ka kopumā cilvēki ir atsaucīgi un līdz šim pārkāpumi bijuši nebūtiski - kļūmīgi aizpildīti pašapliecinājumi.

Jau vēstīts, ka naktī no piektdienas uz sestdienu komandantstundas laikā sākti 500 administratīvo pārkāpumu procesi, arī par nepakļaušanos un transportlīdzekļu vadīšanu reibumā, informēja Valsts policijā.

Valsts policija sadarbībā ar pašvaldību policijām, Valsts robežsardzi un Zemessardzi pārbaudīja 6295 personas. 4791 gadījumā personas uz ielas atradās attaisnojošu iemeslu dēļ un viņām bija aizpildīti pašapliecinājumi.

Valsts policija atgādina, ka, lai samazinātu risku inficēt vienam otru ar Covid-19, līdz 7. februārim nedēļas nogalēs, proti, naktīs no piektdienas uz sestdienu un no sestdienas uz svētdienu, laikā no plkst .22 līdz plkst. 5 ir noteikts pārvietošanās aizliegums. Šajā laikā uz ielas var atrasties tikai, ja ir attaisnojošs iemesls un aizpildīts pašapliecinājums, kā arī līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu