Mutants, jenots vai citas planētas viesis? "Montokas briesmoņa" mistērija (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Montokas briesmonis".
"Montokas briesmonis". Foto: PBH2/Facebook

2008. gada vasarā Montokas pilsētas iedzīvotājus ASV Ņujorkas štatā satricināja neparasta "briesmoņa" parādīšanās vietējā pludmalē - uzblīdušais un bezspalvainais radījuma ķermenis radīja daudzus jautājumus un noslēpumaini pazuda, atstājot virkni neatbildētu mistēriju.

2008. gada jūlijā Montokas pludmalē parādījās neparastas radības mirstīgās atliekas - "Montokas briesmonim", kā to ātri vien nodēvēja vietējie, bija neparasts izskats, kas raisīja asociācijas ar mītiskiem tēliem no pasaku grāmatām.

Ātri vien izplatījās ziņas un teorijas par radījuma izcelsmi - daži uzskatīja, ka "briesmonis" ir mutants, kas ir izbēdzis no netālu esošā dzīvnieku slimību profilakses centra, kamēr citi neizslēdza iespēju, ka pludmalē ir redzama kāda ārpuszemes dzīvības forma, kas ir deformējusies Zemes elementu iedarbības iespaidā.

Lietas izskatīšanai pievērsās Starptautiskā Kriptozooloģijas muzeja vadītājs Lorens Koulmens - cilvēks, kurš savu dzīvi ir veltījis, lai pētītu dažādus radījumus, par kuru eksistenci lielākā daļa cilvēces ir skeptiski, piemēram, Lohnesa briesmoni. Vīrieti uzreiz pārsteidza kāda novērojums - vietējie atteicās ar viņu runāt. Koulmenam uzreiz radies jautājums - ko vietējie zina par "briesmoni" un kāpēc viņi tā atturas par to sarunāties?

"Monstra" parādīšanās

2008. gada 12. jūlijā Dženna Hjuvita ar savām draudzenēm devās uz pludmali. Bijusi saulaina diena un dāmas ir izlēmušas, ka vēlas doties garā pastaigā, taču viņu plānus pārtrauca savāds atradums. Karstajās smiltīs guļošais ķermenis izskatījās pēc suņa, taču mulsināja gan radības izmērs, gan purns, kuram, kā šķita, bija knābis. Hjuvita uzņēma foto ar savādo radījumu un ievietoja to internetā, kur attēls ātri vien ieguva popularitāti. 2008. gada 23. jūlijā par savādo radījumu pirmoreiz vēstīja arī mediji - "The East Hampton Independent" rakstu par atradumu nosauca par "Bonavillas suni", šādi veidojot vārdu saspēli ar Artura Konana Doila slaveno romānu "Bāskervilu suns".

Drīzumā par nesaprotamās izcelsmes radījumu runāja ne tikai vietējie, bet arī plašsaziņas mediji, kas piesaistīja Koulmena uzmanību. Tiesa, kad viņš ieradās Montokā, lai radījumu apskatītu pats, to vairs nevarēja atrast.

Kāds vietējais iedzīvotājs kriptozoologam pastāstījis, ka ķermenis pa šīm dienām jau ir sadalījies, savukārt "monstra" atradēja, Dženna Hjuvita, minējusi, ka "kaulus ir savācis kāds vīrietis, kurš tos ir apglabājis mežā". Savādā kārtā gan Hjuvita, gan viņas draudzenes, gan apkaimes iedzīvotāji vairs nav vēlējušies runāt par savādo zvēru, un vairs nav runājuši ar medijiem.

Ekspertu neizpratne

Lai arī vietējo iedzīvotāju stāsti medijiem liecināja, ka radījums ir bijis aptuveni kaķa izmērā, precīzus secinājumus par savādās radības izcelsmi vairs nevarēja veikt. 

Speciālisti, kas nodarbojās ar dabas pētniecību, par radības pārdabisko izcelsmi ir bijuši visai skeptiski. Vilijams Vaiss, Stounija Bruka universitātes jūras radību pētnieks, medijiem minējis, ka "tas droši vien ir bijis suns vai koijots, kas kādu laiku ir pabijis jūras apstākļos". Citi ir izteikuši hipotēzi par to, ka "briesmonis" petiesībā ir bijis bruņurupucis bez čaumalas - šī teorija ir mazāk ticama, jo šiem dzīvniekiem nav zobu.

Tajā pašā laikā izplatījušās baumas par to, ka radība ir mutants no netālu esošās Plamailendas dzīvnieku slimību profilakses centra - šo ideju publiski uzturēja arī vietējais reportieris Niks Leitons, minot, ka radījuma atradējas esot ieminējušās par šo iestādi privātā sarunā.

Žurnālists apciemojis dzīvnieku medicīnas centru divus gadus pēc sākotnējā skandāla. Viņš atklājis, ka institūcijā tiek ievēroti savādi stingri drošības pasākumi - viņam ir nācies saņemt valsts atļauju, lai ierastos ar televīzijas komandu, kā arī viņš nav drīkstējis no institūcijas iznest pat atvērtu ūdens pudeli.

Iespējamais atrisinājums - "vikingu bēres"

Sižeta veidošanas laikā Leitons izdzirdēja baumas, kas, iespējams, paskaidro savādās radības izcelsmi. Kāds apkaimes iedzīvotājs žurnālistam pastāstījis, ka ap to laiku kāda draugu grupa esot uzgājusi mirušu jenotu un izlēmusi meža iemītniekam sarīkot "vikingu bēres", palaižot to jūrā uz degoša plosta.

Kāda cita teorija vēsta, ka mirusī radība, iespējams, ir bijis suņu cīņās bojā gājis pitbulterjers - tas paskaidrotu savādos apsējus ap "briesmoņa" kājām.

Galu galā arī kriptozoologs Koulmens piekritis, ka radība, visticamāk, nav kāds mītisks radījums. Neskatoties uz ekspertu atzinumiem, netrūkst cilvēki, kas uzskata, ka neparastais atradums ir valdības eksperimentu rezultāts vai citas planētas viesis - absolūti drošs izskaidrojums diemžēl nekad nebūs iespējams.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu