Astronomi ieguvuši pārsteidzošus Mēness attēlus. Foto patiesībā uzņemts no Zemes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: NRAO/GBO/Raytheon/NSF/AUI

Jaunas un spēcīgas attēlveidošanas ierīces pārbaudes laikā astronomi ieguvuši pārsteidzošus Mēness attēlus. Tajos redzama "Apollo 15" misijas nolaišanās vieta.

Raidot spēcīgu radara signālu pret Mēnesi, ar jauno attēlveidošanas ierīci pētnieki spēja iegūt attēlus ar pārsteidzošu izšķirtspēju, padarot redzamus pat piecus metrus sīkus objektus.

ASV radītā tehnoloģija ir bruģējusi ceļu pat vēl spēcīgākām radara attēlveidošanas tehnoloģijām nākotnē, kas potenciāli ļaus zinātniekiem pētīt pat tik tālus objektus kā Neptūns.

Tiesa, Mēness pētniecība ar radara attēlveidošanu nav jauna ideja. Tas ir ārkārtīgi lietderīgs rīks, lai pētītu Mēness virsmas struktūras, kā arī notiekošo Mēness iekšienē. Uz Zemes šīs tehnoloģijas ļauj atrast sen apraktas drupas. Tomēr zinātnieki tagad strādā pie šo tehnoloģiju vēl tālākas attīstīšanas.

Foto: Sophia Dagnello, NRAO/GBO/Raytheon/AUI/NSF/USGS

Pagājušā gada novembrī veiktā izmēģinājumā ar jaunu raidītāju uz Mēnesi tika raidīts signāls, īpaši koncentrējoties uz "Apollo 15" nosēšanās vietu. Kad signāls "atsitās" pret Mēness virsmu, to uztvēra ar radio teleskopiem ASV. Beigu beigās pētniekiem izdevās sakombinēt šo attēlu.

Ticat vai ne, bet šis attēls ir tikai sākums. Veiksmīgi pierādījuši koncepta iespējamību, zinātnieki darbojas, lai radītu vēl spēcīgāku raidītāju, ar kuru Mēnesi būs iespējams vērot vēl iespaidīgākās detaļās.

Šis rīks būs ļoti noderīgs zinātne. Mēs varēsim pētīt Mēnesi un citu planētu pavadoņus. To pat varēs izmantot, lai iegūtu asteroīdu un citu sīkāku objektu attēlus, kas nav saredzami ar optiskajiem teleskopiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu