RAKUS veikta unikāla un ārkārtīgi sarežģīta žultspūšļa audzēja operācija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) pagājušā gada nogalē veikta unikāla un sarežģīta operācija - ļaundabīga un ļoti plaši izplatīta audzēja izņemšana un audzēja skarto orgānu funkcionalitātes atjaunošana, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Ilga Namniece.

Rīgas Austrumu slimnīcā tika stacionēta paciente, kas sūdzējās par durošām un velkošām sāpēm labajā paribē. Veicot diagnostiskos un histoloģiskos izmeklējumus, atklājās ļaundabīgs veidojums - žultspūšļa adenokarcinoma trešajā B stadijā, kas bija ieaugusi divpadsmitpirkstu zarnā un labajā aknu daivā. Tāpat audzējs bija izplatījies arī aizkuņģa dziedzerī, kā arī reģionālajos limfmezglos.

LOC Onkoķirurģijas klīnikas vadītājs un Abdominālās un mīksto audu ķirurģijas nodaļas ārsts Armands Sīviņš skaidro, ka pacientes turpmāko dzīvildzi varēja ietekmēt un glābt tikai ķirurģiska operācija, jo šāda veida audzēji nav jūtīgi ne uz ķīmijterapiju, ne arī staru terapiju.

Vienlaikus izšķiršanās par labu ķirurģiskai operācijai bijusi saistīta ar ārkārtīgi lielu profesionālu izaicinājumu, atklāja mediķis. "Kā liecina starptautiskas publikācijas, vadošajās Japānas un ASV medicīnas klīnikās veiktām šāda veida operācijām diemžēl ir augsti mirstības rādītāji - 25% līdz 30%," sacīja Sīviņš, piebilstot, ka šādas operācijas var īstenot tikai multidisciplināra ārstu komanda.

Pacientes veselības stāvoklis bija sarežģīts. Lai izvērtētu medicīniska rakstura informāciju un arī riskus, bija nepieciešami dažādi diagnostiskie un histoloģiskie izmeklējumi, konsultācijas ar dažādu specializāciju ārstiem un visbeidzot ārstu konsīlija slēdziens.

"Ne mazāk svarīgi bija sagatavot pacienti psiholoģiski un emocionāli šai operācijai. Iedrošināt un pārliecināt par mūsu profesionālu varēšanu. Kad tas izdodas, gan operācija, gan arī atveseļošanās periods norit veiksmīgi," uzskata ārsts.

Minētā operācija ilga astoņas stundas. Tās laikā pacientei pilnībā izoperēja žultspūšļa audzēju.

Pēc slimnīcā paustā, pacientei nācās veikt aknu labās daivas un arī daļēju kreisās daivas rezekciju, saglabājot vien trešo daļu no aknām. Tāpat tika rezecēti visi žultsvadi un žultspūslis. Tika veikta arī daļēja aizkuņģa dziedzera un divpadsmitpirkstu zarnas izņemšana.

Lai saglabātu pacientes iekšējo orgānu funkciju, tika izveidots tievās zarnas savienojums ar aizkuņģa dziedzeri, pēc tam - tievās zarnas savienojums ar aknas daivas žultsvadiem un visbeidzot - tievās zarnas savienojums ar kuņģi.

Lai gan bija ļoti augsts iespējamo intraoperatīvo un pēcoperācijas komplikāciju risks, operācija noritēja veiksmīgi un bez īpašiem sarežģījumiem. Šobrīd paciente jau ir izrakstīta no slimnīcas un turpina ārstēties un atlabt mājas apstākļos.

"Lai gan pacientei tika veikta ārkārtīgi sarežģīta operācija, viņas turpmākajā ikdienas dzīvē ir jārēķinās vien ar ilgāku atlabšanas periodu. Citādi, vienīgais ierobežojums - pēcoperācijas periodā būs jāievēro diētas nosacījumi. Tādējādi ceru, ka paciente pamazām atgriezīsies ierastā dzīvē," skaidro Sīviņš.

Minēto operāciju veica LOC ārsts-onkoķirurgs Sīviņš, ķirurģijas ceturtā gada rezidente Ilga Baumane, ķirurģijas otrā gada rezidents Kārlis Tapiņš, ārste-anestezioloģe, reanimatoloģe Ilana Šapiro, anestēzijas māsa Marija Ratkune un operāciju māsa Ina Budņikova.

Rīgas Austrumu slimnīcā ārstējas aptuveni 75% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā. No kopējā Rīgas Austrumu slimnīcas pacientu skaita onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%. Slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu