Nemokies ar "miglu" galvā! Kuri pārtikas produkti uzlabo smadzeņu darbību?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Robina Weermeijer/unsplash

Apgrūtināts domu process, neizskaidrojams nogurums un slikts garastāvoklis - lai arī šie simptomi var norādīt uz nopietnām veselības problēmām, bieži vien pie vainas ir uzturs. Par to, kādi pārtikas produkti palīdz novērst šīs nepatīkamās izjūtas, radio "Sputnik" pastāstījusi uztura speciāliste Jeļena Solomatina.

"Ir ļoti svarīgi ēst pietiekami daudz holīna, kura ir daudz olu dzeltenumā, gaļā, īpaši jēra gaļā, kā arī auzu pārslās un ziedkāpostos. Nepieciešami arī pārtikas produkti, kas satur B12 vitamīnu un dzelzi - visas šīs sastāvdaļas stimulē smadzenes", skaidrojusi speciāliste.

"Holīns ir acetilholīna priekštecis, kas nodrošina nervu impulsu pārnešanas ātrumu. Uzturā jābūt ēdieniem ar B12 vitamīnu, kura saturs ar vecumu bieži samazinās, līdz ar to arī parādās biežas reiboņa izjūtas un nogurums. Lai smadzenes pilnvērtīgi saņemtu skābekli, ir nepieciešami arī dzelzi saturoši pārtikas produkti, piemēram, aknas un liellopu gaļa,", sacījusi Solomatina.

Lai iegūtu vēlamo efektu, jāievēro mērenība pārtikā - nav jācenšas pēc iespējas vairāk lietot šos pārtikas produktus. Uztura speciāliste skaidro, ka šo produktu "pārdozēšana" ilgtermiņā rada tikai negatīvas sekas, kas nomāc pozitīvos ieguvumus.

Ieteicams produktus nevis cept, bet gan tvaicēt un izmantot saudzīgu termisko apstrādi. Tāpat vajadzētu ierobežot arī saldumu daudzumu ar rafinētu cukuru un patērēt vairāk zaļumu, dārzeņu un augļu.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu