Iespējams, tūrisma vienīgā izeja no pandēmijas. Kas jāzina par vakcinācijas pasēm? (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Cryptographer/shutterstock.com

Tuvākajā nākotnē ceļojumiem var būt nepieciešama digitāla dokumentācija, kas apliecina, ka ceļotāji ir vakcinēti pret Covid-19, ziņo laikraksts "The NewYork Times".  

Vienā no ASV prezidetna Džo Baidena sanāksmēm tika apspriests jautājums par Covid-19 vakcīnas pasēm un to digitālo versiju izgatavošanas iespējamību.

Dānijas valdība trešdien, 3. februārī, paziņoja, ka nākamajos trīs līdz četros mēnešos tā izdos digitālo pasi, kas ļaus pilsoņiem uzrādīt vakcinācijas dokumentāciju.

Taču ne tikai valstu valdības grasās lemt par vakcīnu dokumentācijas ieviešanu. Pēc dažām nedēļām aviokompānijas "Etihad Airways" un "Emirates" sāks izmantot starptautiskās gaisa transporta asociācijas izstrādāto digitālo ceļošanas karti, lai pasažieri varētu aviokompānijām un valdībām iesniegt vakcinācijas dokumentus.

Kas ir vakcinācijas pase?

Vakcinācijas pase ir dokumentācija, kas apliecina, ka cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19. Dažas versijas ļaus cilvēkiem arī pierādīt, ka vīrusa tests ir negatīvs.

Versijas, pie kurām šobrīd strādā aviosabiedrības, nozares grupas, bezpeļņas organizācijas un tehnoloģiju uzņēmumi, būs aplikācija, ko savā mobilajā tālrunī ceļotājs varēs izmantot, lai uzrādītu dokumentus.

"I.A.T.A." ir viena no vairākām organizācijām, kas strādā pie digitāliem risinājumiem, lai racionalizētu ceļošanas akreditācijas procesu.

Pandēmijas laikā šīs grupas ir koncentrējušās uz vakcinācijas statusa iekļaušanu.

Arī korporācija "IBM" ir izstrādājusi platformu "Digital Health Pass", kas ļautu personām uzrādīt vakcinācijas pierādījumus vai negatīvu testu, lai varētu ceļot.

Kāpēc ikvienam ir nepieciešama vakcinācijas pase?

Tā kā inficēšanās ar Covid-19 pieaug, visticamāk, būt tādi sabiedriskās dzīves aspekti, kuros drīkstēs piedalīties tikai vakcinēti cilvēki.

Lai ceļotu starptautiskā mērogā, valsts un veselības iestādēm būt jāzina, vai ceļotājs ir vakcinēts vai vīrusa negatīvs.

Daudzas valstis jau pieprasa pierādījumus par negatīvu Covid-19 sertifikātu. "Šāda dokumentācija varētu būt nepieciešama tūrisma nozares atsākšanai," sacīja Apvienoto Nāciju Organizācijas tūrisma organizācijas ģenerālsekretārs Zurabs Pololikašvili.

"Viens no galvenajiem elementiem, kas ir būtisks tūrisma atsākšanai, ir dokumentācijas saskaņošana attiecībā uz starptautiskajiem ceļojumiem. To var izdarīt, piemēram, ar vakcinācijas pasi," sacīja Pololikašvili.

Globālās publiskā un privārā sektora partnerības "ID2020" izpilddirektora Dakota Gruenere sacīja, ka pastāv trīs scenāriji attiecībā uz Covid-19 ierobežojumiem ceļošanas laikā.

Pirmais variants ir Covid-19 imunitātes sertifikātu izveidošana. Otrais variants ir negatīva Covid-19 vīrusa testa uzrādīšana. Trešais variants ir vakcinācijas pase.

Vai vakcināciju pasēm jābūt digitālām?

Vakcināciju pasēm nav obligāti jābūt digitālām, taču tas padarītu ceļojuma procesu raitāku.

"Iedomājieties nākotni, kad lidmašīna nolaižas lidostā un simts cilvēkiem ir ceļošanas sertifikāts, vēl citiem 100 cilvēkiem ir vakcinācijas pase, 50 cilvēkiem ir cita vakcinācijas dokumentācija un vēl 25 ir kaut kādi valdības dokumenti," sacīja kompānijas "Evernym" biznesa attīstības vecākais direktors Džeimijs Smits.

Viņš norādīja, ka ir svarīgi, lai tiktu noskaidrots, kā lidostas rīkotos šādā situācijā un ko varētu piedāvāt kā vienkāršāko variantu.

Eiropas Savienības tiesībaizsardzības aģentūra šonedēļ paziņoja, ka viltus negatīvu testa rezultātu pārdošana kļūst arvien plašāka, un tas ir vēl viens iemesls, kāpēc nozare cenšas izstrādāt drošas digitālās caurlaides.

Kādi ir iebildumi pret vakcināciju pasēm?

Ja ieviestu vakcinācijas pases, tad pasaulē, kur vairāk nekā miljards cilvēku nespēj pierādīt savu identitāti, jo viņiem trūkst pasu, dzimšanas apliecību, autovadītāja apliecību vai identifikācijas karšu, palielinātos nevienlīdzība cilvēku starpā.

Tiem, kuriem nav viedtālruņu, būs iespēja pierādīt vakcināciju arī papīra formātā.

Tāpat ir bažas arī par privātumu un datu koplietošanu.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu