Vai ceļošanai būs nepieciešama Covid-19 vakcīnas pase? (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Cryptographer/shutterstock.com

Daži galamērķi, tostarp Seišelu salas, Kipra un Rumānija, jau ir atcēluši karantīnas prasības ceļotājiem, kas var pierādīt, ka viņi ir vakcinēti pret Covid-19. Citas valstis, piemēram, Islande un Ungārija, ir atvērušas robežas ceļot cilvēkiem, kas atguvušies no Covid-19, ziņo CNN.

Tas rada izredzes, ka vakcīnas pase varētu būt "zelta ceļazīme" uz ceļojumu atsākšanu.

Šonedēļ ANO Pasaules tūrisma organizācijas ģenerālsekretārs Zurabs Pololikašvili aicināja globāli pieņemt vakcinācijas pases kā daļu no plašākiem pasākumiem, kas, pēc viņa teiktā, ir būtiski, lai pasaule atkal tiktu "iekustināta".

"Vakcīnu ieviešana ir solis pareizajā virzienā, taču tūrisma atsākšana nevar gaidīt," viņš teica Globālās tūrisma krīzes komitejas sanāksmē Madridē. "Vakcīnām ir jābūt daļai no plašākas, koordinētas pieejas, kas ietver sertifikātus un caurlaides drošai pārrobežu ceļošanai," Pololikašvili sacīja.

Fundamentāla prioritāte

Lai gan spēcīgs arguments, ka visā pasaulē atzīta potēšanas dokumentācija varētu palīdzēt atjaunot ceļošanu, joprojām pastāv bažas par to, vai tās var ļaunprātīgi izmantot.  Jautājumi ir arī par to, vai vakcinēšanās pret Covid-19 un vakcīnas pase būs obligāta jebkuram ceļojumam un kā personas dati tiktu droši kopīgoti.

Šonedēļ vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis ir izteikušas aicinājumus izveidot starptautiski atzītu vakcinācijas sertifikātu, mudinot ES debatēt par šo pasākumu, pat ja Covid-19 pandēmija turpina pieaugt.

Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis janvāra sākumā rakstījis Eiropas Komisijas prezidentei Urzulai fon der Leienai, uzsverot, ka šādas vispārpieņemtas dokumentācijas nepieciešamība ir "mūsu visu galvenā prioritāte".

"Kamēr mēs neplānojam padarīt vakcināciju par obligātu vai priekšnoteikumu ceļošanai, vakcinētām personām vajadzētu būt iespējai ceļot," rakstīja Micotakis.

Ceturtdien Briselē apspriežot šo jautājumu, viņi vienojās par nepieciešamību pēc pārrobežu sadarbības attiecībā uz vakcīnu sertifikāciju, taču uztraucās, ka to izmantošana ceļojumu atvieglošanai var novest pie tā, ka pret nevakcinētajiem izturas kā pret otrās šķiras pilsoņiem.

Jautājums par solidaritāti

Tādas aviokompānijas kā Austrālijas "Qantas" un Lielbritānijas "Saga Cruises" uzstāj, ka tikai vakcinētiem pret Covid-19 pasažieriem būs atļauts veikt starptautiskus lidojumus.

Fon der Leiena ceturtdien, 21. janvārī, ES parlamentā sacīja, ka pastāv bažas par nezināmām vakcīnām, piemēram, vai potētie var joprojām pārnēsāt Covid-19.

"Un tad ir arī politisks jautājums. Kā jūs nodrošināsiet, lai tiktu ievērotas to personu tiesības, kurām nav bijusi pieeja vakcīnai, un kādas alternatīvas jūs piedāvājat tiem, kuriem ir pamatoti iemesli, lai nesaņemtu vakcīnu?" sacīja Fon der Leiena.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss pagājušajā nedēļā sacīja, ka ir skeptiski noskaņots pret vakcīnu pasu dalošo ietekmi.

“Ir divi steidzami jautājumi, kuriem jāpievērš īpaša uzmanība, un kuriem šodien mēs lūdzam jūsu padomu. Pirmais ir nesen parādījušies jauni SARS-CoV-2 vīrusa varianti; otrais ir potenciāls vakcinācijas un testēšanas sertifikātu izmantošana starptautiskiem ceļojumiem,” Gebreiesuss PVO ārkārtas komitejas sanāksmē sacīja.

Gebreiesuss uzskata, ka abus jautājumus saista viena tēma – solidaritāte. "Mēs nevaram atļauties noteikt prioritātes vai sodīt noteiktas grupas vai valstis," viņš sacīja.

Neskaidrība par 2021. gada vasaru

Nevienlīdzība jau ir pašreizējo ceļošanas ierobežojumu iezīme. Piemēram, Maldivu salu ekskluzīvie kūrorti vairākus mēnešus ir bijuši atvērti ikvienam, lai gan augstās cenas ierobežo piekļuvi visiem, izņemot turīgos.

Taču pat tad, kad debates par to turpinās, kā ieviest, kontrolēt un piemērot imunitātes sertifikāciju, problēma var palikt aktuāla tiem, kas cer 2021. gada vasarā ceļot.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu