Fitnesa asociācija: "Luksofora princips" nozīmē lēnu nāvi sporta nozarei (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Potential Filmmaker/shutterstock.com

Ministru kabinetā apstiprinātais un Veselības ministrijas virzītais "luksofora princips", kas turpmāk regulēs valstī ieviesto Covid-19 ierobežojumu pārskatīšanu, nozīmē lēnu nāvi sporta nozarei, aģentūrai LETA sacīja Latvijas Veselības un fitnesa asociācijas valdes loceklis Gints Kuzņecovs.

Viņš prognozēja, ka rādītāju - 100 saslimušie uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju -, tiks sasniegts tikai rudenī, it īpaši ņemot vērā šā brīža vakcinācijas tempu. Sasniedzot šādu rādītāju, sportot iekštelpās ļauts noteiktam cilvēku skaitam. Pie pašreizējiem Latvijas saslimstības rādītājiem sportot drīkst tikai ārtelpās. Šis ierobežojums gan neattiecas uz atsevišķām sportistu kategorijām, piemēram, nacionālajām izlasēm.

Asociācija aicinās valdību pārskatīt šo piesardzības pasākumu mazināšanas shēmu un vadīties pēc Igaunijas un citu valstu pieredzes, lemjot par sporta nozares likteni.

"Mēs redzam, ka Latvijā saslimstība ar Covid-19 mazinās no nedēļas uz nedēļu, salīdzinot ar pērnā gada novembri un decembri.

Decembrī, aizliedzot nozarei strādāt, valdība teica, lai izturam stingrākos aizliegumus kādu mēnesi un sagaidām saslimstības rādītāju stabilizēšanos - tad ļaus sporta klubiem strādāt ierobežotos apstākļos, kā tas bija līdz tam. Pagājis pusotrs mēnesis, rādītāji krītas, bet mēs redzam, ka valdība rīkojas pilnīgi pretēji, sakot, ka sports varēs notikt tikai tad, kad Latvijā vairs nebūs gandrīz neviena saslimušā," pauda Kuzņecovs.

Pēc viņa teiktā, daudzviet Eiropā ar līdzīgiem rādītājiem sporta klubi var strādāt. "Tā nav tikai mūsu iegriba, bet sports ir svarīgs priekšnosacījums sabiedrības veselīgumam un psiholoģiskajai noturībai, vienlaikus tā ir darba vieta treneriem," uzsvēra Kuzņecovs.

Asociācijā pauda, ka sporta nozare ir bijusi ļoti apzinīga epidemioloģisko pasākumu ievērošanā un pacietīga valdības lēmumu izpildītāja, bet sporta klubi ilgāk vairs nevar izturēt pilnīgu darbības pārtraukšanu. Pēc asociācijā paustā, citas valstis nozares darbības pārtraukšanu izvēlas tikai kā īslaicīgu risinājumu ātra mērķa sasniegšanai.

"Mēs patlaban konsultējamies ar citu valstu sporta asociācijām, lai ņemtu par pamatu to pieredzi un izstrādātu racionālus risinājumus - piemēram, kā nodrošināt augstus epidemioloģiskās drošības pasākumus atbilstoši atšķirīgiem saslimstības rādītājiem. Uzskatām, ka katrai nozarei ir jāizstrādā savs luksofora princips.

Mums ir jāiemācas ilgstoši sadzīvot ar jauno situāciju, un šī sadzīvošana nedrīkst būt pastāvīga darbības slēgšana," klāstīja asociācijas vadītājs.

Viņš arī atsaucās uz starptautiskajiem pētījumiem, kuros esot secināts, ka sporta klubos esot ļoti neliels ar Covid-19 inficēto personu īpatsvars - no analizētajiem 115 miljoniem apmeklējumiem reģistrēto gadījumu skaits ir 1,12 uz 100 000 apmeklējumiem.

Pēc Kuzņecova paustā, sporta klubu nozares apgrozījums 2020.gadā ir samazinājies par 40%, salīdzinot ar 2019.gadu, kad tas bija 25 miljoni eiro. Savukārt nozares samaksātie nodokļi 2019.gadā pārsniedza 5,3 miljonus eiro. Savukārt nodarbināto skaits pārsniedz 1500 darbinieku.

Jau vēstīts, ka valdība ceturtdien, 4.februārī, vienojās, ka turpmāk Covid-19 ierobežojumus pārskatīs pēc "luksofora principa". Veselības ministrija rosināja ieviest jaunu Covid-19 izplatības vadības risku stratēģiju, aizvietojot līdzšinējo pieeju ierobežojumu pārskatīšanā ar "luksofora principu", proti, nosakot četras epidemioloģisko rādītāju grupas, atbilstoši kurām tiek noteikti ierobežojumi.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu