"Nezinu, kā vecāki, kuri strādā, tiek ar šo galā!" Piecu bērnu māte atklāti stāsta par attālinātajām mācībām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: panitanphoto/shutterstock.com

Gita ir piecu bērnu māmiņa. Kopš attālināto mācību sākšanās viņas ikdiena ir teju pakārtota skolēnu ritmam. Mācības brīžiem ieilgstot pat līdz pusnaktij, lai kārtīgi izpildītu visus mājasdarbus. Atpūtas nav arī brīvdienās, jo jāgatavojas jaunajai nedēļai, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Lai palīdzētu bērniem paveikt visus darbus, sieviete šobrīd nestrādā algotu darbu, bet diendienā ir kopā ar savām atvasēm.

"Es nezinu, kā tie vecāki, kuri strādā, vispār tiek ar šo visu galā. Man no rīta ir jāmodina visi bērni, jāseko, kad sākas mācību stundas. Paralēli, gatavojot maltītes, klausos, ko katrs dara," raidījumam stāstīja Gita.

Gita ne vienmēr zina atbildi uz visiem jautājumiem, tāpēc bērni viens otram ir lielisks palīgs. Vecākā meita Viktorija Rīgas Stila un modes tehnikumā apgūst friziera profesiju.

Šobrīd ir nepieciešams izpildīt praktiskos uzdevumus, ko ir visai sarežģīti izdarīt, tāpēc palīgā nāk mazākie brāļi un māsas, kuri katru dienu iegūst jaunas frizūras.

Savukārt lielā māsa mazākajiem palīdz atrisināt matemātikas vienādojumus. Jautājot, vai gribas atgriezties skolas solā, visi bez domāšanas atbild apstiprinoši.

Māmiņa pie "Bez Tabu" komandas vērsās, jo viņu pagalam samulsinājis mācību vietnes "uzdevumi.lv" ievietotais uzdevums. Lai meita varētu gatavoties 6. klases diagnosticējošajam darbam latviešu valodā, Gita pasūtījusi maksas pakalpojumu, kas ļauj redzēt pareizās atbildes. Atbilžu varianti ģimenes vidū raisījuši plašas diskusijas.

Lapas pārstāvis gan uzskata, ka ir pavisam normāli, ja gadās pieļaut kādu kļūdu.

"Ikdienā portālu lieto aptuveni 23 000 skolotāju. Aptuveni puse šo skolotājiem veido elektroniskus mājasdarbus, piemēram, janvārī skolēni ir izpildījuši vairāk nekā vienu miljonu mājasdarbu. Arī mācību grāmatās, darba burtnīcās un pat eksāmenos gadās kļūdas, tas ir normāli. Digitālos mācību resursos šīs kļūdas var labot," skaidroja mācību vietnes "uzdevumi.lv" pārstāvis Edgars Škutāns.

Valsts neveic kontroli pār visiem uzdevumiem. Ja nav skaidrības, kā kādu uzdevumu izpildīt, tad vispirms ir jāvēršas pie skolotāja, kurš arī izskaidros. Konkrētais piemērs izmantots no Valsts izglītības satura centra sagatavotā materiāla (VISC), taču "uzdevumi.lv" mājaslapā ielikts nepilnīgi.

"Mēs diezgan regulāri saņemam sūdzības no vecākiem par kļūdām, ko viņi ir pamanījuši mācību grāmatās. VISC parasti saskaņo mācību literatūru, bet ļoti bieži ir arī izglītības iestādes, kurās tiek izmantoti dažādi citi mācību līdzekļi, kas nav aizliegts. Vispirms pēc skaidrojuma jāvēršas pie komersanta, jo VISC informāciju neievieto šajās platformās, tās ir brīvi pieejamas visiem," norādīja VISC pārstāve Liene Bērziņa.

Lai gan bija dots cerības stars, ka pirmās divas klases atgriezīsies skolā, tomēr valdība lēma vēl neatļaut pulcēties.

Taču ar šīs nedēļas sākumu būs pieejamas individuālas konsultācijas klātienē visos skolas vecumposmos, tiem bērniem, kam grūtības mācībās un kam nepieciešams psihoemocionāls atbalsts. Tas attieksies arī uz skolu, profesionālo skolu un augstskolu beidzējiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu