Šodien sāk sociālās aprūpes centru darbinieku un iemītnieku vakcināciju pret Covid-19 (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Covid-19 vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock.com

Šodien paredzēts sākt sociālās aprūpes centru darbinieku un iemītnieku vakcināciju pret Covid-19, žurnālistiem atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vienlaikus ministrs atklāja, ka otrdien valdībā tika atbalstīts prioritāro vakcinējamo grupu dalījums. Tas paredz, ka pirmajā grupā kopā ar veselības aprūpes darbinieku ietilpst arī pacienti, kuriem saskaņā ar ārsta lēmumu nepieciešama nopietna medicīniska manipulācija.

Otrajā grupā ietilptu ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, kā arī amatpersonas, kuru vakcinācija ir nepieciešama nacionālās drošības un valsts darbības nepārtrauktības nodrošināšanai.

Savukārt trešā grupa sastāvēs kopskaitā no 187 700 senioriem, kas ir 70 vai vairāk gadus veci. Šajā grupā ietilps arī 166 000 personu ar hroniskām slimībām. Trešajā prioritāri vakcinējamā grupā ietilps arī personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā ar bērniem, kuriem ir noteiktas hroniskas un imūnsupresējošas slimības, kā arī personas, kuras mājās aprūpē smagi slimas personas.

Tikmēr nākamajā vakcinējamo grupā, kas vakcīnas saņems šī gada otrajā ceturksnī, iekļausies pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu darbinieki, operatīvo dienestu darbinieki, policisti, robežsardzes darbinieki, Valsts ieņēmumu dienesta operatīvie darbinieki un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki.

Tāpat šajā grupā ietilps ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieki un Valsts probācijas dienestā strādājošie, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki, Nacionālie bruņoto spēku un Zemessardzes pārstāvis, kā arī kritiski svarīgie energoapgādes komersanti.

Pēc viņiem tiktu vakcinēti speciālajās iestādēs, tostarp patversmēs un ieslodzījuma vietās esošie, kuri ietilpst sestajā prioritāri vakcinējamā grupā. Vēlāk - trešajā ceturksnī - vakcīnas saņemtu nozaru prioritāro iestāžu darbinieku, kā arī reliģisko organizāciju garīgais un kalpojošais personāls.

Šajā laika posmā vakcīna pienāktos arī uzņēmumu darbiniekiem, kas sastopas ar lielu skaitu cilvēku, kā arī uzņēmumu darbinieki lielos kolektīvos, kam jāstrādā kopā un ekonomikai svarīgāko uzņēmumu darbinieki.

Savukārt šī gada trešajā un pēdējā ceturksnī vakcināciju varētu saņemt visi pārējie sabiedrības locekļi, kas poti nav saņēmuši iepriekš.

Kā vēstīts, labklājības ministre Ramona Petraviča (Par cilvēcīgu Latviju; KPV LV) otrdien nosūtījusi vēstuli Pavļutam, kurā aicina pēc iespējas ātrāk informēt, kad tiks sākta vakcinācija sociālās aprūpes institūcijās, kā arī lūdz detalizētu skaidrojumu par "AstraZeneca" vakcīnas efektivitāti dažādām vecuma grupām, aģentūru LETA informēja ministres padomnieks komunikācijas jautājumos Jānis Zariņš.

Ministre uzsver, ka sociālās aprūpes centri ir pilnībā gatavi sākt klientu un darbinieku vakcinēšanu. "Šobrīd vienīgais, kas trūkst, ir vakcīnas. Aicinu Veselības ministriju iespējami ātri informēt, kad tiks sākta vakcinācija institūcijās, un sniegt detalizētu skaidrojumu par "AstraZeneca" vakcīnas efektivitāti dažādām vecuma grupām," sacīja ministre.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu