"Nākamais patogēns varētu būt mazāk pakļāvīgs." Zinātnieki pareģo, ka nākotnē no vīrusu uzliesmojumiem un epidēmijām neizbēgsim

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pandēmija. Ilustratīvs attēls.
Pandēmija. Ilustratīvs attēls. Foto: ImageFlow/Shutterstock

Vēl ilgi pirms tika izziņoti pirmie Covid-19 gadījumi un mēs uzzinājām, kādas briesmas var radīt SARS-CoV-2, zinātnieki nojauta, ka pie apvāršņa var atrasties kaut kas tik draudīgs. Viņi zināja, ka sagatavotības trūkums, visticamāk, nozīmētu miljoniem cilvēku nāvi, rakstīts izdevumā "Science Alert". Pašlaik ir grūti iedomāties, ka nākotnē varētu notikt kaut kas vēl tikpat nelāgs vai vēl nelāgāks par koronavīrusu. Tomēr tas ir iespējams, tāpēc mums ir jābūt gataviem.

Vīzija bija blāva, tomēr pārsteidzoši precīza. Covid-19 piepildīja teju visus drūmākos zinātnieku paredzējumus. Cilvēkam nemitīgi un bez žēlastības ielaužoties mežonīgajā dabā un to iznīcinot, nekas citas arī nebija gaidāms. Mēs paši sevi pakļaujam aizvien bīstamākiem patogēniem, kas eksistē dzīvniekos. Lai arī SARS-CoV-2 izcelsme nav īsti skaidra, šāds notikumu pavērsiens, visticamāk, bija neizbēgams.

Baisākā lieta ir tāda, ka viss notiekošais patiesībā neko īsti nav mainījis.

Par spīti Covid-19 mēs joprojām esam ļoti ievainojami pret iespējamajām SARS-CoV-2 mutācijām un nākošo pandēmiju.

Jaunā komentārā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature", Kalifornijas pētnieki sprieduši par to, ka valdībām un privātajiem sektoriem vajadzētu sākt pētīt to, kā radīt universāli neitralizējošas antivielas, kas varētu palīdzēt tikt galā ar dažādiem vīrusa paveidiem.

"Šādas antivielas varētu izmantot kā pirmos medikamentus, ar kuru palīdzību ārstēt zināmas grupas vīrusus. To skaitā arī paveidus, kas vēl nav parādījušies. Tās arī varētu izmantot vakcīnu radīšanā," komentēja viens no komentāra autoriem Deniss Bērtons.

Zinātnieki saka, ka savā ziņā mums ir paveicies ar Covid-19, jo SARS-CoV–2 proteīns ļāva mums izveidot vakcīnu daudz vieglāk un ātrāk, nekā varētu būt citos gadījumos. Tiesa, nākamreiz mums var tik ļoti nepaveikties.

"Nākamais patogēns varētu būt mazāk pakļāvīgs," raksta pētnieki.

Viens veids, kā tam aizskriet pa priekšu, ir izveidot vakcīnu, kas derēs pret vairākiem vīrusa paveidiem. Lai arī tas nav viegls uzdevums, zināmā laika posmā un ar pietiekamu finansējumu tas varētu izdoties.

"Nākotnē būs vīrusa uzliesmojumi un, visticamāk, arī epidēmijas. Mums ir jādarbojas, lai tās nekļūtu par pandēmijām," rakstīja pētnieki.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu