"Raķete, citplanētiešu ierocis vai lāpa?" Kā tapa Saulkrastu pludmalē apskatāmais septiņus metrus augstais ledus tornis (6)

Foto: No Toma Turlaja personīgā arhīva
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājušonedēļ Pabažu pludmalē (Saulkrastos) parādījās ļoti interesanta ledus skulptūra. Kā izrādījās, to izveidojuši vietējie iedzīvotāji - viens no viņiem ir Toms Turlajs. Sarunā ar portālu "Apollo" Toms pastāstīja, ka ledus torņa veidošana viņam un draugiem aizņēmusi aptuveni nedēļu. Tāpat viens no skulptūras autoriem pastāstīja, kā radusies ideja par torņa veidošanu un ar kādām problēmām nācies saskarties tapšanas procesā.

Ideja par skulptūras veidošanu

Toms norādīja, ka ar ideju ģenerēšanu problēmas neesot bijušas. "To ir pietiekami daudz, bet dzīve ir pārāk īsa, lai tās visas realizētu."

Pirmo ledus skulptūru jeb ledus torni Toms ar savu komandu uzbūvēja 2018. gadā tieši tajā pašā vietā - Pabažu pludmalē. Skulptūra jeb tornis bijis tikpat augsts kā šogad - aptuveni septiņi metri.

Foto: Toms Turlajs

"Konstrukcija no paletēm tiek veidota šaura "A" burta veidā. Pati ideja ir vēl senāka, bet gribējās pamēģināt uzliet ledus torni. Tā kā bija iziets kalnu grupas kurss pie Kristapa Liepiņa, pie reizes torni veidojām, lai tajā varētu kāpt ar dzelkšņiem, leduscirtņiem - pa kāpām," sarunā ar portālu "Apollo" atklāj Toms.

Viņš norāda, ka Latvijā nebija pieejama informācija par ledus liešanu izmantojot jūras ūdeni.

Kā tapa skulptūra šogad?

"Tā kā šī ziema atnāca ar stipru un noturīgu salu, vienu rītu uzrakstīju draugam ziņu, vai nevēlas šogad atkal kaut ko līdzīgu izveidot, bet ar vienkāršāku pamatnes montāžas principu," stāsta viens no skulptūras autoriem.

Šī gada mērķis bijis izliet torni, kurš sasniegtu 10 metru augstumu.

"Draugs ilgi negaidīja un atbildēja: "Kad sākam?" Tas deva stimulu - savācām visu nepieciešamo, sūkni, caurules, kabeli, dēļus un daudz citus sīkumus," atminas Saulkrastu iedzīvotājs.

"Kopā ar draugiem idejai ir lielāks spēks - pirmajā dienā pieaicināju vēl divus palīgus, kopā bijām jau četri. Šoreiz nebija domas, ka tajā varētu kāpt, bet vienkārši izveidot kaut ko interesantu," atklāja Toms.

Pašā sala sākumā Toms savas mājas pagalmā eksperimentāja ar ledus vigvama izveidi, kas lielā mērā arī izdevās. "Līdz ar to gribēju pamēģināt izveidot lielāku vigvamu pludmalē."

Četru cilvēku komanda darbojās krietnu dienas daļu pludmalē lielā salā, bet pēc vairākiem mēģinājumiem ūdens beidzot sācis tecēt no gandrīz 10 metru augstuma.

Nepiemērotu materiālu izvēles un citu apstākļu dēļ aptuveni pēc 30 minūtēm caurule aizsalusi, tāpēc iedvesma sākusi zust.

Tiesa, kā norāda Toms, "neatlaidība tomēr ņēmusi virsroku un nākamajā dienā atnācām ar jaunu dārza šļūteni".

Torņa augstums tika samazināts līdz sešiem metriem. Tāpat komanda nolēma atteikties no idejas par ledus vigvamu, jo bija nepieciešami citi materiāli.

Kas attēlots skulptūrā?

Toms atminas, ka 2018. gadā cilvēki no Baltās kāpas, kas atrodas aptuveni 1,5 kilometru attālumā, nāca skatīties vai tiešām krastā izskalots aisbergs.

Torņa autors norāda, ka skulptūrai īpašas nozīmes gan neesot. "Nosaukuma tai arī īsti nav.

Man tā saistās ar neatlaidību, draudzību, mazliet spītības, bet cilvēki tajā saskata to, ko vēlas... un tas ir lieliski!"

"Citi ierauga Elzas pili no animācijas filmas "Ledus sirds". Daļa saskata raķeti torņa formas dēļ. Tumsā skulptūra izskatās pēc lāpas vai kūstošas sveces. Citi tajā saskata citplanētiešu ieroci. Daži pat skulptūru saista ar jūras dusmām pret cilvēku ieradumiem vai... ejakulāciju," norādīja Toms.

Kā izveidot šādu ledus torni?

Toms atklāja, ka ūdenim vajagot vietu, kur aizķerties. "Vēlams, lai ir vairākas ūdens iztecēšanas vietas.

Ūdens strūkla nedrīkst būt pārlieku koncentrēta un strauja. Savukārt, ja strūkla ir pārāk lēna, tā strauji aizsalst."

"Jāņem vērā arī vēja ietekme, īpaši šeit pie jūras - ūdeni var aizpūst citur. Tāpat jāatceras, ka dienā un naktī mainās laikapstākļi. Šo visu apstākļu dēļ katru dienu ir jākoriģē ūdens iztecēšanas vieta un plūsma," stāstīja torņa izveidotājs.

Tas tiek darīts izmantojot augstas trepes. Toms atzīst, ka jābūt ļoti uzmanīgam, jo trepes ir apledojušas un slidenas.

"Pārējo darbu padara ūdens, vējš un sals. Sals ir būtiskākais apstāklis un tajā pašā laikā arī lielākais ienaidnieks. Ne reizi vien augšā aizsalst caurules gals un tad ar to prieki beidzas," stāsta Toms.

Tiesa, Saulkrastu iedzīvotājs norāda, ka viņa komandai ir izstrādāti vairāki knifi, lai caurule neaizsalst pavisam.

Izvēli veidot ledus torni pie jūras Toms skaidro ar to, ka blakus neesot bijis nedz dīķis, nedz upe. "Saulkrastos ir četras upes, tomēr izvēle ir pie jūras, jo netālu ir pieejama elektrība. Par šo jāpasaka paldies Saulkrastu Zvejnieku biedrības zvejnieku apmetnei."

"Tāpat var netālu piebraukt arī ar automašīnu.

Liels bonuss - visi, kuri staigājas gar jūru, to redz - lai prieks citiem! Mīnuss - jūrā mēdz atkāpties ūdens un ir risks, ka sūknis paliks krastā, bet ievietot to dziļāk ūdenī neļauj kabeļa garums," norādīja torņa autors.

Kad ledus skulptūra izveidota, tajā no augšas tika ievietota 50 metrus gara gaismas virtene, kas, iestājoties tumsai, iedegas, un ledus tornis aplūkojams arī tumsā.

Skulptūra apskatāma Saulkrastos, pusotru kilometru no Baltās kāpas, ejot uz Saulkrastu centra pusi.

Lielāko darbu realizēja Toms Turlajs un Romāns Dedjuško. Toms pauž pateicību arī draugiem Mārtiņam un Artūram, kā arī Saulkrastu Zvejnieku biedrības zvejnieku apmetnei.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu