Aptauja: Vairumam Latvijas iedzīvotāju pietrūkst klātienes iepirkšanās iespējas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vairumam jeb 95% Latvijas iedzīvotāju pašreiz ir vismaz viena preču vai pakalpojuma kategorija, kuras iegāde klātienē tiem ļoti pietrūkst, secināts tirdzniecības centra "Domina Shopping" sadarbībā ar "OMD Snapshots" veiktajā aptaujā.

Savukārt 77% pircēju ir vismaz viena pakalpojumu vai preču grupa, kuras iegāde klātienē ir ļoti aktuāla vai nepieciešama. Tik pat - 77% - ir gatava ievērot vēl striktākus epidemioloģiskās drošības pasākumus veikalos, ja vien tas nodrošinās iespēju iepirkties klātienē.

Vislielāko trūkumu cilvēki pašreiz izjūt pēc iespējas klātienē izmantot skaistumkopšanas pakalpojumus (72%) un iegādāties klātienē apģērbu vai apavus pieaugušajiem (69%) un bērniem (43%). Teju tik pat bieži  trūkst iespējas apmeklēt kultūras pasākumus (65%), izmantot ēdināšanas pakalpojumus klātienē (59%), kā arī iegādāties mājai nepieciešamās preces (62%).

Pēc klātienes sporta nodarbībās un sporta preču pielaikošanas ģērbtuvēs ilgojas attiecīgi 40% un 39% iedzīvotāju. Diezgan daudziem trūkst iespējas fiziskā veidā iegādāties arī celtniecības materiālus (50%), preces hobijam (49%), kosmētiku (42%), elektropreces (40%), autopiederumus (39%), mēbeles (38%) un grāmatas (36%). Nedaudz mazāku diskomfortu cilvēkiem izraisa sadzīves tehnikas (29%) un rotaļlietu (27%) klātienes iegādes liegums.

"Domina Shopping" direktore Dina Bunce atzīmēja, ka no vienas puses daudziem cilvēkiem pašreiz ir pamatota vajadzība pēc klātienes pirkumu veikšanas, bet no otras puses - tirgotājiem ir labs piedāvājums un pilnas noliktavas ar preci. "Taču, lai arī abas puses ir gatavas stingrāku noteikumu ievērošanai, tās joprojām tiek nošķirtas. Protams, veselība pašreiz ir pati galvenā prioritāte, tomēr, kā ik visam dzīvē, tā arī tirdzniecības ierobežojumiem jābūt sabalansētiem, loģiskiem un cilvēcīgiem, arī ekonomiskos aprēķinos balstītiem," sacīja Bunce.

"Domina Shopping" pētījums veikts sadarbībā ar "OMD Snapshots" 2021.gada februārī, datorizētā veidā aptaujājot 727 Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

Jau vēstīts, ka no 8.februāra ir pastiprinātas drošības prasības tirdzniecībā un paplašināta preču pieejamība klātienē.

Tirdzniecību klātienē ar visu preču sortimentu var nodrošināt veikali, kuros pārtika veido ne mazāk kā 70% no preču sortimenta, kā arī veikali, kuros tirgo higiēnas preces ne mazāk kā 70% apmērā no preču sortimenta. Darboties varēs arī grāmatnīcas. Klātienes tirdzniecība pilnā apmērā notiek aptiekās, tostarp veterinārajās aptiekās, optikas veikalos un degvielas uzpildes stacijās. Pārējās tirdzniecības vietas klātienē nedrīkst strādāt jau kopš pagājušā gada 19.decembra.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu