Mazi, melni krikumi gardajā avokado. Vai to drīkst baudīt?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Diana Polekhina/Unsplash

Ikviens eksotiskā, taču arī mūsu platuma grādos pierastā avokado cienītājs zina, ka "noķert" šo uzturvielām bagāto augli izcilas gatavības stāvoklī ir visai grūts uzdevums. Kā rīkoties, ja košajā avokado mīkstumā ir redzami tumšāki plankumi? Atbildi uz šo jautājumu meklēja raidījums "Pārtikas revidents".

Kā skaidro diplomēta uztura speciāliste Annija Albertiņa, nogatavojies avokado iekšpusē ir zaļā krāsā. Ja parādījušies melnie punktiņi, tas norāda, ka tas sācis pamazām bojāties.

"Ja redzam, ka vairs nav punktiņi, bet gan svītras pa visu avokado, neieteiktu ēst. Diemžēl šāds produkts būtu jāmet ārā, jo, ja raugās no mikrobioloģiskā viedokļa, šie punktiņi ir sliktie mikrobi. Nekad nav iespējams pilnībā pateikt, vai tie ir "iekarojuši" visu augli vai tikai tā daļu," norāda uztura speciāliste.

Tomēr viņa akcentē arī pārtikas atkritumu problemātiku, tādēļ, ja šie melnie punktiņi ir tikai nelielā daļā no augļa. Eksperte min, ka to var ar rezervi izgriezt un atlikušo daļu izmantot, to termiski apstrādājot, piemēram, karstmaizēs, sautējumos vai zupās - šādi daļa nevēlamo mikrobu ies bojā.

"Es noteikti neieteiktu šādus kaut nedaudz sabojājušos avokado lietot uzturā cilvēkiem, kuriem ir veselības problēmas. Tikai un vienīgi veseliem cilvēkiem, kuriem nav problēmu ar imūnsistēmu," uzsver Annija Albertiņa.

Vēl būtiski atcerēties: lai arī avokado ir bagātīgs ar labajām taukskābēm, nevajadzētu ar to pārāk aizrauties, jo tauki ir un paliek tauki.

Uztura speciāliste iesaka dienā lietot ne vairāk kā pusi no vidēji liela augļa.

Ja veikalā iegādāti vēl negatavi un cieti avokado, speciāliste iesaka tos ietīt virtuves dvielī un uz dažām dienām nolikt kādā tumšā vietā. Tad tie būšot tieši laikā pilnvērtīgai baudīšanai.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu