ASV likumdevējs sūdz tiesā Trampu par Kapitolija dumpi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

ASV Pārstāvju palātas likumdevējs demokrāts iesūdzējis tiesā bijušo prezidentu Donaldu Trampu, kā arī viņa advokātu un ekstrēmistu organizācijas, apsūdzot viņus sazvērestībā ar mērķi apturēt vēlēšanu rezultātu apstiprināšanu.

"Uzmanīgi koordinētu notikumu virknes, kas izvērsās mītiņā "Glābsim Ameriku" un Kapitolija sturmēšanā, nebija nejaušība vai sagadīšanās," teikts Misisipi kongresmeņa Benija Tompsona un pilsonisko tiesību aizsardzības organizācijas NAACP iesniegumā.

"Tā bija iecerēta un paredzama kulminācija rūpīgi koordinētai kampaņai, lai iejauktos tiesiskajā procesā, kas ir nepieciešams, lai apstiprinātu Elektoru kolēģijā nodoto balsu rezultātu," teikts prasībā.

Šī ir pirmā civilprasība, kas pret Trampu iesniegta tiesā saistībā ar viņa lomu 6.janvāra Kapitolija nekārtībās, kas prasīja piecu cilvēku, arī viena policista, dzīvību.

Prasībā Tramps un viņa advokāts Rūdijs Džuliāni tiek apsūdzēti, ka viņi strādājuši ar radikāļu grupējumiem "Proud Boys" un "Oath Keepers", lai apturētu prezidenta Džo Baidena uzvaras apstiprināšanu.

ASV Senāts sestdien impīčmenta prāvā attaisnoja Trampu, kas bija apsūdzēts musināšanā uz dumpi saistībā ar 6.janvāra Kapitolija nekārtībām.

Demokrātu kontrolētajā Senātā vairums nobalsoja par Trampa notiesāšanu, tomēr demokrāti nespēja pārliecināt pietiekami daudz republikāņu, lai nodrošinātu divu trešdaļu vairākumu, kas bija nepieciešamas notiesājošam spriedumam.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu