Baltais nams: Baidens "Nord Stream 2" uzskata par sliktu darījumu ES (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nord Stream 2.
Nord Stream 2. Foto: Reuters / Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens gāzesvadu "Nord Stream 2" uzskata par "sliktu darījumu" Eiropas Savienībai (ES), otrdien preses brīfingā sacīja Baltā nama preses sekretāre Džena Psaki, norādot, ka Vašingtonas negatīvā attieksme pret gāzesvadu nav mainījusies.

Vašingtona uzmanīgi seko līdzi tam, kā notiek gāzesvada būvniecība, kā arī izvērtē iespējamo sankciju efektivitāti, viņa piebilda.

Psaki uzsvēra, ka lēmums par tālākiem soļiem tiks pieņemts "koordinācijā ar [ASV] sabiedrotajiem un partneriem".

Laikraksts "Wall Street Journal" savukārt atgādina, ka otrdien beidzas likumā noteiktais termiņš, ko Kongress atvēlējis Baltajam namam, lai publicētu to uzņēmumu sarakstu, kas īsteno tādu darbību, par kuru sakarā ar gāzesvada būvniecību nosakāmas sankcijas.

Runa ir gan konkrēti par cauruļu likšanu, gan atbalsta sniegšanu kuģiem, kas veic cauruļu likšanu, gan uzņēmumiem, kam tie pieder.

Šāda saraksta publicēšana vēl nenozīmēs sankciju noteikšanu.

Laikraksts norāda, ka Baidena administrācijai ir tiesības tās nenoteikt, atsaucoties uz nacionālās drošības interesēm.

Divi ASV senatori, kas pārstāv abas lielās partijas, vēstulē mudina administrāciju noteikt sankcijas, norādot uz draudiem, ko NATO valstīm rada gāzesvads, atgādina laikraksts.

ASV un Vācija risina sarunas par "Nord Stream 2" iespējamo likteni, vēsta "Wall Street Journal".

Vācijas valdības oficiālā pozīcija palikusi nemainīga - tā šo projektu atbalsta.

Iepriekš vairāki mediji, atsaucoties uz saviem avotiem, vēstīja, ka varētu tikt apspriests gāzesvada pabeigšanas moratorijs apmaiņā pret ASV atteikšanos no sankcijām.

Sarunu rezultātā Krievijai varētu tikt izvirzītas prasības - tā sniedz garantijas, ka gāzesvada iespējamā darbības uzsākšana nenovedīs pie gāzes tranzīta apturēšanas caur Ukrainu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu