"Es neiedomājos pat iepīkstēties..." Igauņu kalnu slēpošanas superzvaigzne, atklāti par pārciesto vardarbību no tēva (1)

Kelija Sildaru Foto: EPA/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Igaunijas brīvā stila kalnu slēpošanas zvaigzne Kelija Sildaru sarunā ar vietējo raidījumu "Pealtnägija" atklājusi nežēlīgas detaļas par saviem pusaugu gadiem un pārciesto vardarbību ģimenē.

Keldija Sildaru ir 19 gadus veca brīvā stila kalnu slēpotāja, kura profesionālajā sportā ir jau no 13 gadu vecuma. Karjeru jaunajai sportistei palīdzēja attīstīt viņas tēvs, bet, kā tagad atklājusi pati Sildaru, viņš to darījis gaužām savtīgu iemeslu vadīts.

Jau ilgāku laiku norit kriminālā izmeklēšana par Sildaru tēva Tonisa noziegumiem, kuros ir iekļauti fan finansiāla rakstura pārkāpumi, gan arī fiziska vardarbība. Toniss, protams, apsūdzības noliedz.

"Šeit notiek netīras spēlītes," citā sarunā sacīja Toniss Sildaru. "Keliju manipulē viņas māte un tiek iznīcinātas divas jaunu cilvēku dzīves tikai tādēļ, ka Kelijas māte grib man atriebties."

Sporta lielā skatuve, kam sekoja skandāli mājās

Kelijai bija vien 13 gadi, kad viņa izcīnīja zeltu prestižajās Kolorado "X spēlēs". Pēcāk jaunā slēpotāja pievienoja vēl vairākus titulus. 14 gadu vecumā Kelija iedzīvojās pirmajā nopietnajā savainojumā - viņai tika konstatēts krustenisko saišu plīsums.

Neilgi pēc tam sekojuši arī pirmie skandāli mājās. Kelijas māte, kura kopā ar meitu viesojās minētajā raidījumā, atklāja, ka skandāli ātri vien ir pārvērtušies psiholoģiskā un pat fiziskā vardarbībā. Pēc pirmā incidenta, kurā tika pielietots fizisks spēks, Kelijas māte kopā ar meitu ir aizbēgusi no mājām un palikusi pie draugiem.

Minētajā raidījumā arī tika atskaņots aptuveni 15 minūtes garš ieraksts, kurā dzirdams, ka Kelijas tēvs viņu lamā par tikšanās nokavēšanu. Toniss Sildaru uz šādu ierakstu reaģējis, apgalvojot, ka citādāk ar "dumpīgo" pusaugu Keliju neesot bijis iespējams tikt galā.

2017. gadā  Kelija iedzīvojās vēl vienā nopietnā ceļgala savainojumā, kā rezultātā viņa bija spiesta izlaist 2018. gada Phjončhanas olimpiskās spēles. Kā norādīja ģimenes psihoterapeite Sirli Hina, Kelija no tēva puses nav saņēmusi nekādu atbalstu.

"Kad Kelija teica, ka izjūt sāpes vai ir nogurusi, vienīgā atbilde bija, ka viņai nevajadzētu sūdzēties. Šeit sportista, kurš vēl ir tavs bērns, veselība netika adekvāti izvērtēta," sacīja Hina.

2018. gadā pēc kārtējā skandāla mājās, Kelijas māte atkal bija spiesta bēgt prom no mājām, bet šajā reizē viņai tika konstatēti sejas savainojumi.

Meitas karjera - galvenais ienākumu avots

Toniss Sildaru neslēpa, ka Kelijas un viņas 14 gadus vecā brāļa Henrija karjeru menedžēšana viņam ir kļuvusi par pilna laika darbu. Viņš ir pametis iepriekšējo darba vietu, jo Kelijas gaitas sportā bija pietiekami ienesīgas, lai kļūtu par ģimenes galveno ienākumu avotu.

Kelija atklāja, ka viņa sporta karjeru turpinājusi, jo tas viņai paticis, savukārt viņas tēvam bijuši citi motīvi.

"Man patika slēpot. Es to gribēju darīt. Man tas patika un tas bija vienīgais iemesls, kāpēc to darīju. Domāju, ka tik tālu esmu tikusi tikai šā iemesla dēļ, jo manam tēvam bija daudz citādāki mērķi. Tie pirmkārt bija finansiāli, jo no manas sporta karjeras vajadzēja izspiest maksimāli daudz naudas," norādīja Kelija.

"Es neiedomājos pat iepīkstēties..."

Iepriekš pieminētā ģimenes psihoterapeite norādīja, ka situācija kļuva bīstama 2018. gadā, kad Kelijai patiesi esot sācis palikt bail no viņas tēva. Par to pati sportiste psihoterapeitei rakstījusi īsziņās.

Kelija raidījuma gaitā atcerējās kādu incidentu no treniņnometnes Somijā, kad Toniss mēģināja meitenei atņemt mobilo telefonu, jo viņa centās no vīrieša aizbēgt. Šis pārpratums esot noslēdzies ar fizisku vardarbību.

"Tobrīd man kļuva skaidrs, kāda ir situācija. Es neiedomājos pat iepīkstēties, kur nu vēl sūdzēties. Es vienkārši sāku raudāt. Man nebija nekā sakām," atcerējās Kelija.

Ir noskaidrots, ka tiesu procesos apspriestā summa sasniedz vismaz viena miljona eiro atzīmi. Igaunijas slēpošanas federācija komentāros par konkrēto situāciju bija izvairīgi, norādot, ka sadarbība ar Tonisu Sildaru allaž bijusi caurspīdīga un profesionāla.

Sildaru savas karjeras laikā Pasaules kausa izcīņās ir triumfējusi trīs reizes, sešas reizes kāpjot uz goda pjedestāla.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu