Igaunija cenšas virzīt projektu, kas ļautu atjaunot pasaulē ceļošanas iespējas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: DavideAngelini/shutterstock.com

Igaunija cenšas virzīt projektu, kas ļautu pasaules valstīm savstarpēji atzīt citai citas Covid-19 vakcinācijas pases, lai tādējādi atjaunotu ceļošanas iespējas, un šai iniciatīvai jau atsaukušās vairākas valstis.

Kā Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR pastāstījis Igaunijas Valsts kancelejas padomnieks Martens Kaevatss, vispirms varētu izveidot drošu "ceļošanas burbuli" starp Igauniju, Zviedriju, Somiju, Latviju un Lietuvu.

Igaunijas Ārlietu ministrijā šo projektu dēvē par veselības stāvokļa datu uzticamības arhitektūru, un tā mērķis ir nodrošināt, lai jebkurā valstī izdota vakcinācijas pase dotu cilvēkam iespēju netraucēti ceļot.

Pašlaik, kad pasaules valstis joprojām izstrādā pašas savus vakcinācijas plānus un digitālos vakcinācijas sertifikātus, grūti pateikt, kad tas viss varētu sākt darboties globālā mērogā, atzinis Kaevatss.

Pilotprojektu plānots sākt tuvāko mēnešu laikā, un Igaunijas mērķis ir kopā ar kaimiņvalstīm - Somiju, Zviedriju, Latviju un Lietuvu - izveidot savu "ceļošanas burbuli".

"Lai šie risinājumi, piemēram, Somijas, Igaunijas, Zviedrijas un Latvijas sertifikāti, darbotos kopā, vajadzīgas divas lietas - jāvienojas par kopīgiem datu standartiem un noteikumiem, kas izmantojami šiem risinājumiem, un to mēs patlaban darām sadarbībā ar Pasaules Veselības organizāciju," skaidrojis Kaevatss.

Otrkārt, vajag, lai visas valstis uzticētos cita citas sertifikātiem. Tas savukārt nozīmē, ka katrai valstij jānosaka, kuru medicīnas iestāžu vakcīnas un pases atbilst noteiktajām prasībām.

"Vienkāršāk sakot, mums jāizveido globāls visu to slimnīcu un medicīnas centru uzticamības saraksts, kuriem ir tiesības veikt vakcināciju. Pašlaik pasaulē nav nevienas organizācijas, kas zinātu visu slimnīcu nosaukumus," norādījis Kaevatss.

Līdz šim Igaunijas aicinājumam pievienoties projektam atsaukušās Islande, Ungārija, Serbija un Seišelu salas. Sarunas norisinās gan ar kaimiņvalstīm, tai skaitā Somiju, gan ar attālākām valstīm, piemēram, Japānu, Jaunzēlandi un Austrāliju.

"Ceru, ka mums pievienosies Somija un Zviedrija, kā arī Latvija un Lietuva, lai kopā ar tuvākajiem kaimiņiem varētu izveidot šādu drošu "pārvietošanās burbuli". Bet katrai valstij pašai jālemj, vai un kādā veidā to īstenot," izteicies Valsts kancelejas padomnieks.

Par īpaši nozīmīgu Igaunija uzskata Somijas pievienošanos projektam, un Somijas premjerministre Sanna Marina piektdien apliecināja, ka šāds uzaicinājums saņemts.

"Es ceru, ka iesaistīsies arī Somija un ceļošana starp Somiju un Igauniju nekavējoties kļūs vieglāka un drošāka. Tas būs atkarīgs arī no tā, kāds nacionālo sertifikātu risinājums tiks izmantots un kad tas būs gatavs," skaidrojis Kaevatss.

Pēc viņa teiktā, uz vasaras pusi, kad cilvēki gribēs vairāk ceļot, vakcinācijas pases, šķērsojot robežas, jau būs nepieciešamas.

"Tas būs atkarīgs no konkrētas valsts. Pastāv vienošanās starp Igauniju, Islandi, Ungāriju, Serbiju, Seišelu salām, Indiju un Bangladešu. Šajās valstīs varēs nokļūt, un šis valstu saraksts ļoti strauji aug. Pašlaik nav iespējams pateikt, starp kurām valstīm tas darbosies, jo tas būs atkarīgs arī no epidemioloģiskās situācijas katrā valstī. Katra valsts izstrādā savus noteikumus un ierobežojumus, un man nav skaidra priekšstata par to, kā vakcinācijas pases tiks izvērtētas uz robežām," norādījis Kaevatss.

"Ceru uz izdošanos, mēs visi ceram, ka būs labi, ik dienas sazināmies ar citām valstīm, bet nevaru pateikt, ar kādām valstīm tas darbosies un no kura brīža," viņš piebildis.

Par iespējamajiem ceļošanas atvieglojumiem piektdien spriests arī Igaunijas premjerministres Kajas Kallasas vizītē Somijā, kur viņa tikusies ar savu somu kolēģi Sannu Marinu.

Somijas valdība iepriekš pieņēmusi lēmumu pagarināt kopš janvāra noteiktos ierobežojumus darbaspēka migrācijai starp abām valstīm līdz 18.martam, bet puses centīsies meklēt situācijas risinājumus.

Kā preses konferencē izteikusies Marina, ja Somijas parlaments apstiprinās likumprojektu par obligātu testēšanos pie robežas, pārvietošanās ierobežojumus varēs mīkstināt. Pēc viņas teiktā, ir svarīgi, lai koronavīrusa testēšana tiktu veikta visiem, kas ierodas Somijā vai Igaunijā.

"Mēs vēlamies, lai cilvēki var ceļot normāli, bet jāgādā par saslimstības samazināšanu," uzsvērusi Somijas valdības vadītāja.

Kallasa norādījusi, ka ceļošanas ierobežojumi ir saprotami, ņemot vērā vīrusa izplatību un jaunu tā paveidu parādīšanos, bet obligāta testēšanās un vakcinācijas pases ir tie nosacījumi, kas palīdzēs atvieglot ierobežojumus.

"Jāsaprot, ka atgriezties normālā dzīvē nebūs iespējams, iekams saslimstība nemazināsies. Viena no idejām ir tāda, ka cilvēkiem, kāpjot prāmī, jāuzrāda vakcinācijas pase," viņa skaidrojusi.

Jau ziņots, ka šonedēļ Igaunijas ārlietu ministres Evas Marijas Līmetsas vizītes laikā Latvijā arī pārrunāts jautājums par digitālo Covid-19 vakcinācijas pasu veidošanu kopā ar PVO.

Kā izteicās Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), Igaunijai šai ziņā jau ir ļoti labas iestrādes.

"Mēs par šo runāsim ar mūsu valdībām un attiecīgajām struktūrām. Esam vienisprātis, ka mums jāizmanto potenciāls, kāds digitālajā jomā ir Latvijai un Igaunijai. Mums ar Covid-19 kādu laiku vēl būs jāsadzīvo, tāpēc ir svarīgi brīdī, kad veidojas arvien plašāks vakcinēto personu loks, veidot digitālo Covid-19 vakcinācijas pasi," uzsvēra ministrs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu